Ultima oră

VIDEO!!! Halal edili mai avem!

Iulia Crețu
17 dec 2015 3273 vizualizări
Constanţa a luat grosul banilor europeni din Regiunea Sud-Est, Vrancea are întarzieri la proiecte.Luminiţa Mihailov, directorul ADR Brăila, a prezentat ieri la Focşani stadiul investiţiilor POR în Vrancea u la noi în judeţ, în programul 2007-2013, care va fi prelungit până în vara anului viitor, au fost semnate 82 de contracte cu o valoare de 62 milioane euro u dintre acestea, 33 au fost pentru microîntreprinderi u Primăria Focşani ar putea continua lucrările la PIDU pe banii noştri în 2016 u la fel, şi CJ ar putea continua investiţiile la Crângul Petreşti din fonduri de la judeţ u vicepreşedintele CJ, Ionel Cel-Mare, a spus că nişte obuze din război au blocat lucrările de amenajare

Luminiţa Mihailov, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Brăila, a participat ieri, la Primăria Focşani, la prezentarea stadiului proiectelor Programului Operaţional Regional 2007-2013 finanţate pentru municipiul Focşani şi pentru judeţul Vrancea. La nivel judeţean au fost semnate 82 de contracte de finanţare, valoarea solicitată fiind de aproape 62 milioane euro. Din cele 82, 33 au fost pentru sectorul privat, pentru finanţarea microîntreprinderilor. În Vrancea, prin Planurile Integrate de Dezvoltare Urbană (PIDU) s-au finalizat nouă proiecte: în Focşani, Adjud şi Panciu. Regio a finanţat, de asemenea, două proiecte de reabilitare pentru două drumuri judeţene, DJ 204 E, între Mărăşeşti şi Panciu, şi DJ 205 R, între Coteşti şi Poiana Cristei, fiind reabilitaţi aproape 26 de km. Prin obiectivul de îmbunătăţire a calităţii serviciilor de sănătate a fost modernizat şi dotat ambulatoriul Spitalului Adjud. Pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor sociale s-au modernizat patru centre sociale la Focşani, Fitioneşti, Adjud şi Jariştea.

12 şcoli europene

În domeniul infrastructurii educaţionale s-au modernizat 12 şcoli în Focşani, Mihălceni şi Măicăneşti, Câmpineanca, Gugeşti, Fitioneşti şi Străoane, peste 2.000 de elevi fiind beneficiarii reabilitărilor. Prin restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural au fost reparate mausoleele din Focşani, Mărăşeşti, Mărăşti şi Soveja şi muzeele din incinta acestora, în cadrul proiectului “Drumului de glorie al Armatei Române în timpul Primului Război Mondial”. Beneficiar al unui proiect prin POR a fost şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, derulat la nivelul celor şase judeţe componente ale regiunii de Sud-Est, care vizează îmbunătăţirea capacităţii de răspuns în situaţii de urgenţă, cu o valoare totală de 8,31 milioane euro. Reprezentanţii ADR Brăila susţin că prin toate aceste proiecte pe bani europeni, la nivelul judeţului s-au creat 253 de locuri de muncă.

Proiectele europene nefinalizate în 2015, plătite de noi

Vrancea trage nădejde să amenajeze Crângul Petreşti până în iunie 2016. Ionel Cel-Mare a explicat că la Crâng au fost întârzieri din cauza unor obuze din război găsite în pământ.

Luminiţa Mihailov a declarat că lucrările pentru PIDU-rile derulate în Focşani, Adjud şi Panciu sunt finalizate, cu toate că în municipiul de pe Milcov, în special în cartierul Sud, lucrările mai au până să fie gata, existând riscul ca o parte din ele să fie transferate în 2016, dar pe cheltuiala bugetului local, nu pe cea europeană. Mihailov a afirmat că prin PIDU, la Focşani s-au făcut investiţii de 10 milioane euro. În următorul exerciţiu bugetar al POR, 2014-2020, Focşaniul va avea la dispoziţie o sumă de patru ori mai mare. Banii pot fi accesaţi numai dacă municipalitatea depune în primii doi ani proiecte în acest sens.

“Experienţa acestor proiecte va fi utilizată pentru cele noi şi se va construi un portofoliu de proiecte. S-au publicat ghidurile pentru finanţările viitoare, iar acum suntem în etapa de construcţie a proiectelor. Administraţia românească a învăţat regulile de absorbţie a banilor europeni, dar şi care-s problemele. În principal ne referim la achiziţiile publice care durează foarte mult şi lasă foarte puţin timp pentru implementare”,a spus Mihailov. Oficialul ADR Brăila a explicat şi că se negociază cu cei de la Comisia Europeană pentru ca România să poată finaliza proiectele până în vara anului viitor. Luminiţa Mihailov a punctat foarte clar că UE acceptă numai cheltuielile realizate până la sfârşitul anului 2015. Deci, tot ce se va lucra, spre exemplu, la PIDU ori la Crângul Petreşti, două proiecte POR cu întârzieri, în 2016, se va face pe banii Primăriei Focşani şi ai Consiliului Judeţean Vrancea.

"Se putea şi mai bine"

În ciuda acestor neasunsuri, şefa ADR spune că programul de finanţare, care are un grad de realizare 70-80%, poate fi considerat “unul foarte bun”.“Banii româneşti nu prea există pentru aceste investiţii de anvergură. Din ei nu putem face foarte multe lucruri. Evident, se putea şi mai bine, dar pentru primul program de finanţare este foarte bine. Avem un grad de realizare de 70% care va creşte la 80%”,a spus Mihailov. În regiunea de Sud Est se vor prelungi până în vara anului viitor nu mai puţin de 60 de proiecte nefinalizate, iar în toată ţara se păsuiesc în total 500. La nivelul regiunii de Sud Est, cele mai multe proiecte europene, cu cea mai mare valoare, au fost derulate în judeţul Constanţa.

Bombele de război au sabotat amenajarea Crângului

Prezenţi la conferinţa de presă, vicepreşedintele CJ Vrancea, Ionel Cel-Mare, şi viceprimarul Marius Iorga, au luat apărarea lucrărilor cu întârzieri şi au promis că vor fi gata, până în vara lui 2016. Ionel Cel-Mare a explicat că la Crâng au fost întârzieri din cauza unor obuze din război găsite în pământ. Bombele nu puteau fi detectate decât de o firmă specializată, pentru a se evita aruncarea lor în aer în timp ce muncitorii lucrau la amenajarea Crângului.“Reamenajarea Crângului este în derulare şi sperăm ca până la jumătatea anului viitor să-l finalizăm”,a spus vicele Consiliului Judeţean.“PIDU se află în ultima fază de lucrări, acum se toarnă asfalt pe cele din urmă străduţe”,,a spus şi Marius Iorga, care l-a scuzat pe colegul său Gabriel Necula de absenţă, spunând că e pe şantierul de la Sud. (Iulia CREŢU)

Pe platforma web tv a ZdV puteţi vedea imagini de la conferinţa de presă a ADR Brăila de la Focşani.


Get your own valid XHTML YouTube embed code

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.