Advertorial

"Șansă și Masă", un proiect care își propune să facă diferența

Dana Lepădatu
11 sep 2017 1941 vizualizări
Asociaţia Protecţia Victimelor – Life Challenge demarează programul
Asociaţia Protecţia Victimelor – Life Challenge demarează programul "ŞANSĂ şi MASĂ" în județul Vrancea

Asociaţia Protecţia Victimelor – Life Challenge demarează programul "ŞANSĂ şi MASĂ", prin care își propune să ofere o masă caldă copiilor din familiile defavorizate şi batrânilor abandonati, două categori ce nu se pot salva prin propriile decizii. Programul însă nu se oprește aici. Își propune de asemenea, să îi sprijine, prin programul ŞANSĂ, după ce face cunoştinţă cu ei prin programul Masă, şi să le identifice problemele, să îi angreneze în diferite programe educaționale sau de consiliere psihologică gratuită.

 

Se descurajează astfel persoanele apte de muncă de a mai apela la mila semenilor direct sau cu ajutorul copiilor şi bătrânilor. “Acordându-le bani, nu facem altceva decât să ne asigurăm că şi mâine vor fi acolo, nu le rezolvam problemele in mod obiectiv. Suntem dispuşi să ajutam? O putem face eficient şi organizat. "ŞANSĂ şi MASĂ" oferă această posibilitate”, spun inițiatorii acestui program.

 

De ce  "Şansă şi Masă"?

"Pentru ca ni se pare nedrept ca 1 din 5 copii să trăiască sub pragul sărăciei in România. Pentru că nu este corect ca in timpurile noastre, într-o țară europeană, lângă căminul nostru să existe copii care adorm flămânzi. Pentru că ne este milă de oamenii singuri, debusolați și flămânzi, cu care ne întâlnim. Astfel... noi, membrii Asociației Protecția Victimelor - Life Challenge, o echipă de tineri inimoşi, ne-am hotărât să dăm start campaniei "Șansă și Masă" prin care va oferim o masă caldă oamenilor nevoiași din județul Vrancea şi totodată să le acordăm o ŞANSĂ. În curând va veni sezonul rece. Pe lângă lipsa unui adăpost adecvat, oamenii vor suferi și de foame. Obținerea unei mese fierbinți poate face diferența. Nu întâmplător dăm start campaniei pe 1 noiembrie 2017, spun membrii asociației. Programul "Șansă și masă" face mai mult decât să hrănească oamenii. Acest program oferă oportunități pentru ca oamenii să se reconecteze la societate și să dezvolte un sentiment de comunitate și de apartenență. Beneficiile? Investiţia în comunitate este foarte rentabilă în timp. Această investiţie oferă un ROI (Return on Investment) care va aduce profit tuturor pe termen lung. Oameni mai educați, plini de încredere, care pot fi utili societății.

Cine va beneficia de acest program?

Beneficiarii unei mese calde vor fi, în ordinea priorităţii: copiii și adolescenţii din familiile defavorizate, bătrânii abandonaţi cu grave probleme financiare, persoane cu handicap, aflate într-o situaţie materială dificilă, persoane imobilizate la pat, aflate în întreținerea unor persoane cu situaţie financiară precară.

Cum se va desfaşura acest program si cum vor fi identificate astfel de persoane?

Pentru început, Asociaţia Protecţia Victimelor – Life Challenge va amplasa o unitate mobilă în municipiul Focsani, loc de referinţă de unde se va servi mâncare caldă la pachet beneficiarilor în fiecare zi începând cu ora 16:00.

Cei care se pot deplasa vor ridica cele doua feluri de mâncare personal. Pentru ceilalţi va apela la sprijinul voluntarilor aflaţi pe teren. Persoanele aflate în dificultate financiară vor putea veni personal la punctul de servire, unde vor face cunostinţă cu membrii şi voluntarii proiectului, astfel îi putem pregăti de pasul doi. Cei care nu se pot deplasa, vor fi identificaţi de voluntari cu ajutorul dumneavostră.

Unde se va găti?

Cele două feluri de mâncare care se vor servvi beneficiarilor vor fi achiziţionate de la o firmă de catering pentru a avea garanția siguranţei alimentare. "Ne dorim sa oferim mancare curată, proaspată si calitativă in fiecare zi. Mancarea va fi servită la pachet, ambalată corespunzator", ne-a spus Liviu Cosma, membru fondator al asociației.

Cât costă o masă şi cum pot dona?

O masă alcătuită din 2 feluri de mâncare, pâine şi desert va avea un cost total de 10 lei. Orice donaţie de 10 lei va aduce zambetul pe chipul unui copil, a unui bătrân sau a unei alte persoane defavorizate. Rămâne la aprecierea fiecărui donator câte porţii vrea să ofere. Posibilităţi de donaţii sunt donaţii prin plată cu card online, prin virament bancar în contul Asociaţiei, direct către fundraiserii stradali ai Asociaţiei, în cutiile special amenajate întâlnite în locuri publice şi în curând ... prin sms.

Cine este implicat în proiect și de unde vin finanțările?

Membrii, voluntarii, partenerii și angajaţii Asociaţiei Protecţia Victimelor – Life Challenge vor veghea la buna funcţionare a proiectului "ŞANSĂ şi MASĂ"

Finanţarea va fi asigurată exclusiv din donaţii si sponsorizări. Asociaţia va prezenta periodic în spaţiu public situaţiile financiare ale proiectului "ŞANSĂ şi MASĂ" pentru ca fiecare donator să vadă exact parcursul sumelor de bani donate. În această campanie nu sunt implicate fonduri din bugetul statului, instituţii publice sau partide politice.

De ce nu exista o colaborare intre proiectul "ŞANSĂ şi MASĂ" şi Serviciile de Asistenţă Socială ale Statului?

"Pentru că am gândit o alternativă viabilă, care vindecă şi nu agravează boala. Realitaţile societăţii româneşti ne arată faptul că instituţiile statului întâmpină probleme mari în administrarea corectă si eficientă a bugetului destinat asistenţei sociale. Proiectul nostru este structurat în 2 etape. Beneficiarii unei mese calde vor avea acces la un al doilea program gândit pentru viitor: ŞANSĂ. Pregătim în paralel, persoanelor defavorizate, programe after-school pentru elevi, cursuri de dezvoltare personală pentru adolescenţi şi consiliere psihologică pentru toate categoriile de beneficiari ai acestui program. Practic, dupa ce oferim o masă caldă unei persoane defavorizate îi oferim si o alternativă la educaţie si reintegrare", spune Liviu Cosma.

De ce sa donez pentru copiii familiilor beneficiare de ajutor social de stat?

 

"Prin acest demers nu încurajăm aceste familii care nu muncesc să aibă acelaşi stil de viaţă şi să facă alți copii, fără a se gandi la viitorul lor? ", este poate întrebarea pe care o veți pune.  Nu, deoarece proiectul "ŞANSĂ si MASĂ" are două etape. "Asigurăm o masă caldă acestor copii pentru a nu mai suferi de foame pe moment şi pentru a-i face să constientizeze ca noi ceilalţi, care nu suntem in situaţia lor, nu îi privim cu dezgust si silă şi încercam să fim alături de ei. Prin contactul direct cu aceşti viitori adulţi le trezim sentimentul de apartenenţă la un grup social si le arătăm în mod direct că nu sunt abandonaţi de societate. Ajutoarele sociale băneşti oferite de stat se regăsesc cu greu în hrana și bunăstarea lor, din păcate", spun membrii asociației. "Prin programul "Șansă și masă" ne dorim să schimbăm acest parcurs nefericit al copilului. Prin al doilea program destinat copiilor ŞANSĂ vom crea un proiect after-school pentru a-i ajuta la teme. Astfel vom încerca să îi educăm pentru a nu repeta greşelile parinţilor.Un copil provenit dintr-un mediu ostil, care nu frecventează cursurile școlare și este respins de societate, va face acelaşi lucru ca familia lui. Va întampina dificultăţi la angajare, va întemeia o familie la o varstă fragedă, va avea mai mulţi copii decât poate să întreţină şi va trai din venitul minim garantat de stat. Dacă acesţi copii aduşi în discuţie vor interacţiona cu alte modele umane, cu alt gen de comportament şi vor simţi direct compasiunea semenilor, au şanse sa se salveze şi să ducă o viaţă normală", este opinia asociației care a demarat acest proiect.

O mană întinsă acestor tineri poate salva societatea în care trăim

Prima etapă a proiectului este vitală. Nu-i poţi cere unui copil să frecventeze cursurile școlare atunci când este flamând. A doua etapă este decisivă şi strâns legată de prima etapă. Totul are un început. Ne dorim sa creştem societatea în care trăim. Nu putem aştepta la nesfârşit ca statul să ia cele mai bune decizii. Cu toţii am aşteptat suficient. Noi, societatea civilă, avem puterea să îndreptăm lucrurile strâmbe din societate. Dar toate aceste schimbări nu se pot face dacă nu ni le dorim cu toţii. Toate eforturile noastre sunt inutile dacă continuam să fim indiferenţi. Din acest motiv a fost gândit și demarat acest proiect.

Zece lei pot face diferența

"O masă caldă costă 10 lei. O masă caldă poate atrage un tânăr intr-o interacţiune cu voluntarii noştri: psihologi, profesori, medici, studenţi, elevi, oameni care vor să ajute, oameni care au inteles în ce constă însănătoşirea comunităţii. Oameni care şi-au exprimat deja dorinţa de a ajuta. O donaţie de 10 lei poate schimba un destin. Poate schimba perceptia unui tânăr despre comunitatea în care trăieşte. Poate deschide ochii copiiilor cu caractere fragile, în formare. "Când voi fi mare imi doresc să am si eu bani să ajut copii nevoiaşi ca mine", poate va gândi măcar unul dintre copii care vor fi ajutați prin acest program. Exemplele sunt multe. Cu toții privim cu admiraţie către țările nordice unde locurile de detenţie stau goale, nefolosite. Credeţi că schimbarea mentalităţii colective a venit doar în urma programelor sociale de stat? Vă spun cu toată responsabilitatea că NU. Societatea civilă a jucat şi joacă un rol decisiv în ţările dezvoltate. Şi de aceea sunt dezvoltate. Au un simţ al solidarităţii extrem de bine definit. Punem umărul şi schimbăm societatea românească! Programe asemănătoare sunt deja în derulare de ceva timp în vestul țării. Ne uităm cu uimire la calitatea oamenilor de acolo, la nivelul scăzut al sărăciei şi la investiţiile străine. Suntem guvernaţi de aceleaşi legi, doar că în această parte a ţării societatea civilă reacţionează mai lent şi se vede. Acum Vrancea ia atitudine. Programul "SANSA și MASĂ" îşi propune să corecteze strâmbăciunile societăţii alături de cei care conştientizează importanţa investiţiei în comunitate. E timpul să nu mai aşteptăm ca statul să ne rezolve toate problemele. E timpul să investim în proiecte de calitate cu efecte pe termen mediu şi lung şi cu satisfacţii imediate. Sunt ferm convins că noi vrâncenii nu suntem cu nimic mai prejos ca alţii. De aceea, împreună cu ceilalţi membrii fondatori, am pornit cu mare încredere acest proiect", ne-a declarat Liviu Cosma.

Toți cei care vor rezona cu acest proiect, pot lua legătura cu asociația pe adresa de mail. protectiavictimelor@gmail.com, sau puteți scrie pe adresa: Focsani, str. Republicii, nr. 28, Vrancea, tel:0734140234 sau pe facebook la  

https://www.facebook.com/asociatiaprotectiavictimelor sau https://www.facebook.com/masacalda. (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.