Educație

Educatoarea îşi va găsi liniştea după o lună şi jumătate în sertarul de la morgă

Dana Lepădatu
21 oct 2015 2130 vizualizări
Trupul educatoarei din Broşteni a stat mai bine de o lună şi jumătate la morgă u formalităţile au dat de cap autorităţilor, motiv pentru care înmormântarea a fost amânată de două ori u joi, Eliza Diaconu îşi va găsi în sfârşit liniştea în cimitirul din localitate u "Ne lasă pe noi să facem înmormântarea şi ei vin la avere”, ne-a spus primarul Alanei despre eventualii moştenitori

O educatoare a murit singură în spital, după câteva zile de agonie...şi nimeni nu i-a revendicat trupul de la morgă pentru a-i asigura o înmormântare creştinească. După o vreme au fost alertate autorităţile din localitatea natală Broşteni, care în cele din urmă s-au pus în mişcare, dar au descoperit că socoteala de la primărie nu se potriveşte cu cea de la morgă. Formalităţile au dat de furcă primarului Ion Alanei, care la un moment dat chiar şi-a dorit să revină la momentul 1996, când a intrat în politică şi considera că legislaţia este prea stufoasă. “Acum, este de 500 de ori mai rău”, s-a plâns primarul Alanei. Iar timpul s-a scurs în defavoarea Elizei Diaconu, care a stat la morga spitalului mai bine de o lună şi jumătate. Deşi săptămâna trecută primarul Alanei dădea asigurări că aceasta va fi înmormântată marţi, 13 octombrie, luni, când viceprimarul împuternicit de primărie a mers pentru a ridica trupul femeii de la morga Spitalului, cu declaraţiile obţinute de la moştenitorii din Bucureşti, a aflat cu surprindere că acestea nu erau bune. Declaraţiile trebuiau date şi în prezenţa organelelor de la Poliţia Sectorului 1 Bucureşti, zonă în care locuiesc moştenitorii Elizei Diaconu.

"Nu ne aşteptam să fie atât de întortocheată procedura”

Potrivit autorităţilor, declaraţiile fuseseră date doar în prezenţa unei persoane delegate de Primărie şi a organului de poliţie tot din Broşteni. Între timp, în urma clarificărilor celor de la Morgă, primarul a apelat la poliţia vrânceană, care a urgentat formalităţile pentru a putea avea cât mai curând declaraţii legale de la moştenitori. “Ne-am confruntat cu primul caz de acest gen şi, sincer, nu ne aşteptam să fie atât de întortocheată procedura”, se scuză primarul Alanei. “Am primit de la Poliţia Bucureşti procesul verbal prin care moştenitorii confirmă că nu pot să o înmormânteze datorită situaţiei economice şi de sănătate a acestora. Săptămâna care vine vom face înmormântarea”, ne spunea săptămâna trecută primarul, avansând o nouă dată. Dar şi la următoarea strigare, Eliza Diaconu zăcea tot la morgă. 

A fost depusă la capela bisericii

Educatoarea Eliza T. Diaconu şi-a găsit sfârşitul luna trecută, singură, în Spitalul Judeţean din Focşani. Cum nu avea pe nimeni în sat, primăria a dat de urma unor moştenitori prin Bucureşti, care însă, se pare, nu au avut posibilitatea să facă cele necesare pentru ca educatoarea să aibă parte de o înmormântare creştinească. Astfel că responsabilitatea înmormântării celei care a fost o viaţă întreagă educatoarea comunei a căzut în sarcina primăriei. Provenind dintr-o familie înstărită şi neavând copii, de pe urma Elizei Diaconu au rămas proprietăţi, printre care şi o casă mare, boierească, precum şi terenuri. Gurile rele spun că există ceva interese în sat pentru ca moştenirea Elizei T. Diaconu să încapă pe mâna cui trebuie.  “Pe noi nu ne interesează nimic, decât să ne lase să facem înmormântarea creştinească. Pentru restul, noi o să depunem oricum documentaţiile pentru moştenire, cu anunţuri în presă, potrivit legislaţiei. Dar oricum, sunt sigur că moştenitorii or să apară. Ne lasă pe noi să facem înmormântarea şi ei vin la avere”, ne-a spus primarul Alanei. Eliza Diaconu a fost aşezată miercuri după-amiază în casa mortuară a bisericii din Broşteni, urmând ca joi, la orele 10.00, să aibă loc înmormântarea.  “Am zis că merită şi ea să stea măcar o noapte în biserică după cât a suferit.”, a concluzionat edilul din Broşteni, supărat că formalităţile i-au dat atâta bătaie de cap.

Formalităţi greoaie pentru înhumarea persoanelor fără aparţinător

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Focşani se confruntă foarte des cu astfel de cazuri de persoane care mor în spital şi nimeni nu vine să revendice corpul acestora. Aceste situaţii sunt mai frecvente în anotimpul rece, ne-a declarat Alina Cosma, purtător de cuvânt la Spitalul Judeţean din Focşani. Spitalul nu îi poate înmormânta şi în aceste cazuri face la Poliţie pentru a-i căuta aparţinători. Poliţia caută un timp şi, în caz că aceştia sunt găsiţi şi nu vor să-şi înmormânteze ruda, dau o declaraţie pe propria răspundere că sunt de acord să-i înmormânteze primăria. Poliţia face mai apoi o adresă către spital precum că nu au găsit aparţinători sau că aceştia nu sunt de acord să îi înmormânteze. În baza acestei adrese şi cu certificatul constatator de la serviciul de Anatomie Patologică, spitalul face o adresă către Parchet pentru o adeverinţă de înhumare tardivă. Cu adresa de la poliţie, cu adresa spitalului, cu adeverinţa de înhumare tardivă şi certificatul constatator de deces în original, spitalul se adresează serviciului de stare civilă al domiciliului decedatului. Starea civilă anunţă Primăria că există un mort în comună şi e obligaţia lor să îl înmormânteze. Primăria ridică apoi corpul şi se ocupă de cele necesare pentru înmormântare. Au existat în istoria spitalului focşănean şi cazuri în care s-a ajuns în justiţie pentru a obţine o adeverinţă de înhumare tardivă, proces care a durat mai bine de un an, după cum ne-a spus Alina Cosma. Povestea tristă a Elizei Diaconu, educatoarea de 77 de ani, care şi-a petrecut întreaga viaţă în grădiniţa din localitate, va avea un final pământesc joi, în cimitirul din localitate, unde îşi va putea regăsi liniştea. Dumnezeu să o odihnească! (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.