Educație

Bacalaureatii picati isi incearca norocul a doua oara

Gabriela Draghici
21 aug 2011 1393 vizualizări
Aproape 1.800 de absolventi de liceu se aliniaza astazi la startul celei de-a doua sesiuni a Bacalaureatului u examenul va fi monitorizat cu camere video

Picatii primei sesiuni a examenului de maturitate intra in „focuri” astazi, cind debuteaza primele probe orale ale sesiunii de toamna a bacalaureatului. Liceenii vrinceni vor avea de „furca” astazi cu proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana. Ca si in prima sesiune, camerele de luat vederi nu vor lipsi din centrele de examen din judet, iar oficialii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vrancea dau asigurari privind corectitudinea si rigurozitatea desfasurarii examenului. Cit despre promovabilitatea in cea de-a doua sesiune, oficialii ISJ sint retinuti in a face presupuneri. „Nu pot estima inca, noi speram. Comisia Judeteana de bacalaureat a luat masurile necesare pentru ca si sesiunea aceasta sa se desfasoare în conditii normale, statuate prin Metodologia de examen si prin proceduri specifice. Potrivit datelor centralizate de catre secretarii Comisiei judetene, nu sint probleme privind spatiile de organizare a centrelor de examen si a centrelor zonale de evaluare si nici în ceea ce priveste asigurarea resursei umane, atit cadre didactice – asistenti, cit si membri în comisii, evaluatori si asa mai departe“, ne-a spus inspectorul scolar adjunct, Maria Lupu. Cei sapte liceeni care au fost eliminati in timpul primei sesiuni pe motive de tentativa de frauda nu vor avea acces nici la sesiunea din toamna a examenului, ei trebuind sa astepte pina anul viitor. Dupa ce au picat pe capete prima sesiune a examenului, mai exact 60% dintre absolventii de clasa a XII-a, unii s-au lasat pagubasi. 63 dintre „ratatii” sesiunii din vara nu s-au mai inscris in toamna. In prima sesiune, 1.821 de absolventi nu au reusit sa promoveze examenul, pentru sesiunea a doua inscriindu-se 1.758 de candidati.

Romana si Matematica, o „nuca” greu de spart de liceeni

Oficialii Inspectoratului Scolar Judetean transmit ca au fost stabilite cinci centre de examen si doua centre de evaluare. Bacalaureatii vrincenii vor sustine probele la colegiile „Edmond Nicolau”, „Gh. Asachi”, „Ion Mincu”, „Valeriu D. Cotea” si Auto „Traian Vuia”. Lucrarile vor fi corectate la colegiile „Unirea” si „Al. I. Cuza”. Cei care nu au trecut din prima vor repeta doar probele la care nu au obtinut cel putin nota 5. Cei mai multi dintre picati s-au inscris pentru repetarea probei la matematica, 1.315 la numar. Si proba scrisa la limba si literatura romana s-a dovedit anevoioasa, 904 urmind sa o sustina pe 29 august. 584 de elevi s-au inscris pentru biologie si 256 pentru fizica. Tabloul s-a aratat sumbru in prima sesiune de Bac: promovabilitate de doar 39%, peste 1.800 de elevi picati, peste 300 de absenti, 7 candidati eliminati pentru copiat, peste 1.200 de contestatii depuse si nici un elev nu a reusit sa obtina o medie de 10 „curat”. Rata promovabilitatii la liceele tehnologice a fost dezastruoasa, in unele cazuri apropiindu-se de 0. Si cum elevii refuza sa participe la sesiunile de meditatii gratuite puse la dispozitie de profesori, cel mai probabil dezastrul lasat in urma de prima sesiune se va adinci. (Gabriela DRAGHICI)

Program sesiunea de toamna la Bac
22-23 august - Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala în limba româna – proba A
22-24 august - Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare
orala în limba materna – proba B
23 -24 august - Evaluarea competentelor lingvistice într-o limba
moderna – proba C
25 – 26 august - Evaluarea competentelor digitale – proba D
29 august - Limba si literatura româna – proba E) a) – proba scrisa
30 august Limba si literatura materna – proba E)b) – proba scrisa
31 august Proba obligatorie a profilului – proba E) c) – proba scrisa
2 septembrie - Proba la alegere a profilului si specializarii – proba
E)d) – proba scrisa
4 septembrie - Afisarea rezultatelor (pina la orele 16:00) si depunerea contestatiilor (orele 16:00 – 20:00)
5-6 septembrie - Rezolvarea contestatiilor
7 septembrie - Afisarea rezultatelor finale


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.