Educație

Elevii de clasa a VIII-a intra in morisca repartizarii la liceu

Gabriela Draghici
27 iun 2011 2952 vizualizări
Astazi se afiseaza notele finale la evaluarea nationala, dupa rezolvarea celor 300 de contestatii u de miercuri, absolventii trec la completarea fiselor cu optiuni pentru admiterea la liceu, dupa care urmeaza repartizarea computerizata u pe www.ziaruldevrancea.ro puteti citi un ghid detaliat pentru completarea fitei de inscriere

Peste 3.500 de absolventi de clasa a VIII-a din Vrancea asteapta astazi cu sufletul la gura sa isi afle notele finale obtinute la evaluarea nationala, dupa evaluarea contestatiilor. Conform Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), notele finale se vor afisa astazi, in jurul prinzului, si pe site-ul Inspectoratului, dupa ce aseara inca se corectau contestatiile depuse vineri. Sesiunea 2011 a evaluarii nationale a adus mai putini elevi nemultumiti de notele primite, comparativ cu anii trecuti. 282 de absolventi vrinceni de clasa a VIII-a au depus vineri contestatii, sperind la un punctaj mai mare in urma reevaluarii. Dintre acestia, 133 au contestat nota primita la proba scrisa la limba si literatura romana si 149 la matematica. In noua judete din tara, printre care si vecinii de la Galati, inspectoratele scolare au afisat pe site-urile proprii notele obtinute de elevi inainte de contestatii, tocmai pentru ca acestia sa isi poata evalua mai din timp sansele admiterii la liceu. In Vrancea nu au fost afisate aceste liste cu elevii decit la fiecare scoala in parte. Conform unei situatii centralizate de ISJ Vrancea, inainte de contestatii, patru elevi obtinusera nota 10, note intre 9 si 10 circa 9% dintre elevi, intre 8 si 9 un procent de 14%, intre 7 si 8 in proportie de 17%, intre 6 si 7 si 5 si 6 cite 20%, note mai mici de cinci primind 19% dintre candidati.


De miercuri se completeaza fisele de optiuni


Emotiile nu se termina aici pentru absolventii clasei a VIII-a, intrucit urmeaza a doua etapa importanta, cea de admitere la liceu. înscrierea in clasa a IX-a in liceele de stat se face fara examen, doar pe baza mediei de admitere, in urma unei repartizari computerizate pe licee. Aceasta este formata in proportie de 50% din nota finala obtinuta la evaluarea nationala si 50% media generala a celor patru ani de gimnaziu. Pe baza acestei medii de admitere, elevii, impreuna cu parintii, isi "cintaresc" sansele de a intra la liceul dorit. Urmatorul pas si partea cea mai grea pentru elevi este completarea fiselor cu optiuni pentru liceu, care va avea loc timp de o saptamina. Absolventii clasei a VIII-a si parintii acestora, asistati de diriginti, pot completa optiunile in fisele de inscriere incepind de miercuri, 29 iunie, pina pe 5 iulie. Dupa acest pas, parintii si candidatii verifica fisele editate de calculator, pentru corectarea greselilor in baza de date computerizata. Bazele de date sint preluate apoi de centrul judetean, care le transmite centrului national de de admitere. Prima repartizare computerizata va avea loc pe 12 iulie, iar cea de-a doua, pe 22 iulie. Pentru elevii care au ramas nerepartizati mai exista o sansa, in intervalul 5-7 septembrie, cind are loc ultima repartizare. (M. BESLEAGA, G. DRAGHICI)


CASETA


Calendarul de admitere la liceu


29 iunie "" 5 iulie : Completarea optiunilor in fisa de inscriere

30 iunie "" 6 iulie : Datele din fisele de inscriere se introduc in baza de date computerizata. Tot acum, elevii si parintii verifica fisele si corecteaza eventualele greseli

8 iulie : Ultima zi de transmitere a bazei de date de la centrele de inscriere catre centrul judetean

9 iulie :Transmiterea datelor de la centrele judetene catre Centrul National de Admitere

10 iulie : Verificarea si corectarea bazelor de date de catre Comisia Nationala de Admitere si comisiile de admitere judetene, transmiterea modificarilor la comisia nationala

11 iulie : Corectarea erorilor si confirmarea incheierii modificarilor

12 iulie : Repartizarea computerizata

13 iulie : Afisarea in unitatile de invatamint gimnazial a listelor cu absolventii repartizati

15 iulie : Afisarea in fiecare unitate de invatamint liceal a listei candidatilor repertizati in acea unitate

15 iulie "" 25 iulie : Depunerea dosarelor de inscriere la scolile la care candidatii au fost repartizati


CASETA


Cum se completeaza fisa de inscriere la liceu?


Ziarul de Vrancea va prezinta modul de completare a fisei de inscriere in anul scolar 2011-2012, conform metodologiei oficiale de desfasurare a admiterii in licee:

"¢ 1. Observatie: Cimpul Nr.inreg, care se gaseste in partea dreapta - sus nu se completeaza. El reprezinta numarul de inregistrare pe care il va primi fisa de inscriere in momentul depunerii ei.

"¢ 2. Se completeaza urmatoarele cimpuri in fisa de inscriere:

 Codul numeric personal (cimp obligatoriu)

 Data nasterii (cimp obligatoriu)

 Numele (cimp obligatoriu)

 Init. tatalui (cimp obligatoriu) "" initala tatalui

 Prenumele (cimp obligatoriu)

 Cod judet - cod scoala provenienta (cimp obligatoriu) - se observa ca sint doua seturi de casute. în primul set se introduce codul judetului iar in al doilea set se introduce codul scolii de provenienta. (Exemplu: un elev din Vaslui, introduce la codul judetului VS, pentru Bucuresti se va completa cu B, iar celalalt cimp se completeaza cu codul scolii de provenienta). Codul scolii de provenienta se gaseste in brosura editata de inspectoratul scolar judetean sau in lista scolilor din sectiunea Planul de scolarizare 2011, cind aceasta va fi publicata.

 Denumire (cimp obligatoriu) "" reprezinta numele scolii de provenienta.

 Media evaluare nationala (cimp obligatoriu) - media generala obtinuta de candidat la evaluarea nationala sustinuta in clasa a VIII-a.

 Media teze nationale - media candidatului la tezele cu subiect unic sustinute in clasa a VIII-a pentru seriile 2008 si 2009 (respectiv media la testele nationale pentru seriile 2004-2007).

 Media claselor V-VIII (cimp obligatoriu) - media candidatului pe parcursul celor 4 ani de studiu.

 Media admitere (cimp obligatoriu) - media de admitere a candidatului calculata conform formulei din algoritmul de repartizare. Media de admitere este egala cu



unde:

EN-media obtinuta la evaluarea nationala sustinuta in clasa a VIII-a, (pentru absolventii de pina in anul 2003 inclusiv media de la examenul de capacitate, pentru absolventii din perioada 2004-2007 media de la testele nationale, pentru absolventii din 2008 si 2009 media la tezele cu subiect unic sustinute in clasa a VIII-a)

ABS-media generala de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a;

MA-media de admitere.

 Nota evaluare nationala limba romana / Nota teze nationale limba romana VIII 1 (cimp obligatoriu) "" reprezinta nota candidatului obtinuta la evaluarea nationala la limba romana sau nota candidatului la tezele nationale la proba de limba romana pe semestrul 1 din cls. a VIII-a. (seria precedenta 2009 inclusiv)

 Nota teze nationale limba romana VIII 2 "" reprezinta nota candidatului obtinuta la tezele nationale la proba de limba romana pe semestrul 2 din cls. a VIII-a. (seria precedenta 2009 inclusiv)

 Nota evaluare nationala matematica / Nota teze nationale matematica VIII 1 (camp obligatoriu) - reprezinta reprezinta nota candidatului obtinuta la evaluarea nationala la matematica sau nota candidatului obtinuta la tezele nationale la proba de matematica pe semestrul 1 din cls. a VIII-a. (seria precedenta 2009 inclusiv)

 Nota teze nationale matematica VIII 2 - reprezinta nota candidatului obtinuta la tezele nationale la proba de matematica pe semestrul 2 din cls. a VIII-a. (seria precedenta 2009 inclusiv)

 Disciplina la alegere - se va completa disciplina la care se vor sustine tezele nationale. Aceasta poate fi Istorie sau Geografie. (seria precedenta 2009 inclusiv)

 Nota teze nationale istorie/geografie VIII 1 - reprezinta nota candidatului obtinuta la tezele nationale la proba de istorie/geografie pe semestrul 1 din clasa a VIII-a. (seria precedenta 2009 inclusiv)

 Nota teze nationale istorie/geografie VIII 2 - reprezinta nota candidatului obtinuta la tezele nationale la proba de istorie/geografie pe semestrul 2 din clasa a VIII-a. (seria precedenta 2009 inclusiv)

 Nota evaluare nationala limba materna / Nota teze nationale limba materna VIII 1 - este compus din doua zone: una destinata codului limbii si o alta destinata notei primite de candidat la evaluarea nationala la limba materna sau la tezele nationale la limba materna pe semestrul 1 din clasa a VIII-a (pentru seria precedenta 2009 inclusiv). Aceasta nota va participa la calculul mediei de admitere. Codul limbii va fi preluat din brosura editata de inspectoratul scolar judetean.

 Nota teze nationale limba materna VIII 2 - este compus din doua zone: una destinata codului limbii si o alta destinata notei primite de candidat la tezele nationale la limba materna pe semestrul 2 din clasa a VIII-a. Aceasta nota va participa la calculul mediei de admitere. Codul limbii va fi preluat din brosura editata de inspectoratul scolar judetean si va fi acelasi cu cel de la cimpul Nota teze nationale limba materna VIII 1. (seria precedenta 2009 inclusiv)

 Nota la proba de limba materna - este compus din doua zone: una destinata codului limbii s i o alta destinata notei primite de candidat la proba de limba materna. Codul limbii va fi preluat din brosura editata de inspectoratul scolar judetean.

 Nota la proba de limba moderna - este compus din doua zone: una destinata codului limbii si o alta destinata notei primite de candidat la proba de limba moderna. Codul limbii va fi preluat din brosura editata de inspectoratul scolar judetean.

 Optiuni (cimp obligatoriu) - reprezinta lista optiunilor alese de candidat. Ordinea optiunilor de pe fisa este semnificativa, prima optiune exprimata este luata in considerare inaintea celorlalte optiuni. Fiecare optiune este formata din 3 cifre. Codul optiunilor se preiau din brosura editata de inspectoratul scolar judetean sau din listele care se vor gasi in sectiunea Planul de şcolarizare 2011.

 Diriginte (cimp obligatoriu) - semnatura dirigintelui candidatului.

 Candidat (cimp obligatoriu) - semnatura candidatului.

 Parinte (cimp obligatoriu) - semnatura parintelui candidatului.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739423 zile, 20 ore, 45 minute, 22 secunde
Unde gasesc rezultatele finale ?
, acum 739423 zile, 20 ore, 45 minute, 22 secunde
Rezultatele finale sunt intr-un supliment pe care il cumperi impreuna cu ziarul.
, acum 739423 zile, 20 ore, 45 minute, 22 secunde
la scoala ................!!!!!!!!!!!!!!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.