Opinii

Mult zgomot pentru nimic?

Vasile Lefter
10 feb 2013 2405 vizualizări
Referentul acestei reflecţii vizează o problemă social-politică care din când în când ne tulbură convieţuirea cu celelalte naţionalităţi, punându-ne la încercare blândeţea şi ospitalitatea noastră proverbială. Ici-acolo, se aprind scântei xenofobe, în numele dreptului la autodeterminare

Noul tip de experiment prin care ni se testează calmul şi echilibrul începe, poate, chiar cu celebra piesă a lui Shakespeare, învăţându-ne că o ”situaţie artificial creată tinde să influenţeze sentimentele subiecţilor, acestora oferindu-li-se posibilitatea de a fi observatori (fără ca ei să fie conştienţi de aceasta).Dramaturgul era convins că “examinarea unei situaţii false poate atrage după sine concluzii la fel de false şi chiar opuse întregului sistem intelectual-afectiv construit anterior”.
    De multe ori, xenofobia unor fanatici de peste munţi pare o poveste pe care o ascultăm zâmbind, convinşi că se exagerează. Această percepţie nu este departe de adevăr şi uneori noi mai punem puţin gaz pe foc.
    Conaţionalii noştri, mai ales maghiari şi secui, aruncă în faţă câte un xenofob parşiv, perfect adaptat momentului istoric. Acest lider de microgrup este deopotrivă tradiţional şi modern, fiind stimulat şi prin “vitamine“ venite dinafară. Acesta într-un fel a acţionat în 1990, când preotul ortodox Eugen Micu a fot alungat din Praid, şi în alt fel acţionează în mileniul al III-lea când spânzură ostentativ păpuşa reprezentându-l pe Avram Iancu sau arborează steaguri maghiare şi secuieşti pe clădiri publice.
     Ca orice xenofob, stimabilul manifestă ură pentru orice persoană de altă naţionalitate, dar mai ales pentru români. Această ţintă, naţionalitatea română, este bine concertată de politicienii “patrihoţi”.
Parşivenia acestui xenofob acţionează tacit, subtil, manifestându-se doar în momente fierbinţi, oferind capital politic unei anume grupări sus-puse. Când faci asemenea afirmaţii trebuie să aduci şi ceva concret, fapte.
Întâmplarea face să le am. Într-o vară, în frumoasa staţiune Sovata, sper că încă aparţine României, a fost prezentat turiştilor un modern şi interesant spectacol religios, catolic, de o trupă olandeză. Tinerii actori au depănat povestea lui Iisus în limba engleză. Grijulii, organizatorii au titrat mai tot spectacolul în limba maghiară, prin voce şi proiecţie. Bieţii români, majoritari, care nu cunoaşteau cele două limbi de “circulaţie” mondială (mai ales maghiara!), au asistat umiliţi la reprezentaţie, aplaudând pantomima.
A doua la mână! Venind de la Tuşnad prin munte spre Târgu Secuiesc, treci prin Vlăhiţa-judeţul Covasna. Vrând- nevrând, atenţia mi-a fost atrasă, la patru metri înălţime, de două drapele: unul pricăjit, ros de vreme, al ţării care ne hrăneşte, şi unul al Ungariei, confecţionat din mătase srălucitoare, fluturând sfidător, avertizându-te parcă. Vlăhiţa –Covasna e totuşi în România!
 Încă un fapt concret! La Odorhei, autorităţile uită deseori să inscripţioneze firmele şi indicatoarele de străzi bilingv.
     Xenofobul- Parşiv, tras de sfori din umbră, este doar o unealtă aducătoare de capital politic, care lucrează cu spor, ignorând legile ţării în care trăieşte cu drepturi egale cu ale majoritarilor, lezând bunul simţ al cetăţeanului onest şi pacifist. El se manifestă subteran şi eficient, creând tensiuni în momente prielnice. Românii din Ardeal nu trebuie etichetaţi ca naţionalişti. De aici de la noi nu prea le înţelegem oful. Ei ştiu de veacuri că Xenofobul urăşte cu scop şi speranţă.
      Orice mediatizare exagerată a manifestărilor la nivel de microgrup hrăneşte tocmai xenofobia. Români, maghiari, saşi, secui duc împreună cea mai bună pace. Derapajele de la Carta convieţuirii nu se rezolvă de miniştri şi politicieni la televizor, făcând spume la gură. Avem legi bune, corecte, în care sunt stipulate normele juridice ale relaţiilor dintre conaţionali. Avem o Constituţie!!!
Marele Will ce ne-ar sfătui sa alegem? ”Mult zgomot pentru nimic” sau “Măsură pentru măsură”?

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 4115 zile, 53 minute, 36 secunde
@gustul amar Poate pentru ca in scandalul de la scoala 7 ,distinsul profesor n-a scos un sunet ca sa nu deranjeze?
Gustul amar , acum 4115 zile, 1 ora, 58 minute, 46 secunde
Domnule profesor Ma adresez domniei voastre. Am facut-o de multe ori. Am incercat de fiecare data sa vad in sufletul domniei voastre vranceanul adevarat , cu sufletul lui curat de fauritor de Miorite, citeste integral
Observator !, acum 4115 zile, 10 ore, 31 minute, 23 secunde
Nu exista moldovean , vrancean, bacauan, sa nu fi mers spre Brasov. Pana ce-i gata complet drumul prin Vidra, Tulnici, Gresu, Ojdula, luam drumul Adjudului, Onestiului, Oituzului, iar apoi peste citeste integral
Traitor in Romania, acum 4115 zile, 12 ore, 52 minute, 3 secunde
Cand la comentarii incercam sa arat ca minunatele strazi cu nume de visin si nuc dintr-o zona marginasa, schimbate cu numele unor oameni decedati, reprezinta un aspect minor, s-au gasit repede altii citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.