Social

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Afacerile din zona euro, cel mai mare ritm de creştere

Ziarul de Vrancea
23 iun 2015 771 vizualizări
Activităţile de afaceri din zona euro au înregistrat în iune cel mai rapid ritm din ultimii patru ani, potrivit unui indice calculat de Markit care indică intensificarea redresării economiei regiunii, relatează CNBC.

Indicele Markit privind intenţiile de achiziţii ale managerilor (PMI), care ia în considerare activităţile din industria prelucrătoare şi servicii, a urcat în iunie la 54,1 puncte, de la 53,6 puncte în luna mai. Nivelul atins de indice corespunde aşteptărilor analiştilor şi este peste pragul de 50 de puncte care separă expansiunea de contracţie. Indicii calculaţi de Markit pentru cele mai mari economii din Europa, Germania şi Franţa, sugerează la randul lor îmbunătăţirea perspectivelor economiei zonei euro. În cazul Franţei, indicele privind intenţiile de achiziţii ale managerilor a urcat în iunie pentru prima oară după aprilie 2014, depăşind pragul de 50 de puncte. Indicele referitor la Germania a avansat la 54 puncte, de la 52,6 puncte în luna anterioară. Economia zonei euro a crescut cu 0,4% în primul trimestru, susţinută de programul BCE de suplimentare a lichidităţilor cu 1.000 de miliarde de euro pană în 2016, deprecierea euro şi preţurile scăzute ale petrolului.

Europenii, îngrijoraţi de reducerea TVA în Romania

Comisia Europeană exprimă reticenţă privind planul de reducere a TVA, avertizand asupra efectelor acestei măsuri

Comisia Europeană este reticentă în legătură cu planul Guvernului Romaniei de reducere a cotei TVA-ului, cerand efectuarea unui studiu asupra efectelor şi avertizand că măsura riscă să afecteze sustenabilitatea situaţiei fiscale. "Comisia Europeană urmăreşte îndeaproape cele mai noi evoluţii privind propunerea Guvernului Romaniei de reducere a TVA la 19% de la 24%", a declarat Annika Breidthardt, purtătorul de cuvant al Executivului UE pe problematica locurilor de muncă, creşterii economice şi investiţiilor. "Recentele misiuni tehnice au constatat semnale de progrese în politicile economice ale Romaniei, inclusiv în privinţa finanţelor publice. Cu toate acestea, noua propunere unilaterală de reducere a TVA-ului ridică semne de întrebare esenţiale şi poate avea un impact negativ asupra sustenabilităţii situaţiei fiscale a Romaniei. Succesul elementelor centrale ale sistemului trebuie menţinut, iar noi am recomanda precauţie, am recomanda o evaluare asupra efectelor înainte de luarea unei decizii de acest fel", a adăugat reprezentantul Comisiei Europene. Ministerul Finanţelor analizează posibilitatea scăderii TVA de la 24% la 19% înainte de 1 ianuarie 2016, a declarat, luni, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, după ce Comisia de buget a Camerei Deputaţilor a decis reducerea TVA la 19% de la începutul anului viitor. "Aşa cum s-a aprobat astăzi în Comisia de buget a Camerei Deputaţilor, un lucru foarte plăcut, Comisia a votat în unanimitate pentru noul Cod fiscal, care are o cotă de TVA redusă la 19%, de la 1 ianuarie 2016. Asta este lucrul sigur. Spuneam în Comisie că analizăm la Ministerul de Finanţe posibilitatea ca o astfel de măsură să fie aplicată mai devreme de 1 ianuarie 2016. Asta o să vedem în următoarele zile la Minister. Din calcul trebuie să vedem exact cat anume putem susţine şi de la ce dată se poate aplica o asemenea măsură înainte de 1 ianuarie 2016", a spus ministrul Teodorovici. El a arătat că sunt "şanse foarte mari" ca acest lucru să se întample şi că impactul bugetar ar fi de 1,8 miliarde de lei la un punct procentual al TVA. "Sunt şanse foarte mari (de scădere a TVA mai devreme de 1 ianuarie 2016 – n.r.), există o şansă de peste 50%", a spus Teodorovici. "Deci un punct procentual la TVA ar însemna cam 1,8 miliarde de ron. Acest lucru este sustenabil şi se poate regăsi în anul viitor. Este o abordare logică, pentru că acest lucru duce la consolidarea noastră economică şi la creştere economică", a adăugat ministrul Finanţelor, vorbind despre impactul bugetar al scăderii TVA. El a mai spus că doar i-a informat pe cei de la FMI, BM şi CE în legătură cu acest lucru şi urmează să aibă discuţii cu reprezentanţii insitituţiilor financiare internaţionale. "Decat i-am informat, urmand să avem discuţii astăzi şi maine", a răspuns Teodorovici, întrebat ce au spus cei de la FMI, BM şi CE de reducerea TVA.

Stroe: Costul redus al muncii în industria auto din Romania este încă atractiv

Nivelul de salarizare din industria auto din Romania, cel mai redus la nivelul statelor producătoare de automobile, reprezintă în continuare un avantaj pentru investitorii străini pe piaţa locală, a declarat marţi Constantin Stroe, preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din Romania. "Costul muncii în industria de automobile e de 4,9 euro pe oră. Avem cel mai mic cost al muncii pe salariat de 7.700 de euro pe an. E un argument solid pentru care ar trebui făcute investiţii în Romania. Din păcate, vom rămane pe ultimul loc pentru mulţi ani de acum încolo în ceea ce priveşte nivelul de salarizare", a spus Stroe. El a arătat că sunt peste 600 de companii şi circa 203.000 de angajaţi, nivel "departe" de potenţialul real pe care îl oferă piaţa romanească. Anul trecut, cifra de afaceri a sectorului auto din Romania a fost de 18 miliarde euro, din care fabricarea de componente a fost de 12,6 miliarde euro, reprezentand aproximativ 12% din PIB-ul Romaniei.  Stroe a participat, alături de reprezentanţi ai mai multor societăţi comerciale franceze care activează în Romania, la o serie de întalniri de afaceri cu potenţiali investitori din Franţa pe piaţa romanească. "Cel mai important caştig al evenimentului de azi (marţi - n.r.) este atragerea şi sosirea în Romania a altor investitori francezi de toate categoriile. Ajutorul de stat este pentru investiţii de peste 10 milioane de euro. Nu îmi rămane să spun decat că 53,1% din fondurile alocate între 2007 şi 2013 au fost orientate către industria de automobile. Sunt condiţii favorabile ale companiilor franceze să-şi dezvolte afacerile în Romania. Parcul naţional este de şase milioane de automobile. Dacă Romania ar mai avea două-trei sectoare de acest fel, altul ar fi nivelul general care ar ajunge şi la cetăţeanul din stradă", a completat Stroe.

Parlamentarii eleni au reacţionat cu manie la concesiile făcute creditorilor

Parlamentarii eleni au reacţionat cu manie la concesiile oferite de premierul Alexis Tsipras în negocierile cu creditorii internaţionali, iar vicepreşedintele Parlamentului, Alexis Mitropoulos, membru al partidului de guvernămant Syriza, a avertizat că va fi dificil ca acordul să fie aprobat. Liderii europeni au salutat luni noile propuneri de reformă avansate de Atena, ca bază pentru un posibil acord care ar debloca finanţarea ţării, în timp ce bursele au evoluat în creştere. La cateva ore după summitul de urgenţă al liderilor don zona euro, Tsipras are dificila sarcină de a se asigura că propriul guvern de coaliţie, care are în componenţă de la maoişti la social-democraţi, va susţine acordul, relatează Bloomberg. Tsipras vrea să îşi asigure sprijnul aripii de extremă stanga a partidului Syriza, din care unii vor ca Grecia să intre în incapacitate de plată, prin concentrarea planului de austeritate pe majorarea taxelor aplicate companiilor şi persoanelor cu venituri mari, în loc de tăierea cheltuielilor. Platforma de stanga, care deţine circa 40 de locuri în Parlament şi este formată din foşti comunişti şi alţi parlamentari de orientare dură, apropiaţi sindicatelor, ar putea înfrange Guvernul, dacă va vota împotriva planului. "Cred că va fi dificil să aprobăm programul în forma actuală", a declarat Mitropoulos la postul elen Mega TV. Dacă Parlamentul nu va susţine programul de reformă, care mai include modificări ale ajutoarelor sociale şi limitarea pensionărilor anticipate, Tsipras ar putea fi nevoit să declanşeze alegeri anticipate sau un referendum care ar prelungi incertitudinile, potrivit Reuters. "Este o provocare majoră pentru premierul grec să treacă acordul prin Parlament. Cum va evolua procesul politic va depinde în mare măsură de numărul de parlementari pe care îi va pierde Guvernul", a arătat un analist al Deutsche Bank într-o notă adresată clienţilor. Grecia are nevoie urgent de fonduri pentru a plăti FMI datorii de 1,54 miliarde de euro scadente pe 30 iunie. Statul elen mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de 240 de miliarde de euro care se încheie la sfarşitul acestei luni, dar pentru deblocarea ajutorului trebuie să încheie acordul cu Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI.

Nokia HERE a extins serviciul de trafic în timp real în Romania şi Bulgaria

Nokia HERE a extins serviciul de trafic în timp real în Romania şi Bulgaria, iar de luna viitoare serviciul va fi disponibil în alte patru state, din Orientul Mijlociu, numărul total al ţărilor în care compania va fi prezentă urmand să crească de la 44 la 50. "Extinderea serviciului de trafic în timp real al HERE la 50 de ţări confirmă poziţia companiei ca unul dintre cei mai importanţi jucători globali pe piaţa traficului. Orientul Mijlociu este în mod special un punct fierbinte pentru activităţile maşinilor conectate, unde a avut loc o creştere puternică a serviciilor de navigaţie şi de trafic", a declarat Stephen Longden, autor al Ghidului Annual pentru Trafic al companiei de consultanţă în domkeniul auto SBD, într-un comunicat al HERE. Pe langă trafic, HERE este lider în domeniul informaţiilor suplimentare care influenţează circulaţia automobilelor, a adăugat Longden. "HERE oferă date referitoare la locurile de parcare disponibile, preţurile carburanţilor, centrele de încărcare a vehiculelor electrice şi condiţiile meteorologice, prin intermediul sistemelor de navigaţie şi de informaţii ale automobilelor", a arătat Longden. Pe langă informaţiile în timp real referitoare la trafic, HERE continuă să adauge funcţii inovatoare pentru îmbunătăţirea produsului, cum ar fi informaţii legate de benzile de circulaţie reversibilă şi avertismente privind siguranţa traficului. HERE, parte a companiei Nokia, este lider în domeniul navigaţiei şi hărţilor. Compania oferă hărţi de înaltă definiţie pe care le combină cu tehnologia cloud pentru informaţii în timp real accesibile prin intermediul dispozitivelor mobile, de la smartphone-uri şi tablete pană la dispozitive purtabile şi vehicule.

UniCredit şi Intesa Sanpaolo scapă de gunoaie de un miliard de euro

Băncile italiene UniCredit şi Intesa Sanpaolo vor definitiva în cateva zile un acord oficial de transfer al unor credite neperformante în valoare de circa 1 miliard de euro într-un vehicul controlat de fondul american de investiţii KKR, a declarat directorul general al UniCredit, Federico Ghizzoni. Ghizzoni a precizat că UniCredit şi Intesa Sanpaolo sunt deocamdată singurele bănci implicate în acest plan, relatează Reuters. "Platforma este deschisă, alte bănci pot participa dacă vor dori să facă acest lucru", a spus Ghizzoni. Board-urile celor două bănci au aprobat operaţiunea, dar trebuie stabilite unele detalii, au anunţat în aprilie UniCredit şi Intesa Sanpaolo. Băncile din Italia au în portofolii credite problematice în valoare cumulată de 350 de miliarde de euro, acumulate în trei ani de recesiune. UniCredit şi Intesa Sanpaolo au discutat încă din aprilie 2014 o soluţie pentru îmbunătăţirea şanselor de redresare a unora dintre companiile mici şi mijlocii creditate, afectate de criza economică. Acordul prevede ca vehiculul fondului KKR să cumpere împrumuturile neperformante de la bănci, care vor primi în schimb obligaţiuni. Companiile cu probleme financiare vor obţine apoi noi fonduri şi sprijin managerial. Ghizzoni a mai spus totodată că UniCredit lucrează la modificarea planului de afaceri aferent perioadei 2013-2018, pană la sfarşitul acestui an, pentru a ţine cont de noile realităţi economice şi de nivelul scăzut al dobanzilor.

S-a semnat pentru banii europeni prin POR

Decizia Comisiei Europene de adoptare a Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020, pentru care sunt alocate fonduri de 8,25 miliarde euro, a fost semnat la Bruxelles, în prezenţa ministrului Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh, şi a comisarul european Corina Creţu,informează Guvernul. "Prin intermediul POR, se vor finanţa proiecte de mediu, de dezvoltare a infrastructurii locale, sprijin pentru IMM-uri de a deveni mai competitive, proiecte de dezvoltare regională", arată Guvernul într-un comunicat. În luna mai, ministrul de atunci al Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, estima că proiectele aferente acestui program vor putea fi depuse pentru finanţare începand cu luna septembrie. Programul Operaţional Regional are o alocare de fonduri de 8,25 miliarde de euro pentru exerciţiul financiar 2014-2020, faţă de 4,6 miliarde de euro pentru cel din perioada 2007-2013, din care 4,8 miliarde euro pentru zona urbană (proiecte privind reabilitarea străzilor, grădiniţelor, şcolilor şi a terenurilor abandonate, piste de biciclete, mijloace de transport în comun, în special ecologice), 638 milioane euro pentru infrastructura de sănătate (în prncipal pentru trei spitale regionale, amplasate la Iaşi, Craiova şi Cluj), 119 milioane euro pentru turism.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.