Opinii

Criza de valori in rindul clasei politice

Liviu Ioan Stoiciu
26 feb 2009 1431 vizualizări
La noi, ca la nimeni: avem buget de austeritate, dar nu pentru Administratia Prezidentiala, cu buget triplat în 2009 (doar e intrata in campanie electorala), si pentru ministerele pentru care Traian Basescu are slabiciune (culmea, mass-media a atras atentia ca Ministerul inventat pentru Elena Udrea, al Turismului, de exemplu, are alocati mai multi bani-gramada decit bugetul Senatului si Camerei Deputatilor la un loc, marit si el in acest an).

Vreau sa spun ca presedintele-jucator (premier din umbra) Traian Basescu ramine un cistigator si pe timp de criza"¦ Pe cind premierul Emil Boc anunta de la tribuna Parlamentului, la votarea bugetului de stat pe acest an, ca el conduce un "guvern corect cu administrarea resurselor publice" in aceste vremuri de criza. Parol! De fapt, care criza? Premierul Emil Boc ne asigura ca marea criza (care a dat peste cap tarile dezvoltate ale lumii, nu numai pe cele occidentale) e benefica pentru Romania: "Criza economica poate fi, cu toate greutatile ei si cu implicatiile majore pentru cetateni, o solutie pentru modernizarea Romaniei". Bun banc. Romania n-a fost modernizata de fosta guvernare liberala care a avut o crestere economica (invidiata de tarile din cadrul Uniunii Europene) de 9 la suta, dar va fi modernizata de Guvernul PDL-PSD, care pregateste o crestere economica zero in acest an. Nu poti decit sa te inchini: din care ceruri demagogice a cazut in cap Emil Boc? Aberatia e cu atit mai mare cu "modernizarea" Romaniei, cu cit Emil Boc a supraestimat veniturile la bugetul de stat, la o cifra care ar putea fi neacoperita de realitate, cu atit mai mult cu cit nu e incurajata cresterea economica (prin micsorarea taxelor si impozitelor)! Venituri care, daca nu vor fi strinse de Guvern de la contribuabili (fiind in plina criza economica si de consum), vor trece pe minus, la rectificarile bugetare, toate cheltuielile ministerelor. Practic, neavind de unde sa ia bani, nerealizind cifra veniturilor prevazute prin bugetul aprobat pe acest an, Guvernul va fi obligat sa taie din cifra investitiilor, cu care atita se lauda premierul Emil Boc"¦ Va amintiti cum a batut toba: 20 de procente din PIB vor fi alocate investitiilor in infrastructura, "cel mai mare buget de dupa "â„¢89 alocat investitiilor"! Aceeasi mascarada a declaratiilor triumfale"¦ Ce ar putea sa insemne investitii in infrastructura decit mult-promisele autostrazi din campania electorala de anul trecut? Ei bine, zilele acestea ministrul Transporturilor, Radu Berceanu (mai nou, aparator al interlopilor ajunsi in Guvern din partea PDL) a recunoscut oficial ca in 2009 nu se pune problema investitiilor in autostrazi ("anul acesta Guvernul nu are o prioritate la autostrazi")! Pur si simplu ramii cu gura cascata. Dar la ce are prioritate anul acesta Guvernul? Ce se ascunde in spatele acestor 20 de procente din PIB lasate deoparte? Altfel, nu mai mira pe nimeni ca bugetul de stat e superpolitizat, dind bani grei cu adresa spre localitatile portocalii si rosii.

Ciudat e ca, in timp ce liderul PDL, ajuns premier, Emil Boc, e convins ca in Romania criza e benefica, modernizind Romania (sa rizi, sa plangi?), liderul PSD, partid aflat si el la guvernare, presedinte al Senatului, Mircea Geoana, vorbeste, dupa aprobarea bugetului de stat pe acest an, de "identificarea raspunsului romanesc la criza" "" ceea ce e cu totul altceva, nu? Ce interesant suna: raspunsul romanesc la criza! Deci, avem o problema cu criza mondiala, nu e tocmai benefica pentru Romania (se subintelege ca ea nu ne modernizeaza, ci din contra, ne intoarce din drum)"¦ Preocuparile domniei sale fiind legate de pozitia Bancii Nationale fata de sustinerea "resurselor" Romaniei (a veniturilor estimate pe acest an, citeste) cu miliarde de euro imprumutate de la Uniunea Europeana sau FMI, cu conditii draconice impuse (Mircea Geoana se declara ingrozit de impactul social)"¦ Acum, mai venim la oile noastre: sa intelegem ca procentele alocate investitiilor (20 la suta din PIB) tin loc, de fapt, de banca de rezerva, daca pot sa spun asa, pentru orice eventualitate, cu care se vor plati salariile, pensiile, cheltuielile si obligatiile Romaniei? E clar, criza mondiala financiara si economica da de gol in Romania, azi, la ce grad de acutizare a crizei de valori in rindurile clasei politice s-a ajuns.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.