Educație

Florinel Agafiţei a triumfat la Galaţi

Valentin Muscă
10 feb 2015 1711 vizualizări
„Strada Doctor Carnabel” (Editura Zigotto, Galaţi, 2014), romanul autobiografic al scriitorului Florinel Agafiţei, a fost primit cu braţele deschise de cititorii gălăţeni, prima ediţie epuizându-se în timpul lansării la Muzeul „Casa Colecţiilor”.

În timp ce la Focşani lansările de carte seamănă din ce în ce mai mult cu ”parastasele”, peste drum, la Galaţi, viaţa culturală se trăieşte din plin, iar întâlnirile dintre scriitori şi cititori sunt o sărbătoare. Organizată de Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din localitate, lansarea a adus faţă în faţă lumea de ieri a Galaţiului, prin intermediul romanului ”Strada Doctor Carnabel” şi lumea de azi, reprezentată de tânăra generaţie, avidă să descopere istoria din spatele clădirilor istorice şi de sub pietrele care acoperă vestigiile oraşului istoric. Despre volum au vorbit Corneliu Antoniu - preşedintele Filialei Uniunii Scriitorilor din România - Galaţi, Cristian Căldăraru - directorul Muzeului de Istorie din Galaţi, poetul şi criticul literar Adrian Secară, pictorul Einhorn Nicolae şi doctorul în indianistică Ovidiu Nedu.

Cu o puternică tentă autobiografică, romanul recreează atmosfera uitată a unui colţ din Galaţi, unde autorul şi-a petrecut o parte din copilărie, şi ”contribuie la mitologizarea Galaţiului”, cum bine a surprins scriitorul Adrian Secară. Prezentat în premieră la ”Zilele Culturii Odobeştene”, romanul cuprinde fragmente autobiografice, elemente din istoria oraşului dunărean, un subiect dezbătut fiind chiar fosta farmacie Ţinc (acum Muzeul ”Casa Colecţiilor), locul unde s-a desfăşurat evenimentul. Practic, cu această lansare cercul s-a închis, amintirile scriitorului, poveştile bunicului, aromele şi sunetele copilăriei s-au topit în volumul prezentat publicului tocmai în clădirea fostei Farmacii ţinc. Cu ocazia lansării a fost vernisată şi expoziţia „Pictând la Ciuşlea”, alcătuită din lucrări semnate de Florinel Agafiţei. Felicitări autorităţilor din Galaţi pentru eleganţa manifestată faţă de un scriitor din Vrancea! (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.