Electoral

Eficiență maximă încă din primul an de mandat, acesta a fost conceptul primarului liberal al comunei Suraia, Maria Stroe

Ziarul de Vrancea
10 mai 2024 1075 vizualizări

​Maria Stroe a câștigat alegerile din 2020, producând o surpriză (pentru unii adversari) la Suraia. Cu un rezultat de 1.218 voturi l-a surclasat pe fostul edil din partea PSD, Vasile Grosu, acesta obținând doar 519 voturi. Imediat după instalarea la conducerea localității, Maria Stroe a avut în plan punerea în practică a obiectivelor de modernizare și dezvoltare ale comunei, parcă rămasă încremenită în timp. De 12 ani, sub administrație PSD, în comuna Suraia nu se mai întâmplase nimic notabil.

Rapoartele de activitate ale Mariei Stroe, făcute publice pentru toți locuitorii din comună, au certificat, practic, viziunea clară de dezvoltare și dorința de desțelenire a unor proiecte, mult așteptate de surăieni, dar și rezultatele unei munci de zi cu zi. Totul a fost posibil printr-o activitate susținută și responsabilă, cu o administrație publică locală eficientă și în folosul cetățeanului.

Unul din primele proiecte inițiate a fost „Înființare rețea de alimentare și distribuție gaze naturale în comunele Biliești și Suraia, județul Vrancea”, ce-și propune construirea unei rețele de distribuție a gazelor naturale. Proiectul este unul complex, aflat în derulare după ce s-a obținut autorizația de funcționare. Va însemna unul din principalele proiecte care vor dezvolta zona după ce va fi implementat. Ulterior, proiectele și investițiile inițiate și implementate de Maria Stroe au curs unele după altele: 

*A fost finalizat proiectul realizat din fonduri europene “Instalație de iluminat public LED în comună Suraia”, prin care au fost instalate 450 de lămpi cu LED.

* Au fost achiziționate și distribuite peste 100 de tablete pentru uz școlar cu conexiune la internet necesare facilitării activităților didactice în mediul on-line în cadrul Școlii Gimnaziale Suraia. 

*WiFi4EU este un alt proiect implementat cu succes în Suraia. Inițiativa “WiFi4EU Promovarea conectivității la internet în comunitățile locale” promova accesul gratuit la WiFi în spații publice interioare sau exterioare.

* Un alt proiect semnat a fost cel de “Servicii integrate destinate comunităților teritoriului GAL Siretul Verde”, parteneri fiind Asociația Voluntariat pentru Viață, Comuna Biliești, Comuna Movileni (Galați). Obiectivul proiectului: reducerea gradului de excluziune socială și sărăcie pentru membrii comunităților marginalizate delimitate geografic de satele Movileni (județul Galați), Suraia și Biliesti (Județul Vrancea), prin implicarea lor în măsuri integrate de ocupare, antreprenoriat, susținere a dezvoltării și furnizării de servicii sociale, îmbunătățirea condițiilor de locuit și organizarea de acțiuni de implicare activă și voluntariat.

* Repararea prin balastare a străzilor (29 km) din comuna Suraia, străzi care se găseau într-o stare improprie desfășurării circulației rutiere și desfășurării activităților.

*Prin Programul Operațional Infrastructură Mare, implementat de Consiliul Județean Vrancea, s-au realizat 800 de noi racorduri de apă.

*Împrospătarea centrului civic al comunei Suraia, inclusiv clădirea Primăriei Suraia, reabilitarea Casei Specialistului.

*Reabilitarea locurilor de joacă de la cele două Grădinițe din comună, care erau foarte învechite și deteriorate, ele având un rol vital în stimularea dezvoltării intelectuale și fizice a copiilor. Au fost create două spații de joacă adecvate, realizate din materiale ce nu pun viață copiilor în pericol.

*S-au achiziționat și montat limitatoare de viteză, eficiente pentru reducerea vitezei de deplasare a autovehiculelor, în două puncte importante din comună, respectiv Școala Gimnazială și Grădinița de la Școală veche.

*Măsuri de protejare a mediului prin acțiuni de ecologizare, de plantare pomi, în paralel cu desfășurarea unor campanii de informare privind regulile de colectare a deșeurilor. Au fost achiziționate din bugetul local 1400 de pubele, împărțite tuturor locuitorilor comunei în scopul de a colecta corect deșeurile.

*Organizarea de campanii gratuite de sterilizare a pisicilor și câinilor, cu sau fără stăpân.

*A fost extins sistemul de monitorizare și supraveghere video, prin montarea de camere video în 12 puncte importante din comună care să ofere cetățenilor gradul de siguranță și confort necesar.

* A fost încheiat un contract de finanțare cu Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Vrancea pentru finanțare în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară a lucrărilor de înregistrare sistematică pentru sectoare cadastrale

*Au fost achiziționate servicii de mentenanță  pentru un sistem de informații geografice, pe scurt GIS,  un sistem informatic nou,  utilizat pentru colectarea, stocarea, verificarea, integrarea, manipularea, analiza și vizualizarea datelor geografice sau geospațiale.

*A fost continuată derularea a două obiecte de investiții începute respectiv “Modernizare drumuri de interes local în comună Suraia, județul Vrancea” pe străzile Potcoavei, Dimaci, Siloz, Bujor, Macului, Inului, Aluniș, Teiului, Lanuri și “Construire blocuri de locuințe sociale D+P+2E în comună Suraia, județul Vrancea”.

* Ziua de 9 Mai, Ziua Europei, a fost sărbătorită prin evenimentul „O zi cu bicicletă în Lunca Siretului”, marcată cu bucurie de copii, tineri, oameni mari „cu bicicletă”, într-o zonă deosebit de atractivă – Lunca Siretului, de fapt un traseu de aproximativ 10 km până în comuna vecină, Biliești.

* A fost organizată, împreună cu Centrul Cultural Vrancea, manifestarea “Hai să privim cu dor – Muzeul viu al tradițiilor surăiene”.

*A fost lansată monografia comunei realizată de profesorul Ionel Budescu “ Suraia – străveche așezare de răzeși”. 

Un alt obiectiv de investiție cerut de mulți cetățeni ai comunei Suraia a fost înființarea unui parc de agrement, un spațiu destinat petrecerii timpului liber și recreerii. Totodată, au fost făcute demersurile pentru digitalizarea instituției Primăriei Suraia, prin racordarea la serviciul public “Ghișeul.ro”, menit a facilita plata taxelor și a impozitelor.

„Am încercat să asigur buna funcționare a administrației publice și să contribui la dezvoltarea comunității. Îmi doresc și mi-am propus să fac tot posibilul că fiecare cetățean să ajungă să trăiască în condiții decente, iar datoria mea este să sprijin toate proiectele ce au finalitate beneficiul cetățeanului, a întregii comunități. Alături de viceprimar și funcționarii primăriei am urmărit rezolvarea problemelor cetățenilor, în conformitate cu prevederile legislative în vigoare, acordând atenția cuvenită soluționării cererilor și sesizărilor cetățenilor”, a precizat primarul Maria Stroe. 

Lista de consilieri locali PNL pentru Consiliul Local Suraia: Pușcașu Ion, Lazăr Mircea Mihail, Budai Valeruș, Neculiță Sabin, Statache Ion, Ivan Violeta-Gabriela, Repede Ionuț, Marin Ioana, Dogaru Ioniță, Porumboiu Petrache, Lazăr Carmen-Adriana, Calițoiu Petrică, Statache Maricel, Enache Ionica, Popa Valentin, Manole Mitică, Smărăndoiu Valerica, Geană Elena-Monica, Apostu Manea.

(Material realizat de S C Nord-Est Publicitate SRL Focșani la comanda Partidului Național Liberal Filiala Vrancea Cod mandatar Financiar 21240015)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.