Educație

Festivalul ”Cântec de Toacă”, ediţia 2014

Valentin Muscă
22 mai 2014 1868 vizualizări
Ansamblul voievodal de la fosta Mănăstire Mera a găzduit ieri etapa finală a Festivalului ”Cântec de Toacă”, singura manifestare care dă viaţă din punct de vedere cultural şi religios Văii Milcovului. Iniţiat de preotul Daniel Pătrăşcanu, parohul Bisericii ”Sf. Gheorghe Nou” din Focşani, festivalul a ajuns la ediţia a V-a.

”Am început acest festival în 2010, iar din 2012 evenimentul a cunoscut un salt calitativ prin transformarea sa într-o manifestare care a depăţit spaţiul urbei. După cum vedeţi, la această ediţie am avut participanţi de la şcolile din Focşani, Cândeşti, Faraoanele şi Mera. La categoria Gimnaziu, Premiul I a fost obţinut de Ionuţ Butan de la Şcoala Mera, Premiul II de Ceauşu Iulian de la Şcoala Faraoanele şi Premiul II de Bughiurlan Costel de la Şcoala din Cândeşti. La categoria Liceu, pe primul loc s-a clasat Octavian Pătrăşcanu de la Colegiul Cuza, pe locul II Petruş Arbunescu de la Colegiul Cotea, iar pe III tot un elev de la Colegiul Cotea, Florin Popa.”, ne-a spus preotul Daniel Pătrăşcanu. Festivalul ”Cântec de Toacă” face parte dintr-un proiect european de promovare a monumentelor religioase din judeţul Vrancea. ”Proiectul derulat de Fundaţia ‹‹Zi Deschisă›› a fost finalizat cu succes şi se află în faza de sustenabilitate şi pune în valoare tradiţiile locale şi mănăstirile din judeţ”, ne-a spus prof. Florin Micu, coorganizator al evenimentului.

Singurul eveniment de amploare de pe Valea Milcovului

Evenimentul a fost organizat de Fundaţia ”Zi Deschisă”, Parohia ”Sf. Gheorghe Nord” din Focşani, Parohia ”Sfinţii Împăraţi” din Mera, cu sprijinul Protoieriei Focşani. Preotul Valeriu Balica, Protoiereul de Focşani, a fost preşedintele juriului. ”Vă mulţumesc tuturor celor care aţi participat astăzi la festival. Vă transmit binecuvântarea IPS Ciprian şi mă bucur să constat că evenimentul devine din ce în ce mai interesant de la un an la altul. Îl puteţi îmbunătăţi şi diversifica adăugând şi un concurs de recitare psalmi, de exemplu.”, a spus protoiereul de Focşani. La eveniment au participat şi preoţii de la parohiile de pe Valea Milcovului, edili şi foşti edili din zonă, elevi, credincioşi şi invitaţi din Focşani. ”Ne bucurăm de acest eveniment din comuna noastră, cu atât mai mult cu cât câştigătorul din acest an este un elev din localitate.”, ne-a spus profesorul Toma David, directorul Şcolii Mera şi susţinător al festivalului. Un sprijin important a fost acordat de preotul Ticu Gavrilă, parohul Bisericii ”Sfinţii Împăraţi”, gazda manifestării, care a invitat pe toţi participanţii la o agapă după premiere. În ciuda averilor fabuloase ale multor oameni de afaceri de pe Valea Micovului, cărăora nu le mai încap maşinile prin curte, trebuie remarcat cu tristeţe ca în aceste localităţi nu există nicio manifestare de anvergură pentru a promova valorile locale, tradiţiile, istoria locului şi cultura populară. A trebuit să vină un preot din Focşani şi un ONG ca să se întâmple ceva şi la Mera. În rest, numai jeep-uri, vile prin păduri şi manele de dimineaţa până seara. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.