Opinii

Bubulina-gospodina, Preşedintele şi Sisif

Vasile Lefter
11 aug 2013 1958 vizualizări
Plăcerea romanului de a-şi adula conducătorii este deja o marcă naţională care nu mai are nevoie de nicio recunoaştere europeană.

Vechea deviză a capului plecat pe care sabia nu-l taie funcţionează. Se pierde din vedere doar partea a doua a reflecţiei: ”lanţul l-înconvoaie”. În ţară sau în afară simţim instinctiv că trebuie să fim căţeluşi ascultători, cu speranţa că ni se va arunca un oscior de cei mari. Din Europa sau de aiurea! Aşa s-a întamplat şi în timpul unei băi de mulţime pe care Preşedintele nostru o foloseşte ca terapie în momentele mai calme ale exercitării funcţiei. Ne amintim de celebrele vorbe ale unei politiciene de succes, care abia respirand de emoţie, aşteptand efectul aserţiunii, declara în numele colegilor că se consideră urmaşi ai lui Traian… Băsescu. Fiind în acelaşi partid aflat la putere pe atunci, am înţeles strădania electorală. Mai spectaculoasă a fost însă intervenţia unei gospodine, pe care nu vreau să o consider din elită, care cu voce puternică i s-a adresat Preşedintelui nostru, considerandu-l un Sisif. Bubulina-gospodina radia de bucurie, văzand faţa înfloritoare a idolului trimis în mitologie. O parte din ziaristele de faţă, gospodine şi ele, au prins apelativul şi l-au aruncat în reportaje. Şi acum intervine pospaiul de cultură care duce de cele mai multe ori la gafe. A fi un Sisif, a face muncă sisifică, a depune un efort de Sisif nu sunt tocmai laude. Cei care le folosesc emfatic, convinşi că şi-au etalat intelectualitatea, cad de fapt în capcana inculturii, a culturii după ureche.

Revenind la Bubulina –gospodina, posibil de pe meleaguri de dincolo de Prut, consider că ne-a jignit grosolan şeful statului. Personajul din mitologia greacă simbolizează „şiretenia inventivă şi lipsa de scrupule”. Legendarul Sisif se identifică prin invidie, zgarcenie şi viclenie. Sunt acestea valenţe morale ale Preşedintelui nostru?
Tot în mitologia greacă, Sisif e privit ca un pericol cosmic, putand tulbura chiar ordinea divină. Nu e prea mult pentru un muritor?
Munca de tip Sisif este una zadarnică, fără nicio finalitate. De aceea,  consider că a-i spune cuiva că munceşte sisific este o desconsiderare. Ca atare, Bubulinele-gospodine au de ales între a se abţine de la trimiteri mitologice şi a folosi elogii care le sunt la îndemană, de bun simţ, care nu necesită deteriorarea vederii în timpul nopţilor de lectură pretenţioasă.
Pentru cei cu adevărat pasionaţi de mitologie, întind puntea unei viziuni moderne asupra celebrului Sisif, al cărui chin devine la Albert Camus o aspiraţie spre libertate, spre victorie, păstrand mereu aprinsă flacăra speranţei. Dar despre această viziune modernă vom sta de vorbă cand canicula ne va părăsi!

 

Vasile LEFTER  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Gherghisanu, acum 3933 zile, 12 ore, 48 minute, 21 secunde
Acest Sisif pe care domnul profesor il invoca cu atata maiestrie, de la o vreme chiar se crede ce a enuntat acea doamna. Spun acest lucru pt, ca Sisiful nostru de pe plaiurile stepei Kalmuce, a citeste integral
Post Scriptum, acum 3933 zile, 23 ore, 10 minute, 21 secunde
Sigur ca Basescu n-are nici o treaba cu Sisif. Mai ales cu cel descris de Camus. Nu trebuie sa ne deranjeze sintagmele unor precupete, care vand idiotenii, in schimbul ...unei fotografii cu SISIF-ul citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.