Evenimente speciale

Reportaj de călătorie: Pentru prima dată la București

Gabriel Sava
29 mai 2018 3417 vizualizări

Nu am ales întâmplător acest titlu! Pentru unii dintre copiii pe care i-am însoțit sâmbătă, într-o frumoasă excursie la București, a fost prima dată când au ajuns în Capitală, iar din spusele cadrelor didactice care i-au însoțit, alții nu mai fuseseră nici măcar până la Focșani. Dar nu despre asta mi-am propus să scriu! Nu mi-am propus să fac vorbire despre lipsa posibilităților, despre sărăcia în care se scaldă multe dintre familiile din care provin acești copii, despre lipsa unei perspective, mi-am propus să surprind în cuvinte bucuria, încântarea lor și a oamenilor care au făcut posibil acest lucru. 

Veseli ne-am strâns și am plecat către București

Sâmbătă dimineață, ora 4.45: autocarul care urma să îi ducă pe copii la București pleacă din Focșani către Dumitrești. DN2 E85 este destul de încăpător pentru Iveco Irizar însă, după ce facem dreapta la Dumbrăveni, pe alt drum național, DN 2N, drumul pare din ce în ce mai îngust. Mai ales după ce trecem de Bordești, de unde drumul începe să șerpuiască. Printre noi este Aura, care cunoaște bine drumul, pe care îl parcurge săptămânal. Și ne spune din capul locului: ”Sunt porțiuni pe care drumul este rupt. S-a rupt terasamentul!”. Sincer, am mai văzut rupturi pe acest drum însă, chiar dacă acestea sunt pe sensul opus, este imposibil să nu te încerce un sentiment de teamă, mai ales că autocarul... nu este nici căruță și nici mașină mică. Voluntarii care au acceptat provocarea de a-i însoți pe copii în Capitală au fost inspirați și au pus pachețelele pentru fiecare membru al grupului pe scaune înainte de a intra pe naționalul 2N. Șoferul nostru este însă învățat cu aceste drumuri și frânează sau accelerează cu grijă, ocolește cele trei zone unde drumul a rupt aproape integral un sens de mers, după care ajungem la Dumitrești. Copiii coboară din microbuzul școlar care i-a adus tocmai de la Motnău și din Dumitrești Față. Nu voi intra în detalii, sunt două sate din cele 20 ale Dumitreștiului, însă, dacă cineva își propune să ajungă acolo, trebuie să aibă mașina pregătită pentru un veritabil off road. Patru cadre didactice și 33 de copii sunt pregătiți să plece către București. E trecut de ora 5, soarele este deja sus pe cer, dar la Dumitrești este încă răcoare. Și, cu câteva poze la plecare, cu o îmbrățișare de grup și cu voie bună, pornim!

La OK Center ne primesc oameni veseli cu îmbrățișări calde

Drumul a fost ok pentru majoritatea dintre noi. Ajungem la București în zi de week-end, ceea ce bucură pe toată lumea. Scăpăm astfel de aglomerația de la intrare specifică zilelor lucrătoare și ajungem nestingheriți la sediul OK Center. Adică ”acasă” la cei care s-au oferit să facă posibilă această excursie. Ne întâmpină voluntarii fundației ”Dreptul la Educație”, cu figuri vesele, îmbrățișări calde și... un mic dejun care completează mica gustare din pachețele de drum. Mă uit în jur și dau drumul camerei de filmat. Sunt puțini cei care observă acest lucru. Copiii sunt concentrați să vadă un filmuleț ce rulează pe o plasmă, asezați pe scăunele, pe cuburi sau pe băncuțe; adulții sunt atenți ca totul să fie în regulă, ca bune gazde ce sunt. Cu ajutorul lui Răzvan, le conving pe Nora și pe Andi să ne spună câteva cuvinte. Pe care le veți auzi și vedea integral în reportajul video din secțiunea webTV a Ziarului de Vrancea. Ne spun că vom merge, după micul dejun, la grădina zoologică, apoi la Muzeul Antipa după care vom poposi și la Observatorul Astronomic. 

Nici leul și nici crocodilii nu ne-au băgat prea mult în seamă...

...pentru că primul dormea la soare, tolănit în semiumbra unei mașini, iar cei doi crocodili nici măcar nu au catadicsit să facă vreo mișcare. Ne-am dat seama că sunt vii când unul dintre ei a mișcat ochii. ”Mamăăă, ce mare este leul! Și tigrul la fel!” a spus una dintre fetițele din clasa I. ”Stai să vezi girafa și elefantul!”, a fost replica unui băiețel din imediata ei apropiere. Au înțeles că nu au voie să se apropie prea mult de țarcul carnivorele mari, mai ales că la cușca tigrilor, pe gard, un om înfățișat sub formă de sandwich cu mesajul ”Așa te vede tigrul pe tine!” i-a făcut să conștientizeze pericolul de după gard. Printre atâtea provocări, am simțit că este nevoie să mă implic în grupul de organizare pentru că ochii, dar și picioarele micuților au luat-o la fugă pe aleile din grădina zoologică. Copiii s-au arătat, fără nicio diferență, la fel de interesați de mamifere, de păsări, pești și de reptile. Ne-am încheiat vizita în zona țarcului cu pelicani. Și, pentru că am zăbovit mai mult în zona lor, una dintre păsări ne-a oferit la final o imagine inedită: și-a dat capul pe o parte și a deschis larg ciocul, într-o poziție aproape imposibilă. 

Surpriza la Mc Donald's, Antipa și observatorul Astronomic

Indiferent de opțiunile mele culinare, trebuie să recunosc că nu am văzut măcat un singur copil care să nu fie atras de Mc Donald's. Lucru care mi s-a reconfirmat sâmbătă, când micuții au luat pranzul și apoi s-au bucurat de locul de joacă al cunoscutului fast-food până la momentul plecării la Muzeul de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”. Pe drum, la îndemnul lui Răzvan, au răsunat pe Kiseleff, din toate gurițele, cantece de bucurie ce au contaminat toti trecătorii din acel moment.  Recunosc că nu fusesem nici eu la muzeul unde istoria naturală este la ea acasă. Și am fost plăcut surprins de modul în care tehnologia și tradiția se împletesc la Antipa pentru a gâdila curiozitatea vizitatorilor. Așa că m-am bucurat la fel de mult și am fost la fel de curios ca și micuții alături de care am fost pe parcursul zilei de sâmbătă. La finalul vizitei de la Muzeul de Istorie Naturală, fiecare s-a oprit la magazinul de suveniruri. Și fie că a fost vorba de o brățărică, de vreun șarpe sau șopârlă de gumă, de vreo piatră sau de vreo figurină de animal, cei mai mulți au ținut să ia câte un suvenir de la Antipa. Chiar dacă soarele a turnat, parcă, plumb în picioarele noastre, am reușit să ajungem, unii mai greu, alții mai ușor, la Obsevatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”. Unde, la fel ca la Muzeul Antipa, am fost la fel de curios ca cei mici să aflu lucruri nemaiauzite, lucruri nemaiîntâlnite, despre univers, despre stele, despre planete și despre spațiu. Mă așteptam ca băieții să fie cei mai interesați de acest ultim reper al excursiei de la București. Dar am fost din nou contrazis de două fetițe care au vrut să afle cât mai multe lucruri despre nașterea Universului și a stelelor.  Și pentru că umblasem destul de mult prin București, pentru că am urcat apoi și am coborât, încă o gustare, energie pentru drum înainte de plecare a fost mai mult decât binevenită. Eram mulțumiți, ne hrănisem și curiozitatea și nu am văzut, la plecare, nicio fățucă supărată. Unii erau poate obosiți, dar îmbrățișarea de grup în semn de despărțire m-a convins, și nu numai pe mine, că excursia fusese o bucurie deplină. 

În loc de concluzii, impresii!

”Sâmbătă a fost o zi plină de emoții pentru noi, voluntarii. Ne-am propus să oferim copiilor o zi în București de neuitat, mai ales ca unii dintre ei erau la prima lor excursie, prima oară într-un oraș. Vremea a fost superbă și copiii au fost de neoprit, au uitat de răul de masină și nu i-a obosit de loc programului încarcat. Această acțiune face parte din proiectele OTP Community finanțate în totalitate de târgurile tematice organizate în compania noastră - angajații sunt atat producatori cât și consumatori. Sâmbătă a fost magie în București, efortul colegilor și agitația din cadrul târgurilor s-a transformat în bucurie pură de copil. Prin acțiunile noastre de voluntariat ne dorim să aducem plus valoare activității Fundație ”Dreptul la Educație” și să susținem educația acolo unde este nevoie dar nu există posibilități. Până acum am organizat doua excursii de o zi în București și de fiecare dată au venit ca propuneri din partea unor persoane foarte implicate în viața comunității lor. Ne dorim ca aceste excursii să fie cât mai educative prin atracțiile incluse și să deschidă orizonturilor copiilor care nu au avut posibilitatea de a vizita un oraș. Astfel într-o zi copiii din județul Vrancea au vizitat OK Center - sediul Fundație ”Dreptul la Educație”, Grădina Zoologică urmat de Muzeul Antipa și Observatorul Astronomic din București. Mulțumim voluntarilor noștrii foarte implicații Beata Vizi, Reka Kiss, Izabella Abraham, Maria Ghetea, Monica Iacob, Raluca Ionescu de la OTP Bank Romania SA, Nora Dobere de la Fundația ”Dreptul la Educație”, colegii de la sucursala din Focșani Aura Oancea, Florin Marcu și Razvan Anghene care a venit cu inițiativa acestei excursii”- Andi

”Am decis să sărbătorim ziua de 1 Iunie, Ziua Copilului în avans. Împreună cu mai mulți copii de la școlile generale  clasele I-IV din Motnău și Dumitrești Față, comuna Dumitrești, am pornit astfel într-o aventură prin București. A fost o experiență de neuitat, practic am redevenit copil și am explorat împreună cu ei grădina zoologică, muzeul Antipa și Observatorul Astronomic. Răsplata a fost pe măsură: mii de zâmbete și fericire din partea lor care au echivalat cu o mică avere. A fost o zi de neuitat, petrecută printre inocență și joacă, copiii au fost foarte încântați de experiență iar noi adulții, care i-am însoțit, practic ne-am încărcat cu bucuria lor. Sunt mândru că împreună cu colegii de la OK Center și din centrala OTP Bank, cărora țin să le mulțumesc pentru implicarea și dăruirea de care au dat dovadă, am reușit să le oferim o zi perfectă”- Răzvan Anghene, director OTP Bank Focșani. 

Nu pot să pun punct acestui material fără a-i aminti și pe Aura Oancea și pe Florin Marcu, din cadrul OTP Bank Focșani, care au mers la București alături de grupul de copii de la Dumitrești, ca voluntari în proiectul derulat de OTP Bank și fundația ”Dreptul la educație”. Alături de directorul Răzvan Anghene și de cele patru doamne învățătoare, toți au făcut echipă pentru ca aventura de la București să aibă doar amintiri plăcute. (Gabriel SAVA)

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.