Social

Cardul de sănătate şi-ar putea găsi “vindecarea”

Ziarul de Vrancea
13 mai 2016 1211 vizualizări
Medicii reclamă că nu există interes pentru buna funcţionare a sistemului, iar lor li se impută pe nedrept sume de bani de CJAS

După ce de mai bine de jumătate de an sistemul informatic al cardului de sănătate nu are mentenanţă, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) se pregăteşte zilele acestea să remedieze situaţia. CNAS a anunţat miercuri că s-au depus mai multe oferte pentru serviciile de mentenanţă şi suport tehnic pentru sistemul informatic al Cardului Naţional de Asigurări de Sănătate (CEAS) şi pentru Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS). “Pentru mentenanţa şi suportul tehnic al sistemului CEAS (…) s-au înscris în cursă ofertanţii Hewlett-Packard SRL, IT Capital Management SRL şi Team Net International SA, iar pentru mentenanţa şi suportul tehnic al PIAS (…) s-au primit oferte din partea Hewlett-Packard SRL, Master Technology Systems SRL şi Team Net International SA. În perioada imediat următoare va avea loc evaluarea ofertelor menţionate, precum şi celelalte etape procedurale, criteriul de atribuire a fiecărui contract de mentenanţă şi suport tehnic fiind preţul cel mai bun (…). Contractele cu câştigătorii vor fi încheiate pe o perioadă de trei ani, iar valoarea maximă estimată a contractelor poate fi, conform anunţurilor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), de 18,8 milioane lei fără TVA, respectiv de 8,4 milioane lei fără TVA.”, se arată pe pagina oficială a instituţiei. Desigur, având în vedere că principalul criteriu de acordare a acestor servicii este preţul cel mai mic, sumele finale încasate de firmele câştigătoare ar putea fi sub acest prag.

Nu se doreşte buna funcţionare a cardului de sănătate

Medicii au reclamat în numeroase rânduri proasta funcţionare a sistemului cardului de sănătate. “Sistemul funcţionează cu hopuri. Acum, când ne-au făcut regularizarea pe primul semestru, medicilor le-au fost imputate sume de bani pentru pacienţii cărora li s-au eliberat reţete dar care în aceiaşi perioadă figurau internaţi în spital. Atât timp cât eu pe acel pacient l-am avut în cabinet şi a mers în aceiaşi zi la farmacie să îşi ridice reţeta, de ce trebuie să plătesc eu pentru că spitalul i-a făcut externarea cu întârziere? Toţi medicii de familie au avut sume imputate pentru acest motiv”, ne-a spus dr. Grigore Hanţă, şeful Patronatului medicilor de familie din Vrancea. Acesta spune că dacă sistemul ar funcţiona aşa cum trebuie, acesta ar trebui să avertizeze medicul de familie dacă pacientul este internat. “Dacă se doreşte se poate face acest lucru, dar nu se doreşte. Există un filtru în sistem care a blocat această posibilitate”, ne-a spus dr. Hanţă.

Cardului de sănătate s-a blocat încă din prima zi

CNAS încearcă încă din din vara anul trecut să atribuie un contract de mentenanţă pentru cardul de sănătate, dar la prima licitaţie nu s-a prezentat nimeni. Din luna decembrie, sistemul nu mai are niciun contract de întreţinere în vigoare, în condiţiile în care defecţiunile sunt dese. Sistemul cardului de sănătate a costat aproximativ 20 de milioane de euro şi a fost realizat de HP România si Novensys Corporation, având ca subcontractant SIVECO România. Unul dintre motivele pentru blocajele atât de dese din sistem este şi faptul că acesta este folosit la nivelul ţării de circa 15.000 de ori pe secundă, suprasolicitarea sistemului determinând blocajul acestuia. În timpul penelor, medicii nu mai pot transmite reţetele electronice şi sunt nevoiţi să lucreze offline. Sistemul principal al cardului de sănătate s-a blocat chiar şi în prima sa zi de funcţionare, iar de atunci problemele s-au ţinut lanţ. (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.