Economic

Memento: Gheorghe Burada (1831-1870): Puţini se mai apleacă azi asupra muzicii scrise de familia odobeştenilor Burada

Valentin Muscă
2 aug 2012 2517 vizualizări
Pe 2 august 1831 se năştea la Iaşi, în familia vornicului Tudorache Burada, Gheorghe Burada, care va intra în eternitate ca fondator al Corului Mitropoliei Moldovei.

Urmaş ai unei saga de preoţi odobeşteni, a căror istorie se confundă cu istoria vieţii religioase din Oraşul viilor domneşti, Gheorghe Burada a avut şansa să crească într-un mediu în care muzica, arta şi literatura erau omniprezente. Casa familiei odobeştenilor mutaţi în Iaşi era în acei ani un adevărat salon cultural, sală de concert pentru pianiştii aflaţi în trecere şi loc inconturnabil pentru toate minţile luminate din capitala Moldovei. Dacă tatăl - Tudorache Burada, fiul preotului Radu şi al presviterei Elena, este considerat unul din primii memorialişti români, iar fratele său – Tudor T. Burada se numără printre ctitorii muzicologiei româneşti, Gheorghe T. Burada a fost un mare animator al vieţii muzicale şi al coralelor din Iaşi. Având în vene simţul cromatic al muzicii psaltice, ca urmaş al mai multor generaţii de slujitori ai altarului, pe Gheorghe Burada de tânăr l-au pasionat corurile bisericeşti, înfiinţând pe rând mai multe corale. În 1864 a înfiinţat corala care va deveni în curând Corul Mitropoliei Moldovei, una din cele mai longevive instituţii muzicale din România. Ştim că acest lucru nu prea interesează pe galonaţii animatori muzicali din Vrancea, care se împopoţonează cu doctorate luate cu vin din Podgorie şi diplome la Zilele Oraşului X sau Y şi pun în scenă numai lucrări de compozitori străini ca să dea bine la public. Dar în atâţia ani de muzicăreală pe banul cetăţeanului vrâncean să nu te apleci asupra muzicii scrise de familia Burada şi să nu prezinţi vrâncenilor un repertoriu cu muzică originală, compusă de celebrii urmaşi ai preoţilor odobeşteni o considerăm, ca simpli spectatori ai fenomenului cultural focşănean, o adevărată lipsă de gratitudine faţă de istoria şi oamenii de la Carpaţii de Curbură ! (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
viorel iancu, acum 4307 zile, 7 ore, 4 minute, 41 secunde
Fenomenul cultural in Vrancea noastra il percepem si mai bine in urma lecturarii articolelor distinsului Valentin Musca. Multe personalitati au fost evidentiate de pana acestui jurnalist, dar si autor citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.