Pe urmele istoriei

FOTO | Tisița, satul redat agriculturii de regimul comunist  

Florin Marian Dîrdală
9 iun 2020 3666 vizualizări

De fapt demolat fără milă, la comanda prim-secretarului Comitetului Județean Vrancea al PCR, Simion Dobrovici,  de către autoritățile locale din Mărășești, deoarece era construit în totalitate în afara intravilanului acestui oraș, ceea ce poate da sau nu, de gândit  și celor care azi dețin construcții în extravilan fără a respecta destinația autorizării și regulile impozitării, pentru că nu se știe niciodată ce legi și vremuri vor veni.  Asta, așa, ca o paranteză.

Revenind la sătucul Tișita, pentru toată lumea este vorba de locul situat la intersecția dintre Focșani- Bacău cu ruta Panciu Tecuci, unde un monument impunător, STATUIA VICTORIEI , va demonstra și peste veacuri măreția poporului român si anume spulberarea dorințelor de cucerire ale armatelor Puterilor Centrale coordonate de către Feld maresalul Mackensen în fierbintele an 1917.

Foto:Monumentul istoric ”Statuia Victoriei” · Reper istoric Colecția Petru Mincu

Aici, în acest punct simbolic și pe câmpul  imens din jur au fost împroprietăriți vrâncenii din zona de munte, atât supraviețuitorii conflictului mondial,  dar și urmașii lor (văduvele și orfanii de război) . Pentru că se aflau la mare distanță de satele lor de baștină,  împroprietăriții și- au ridicat căsuțe chiar în punctul Tisita , pentru a  administra cât mai bine pământurile primite, pe merit, pentru sacrificiul lor. 

Astfel au apărut zeci de case unde veteranii sau familiile lor rămâneau pe întreaga perioadă a muncilor agricole și își  efectuau activitățile specifice fără a mai pierde timpul  cu deplasarea la zeci de km unde locuiau de obicei ( Soveja, Tulnici, Câmpuri etc )

Cu toate acestea nemilosul și abuzivul regim comunist nu a vrut să fie de acord . Pentru el funcționa o singura deviză: tot pământul trebuia redat agriculturii.  Așa că între anii 1977-1980 ,tișițenii au primit ordin să -și demoleze căsuțele și să se mute, cu tot calabalâcul, ori la ei la munte ori în vatra orașului Mărășești, situată puțin mai departe, ceea ce nefericiții au făcut în grabă și fără a protesta ,știind că nu au nicio șansă de izbândă.  Problema nu era doar aceea  că- și distrugeau casele  ridicate cu trudă, ci și faptul că pământul primit  pentru sângele vărsat fusese și acesta  bine colectivizat,  așa că pe bună dreptate se întrebau mirați- Oare pentru ce muriseră ,suferiseră și se schilodiseră, atâta amar de lume , dacă pământul acordat la împroprietărire de către stat fusese luat tot de stat ?! 

Această întrebare,  probabil că i-a măcinat până când au căzut dictatorii Ceaușescu și și- au primit înapoi terenurile  conform Legii fondului funciar 18/1991, asta dacă  le -au primit cei îndreptățiti și nu băieții  fâșneți ai tranziției . Despre norocoșii  postdecembriști se poate vorbi mult si bine , fiecare dintre noi având varianta proprie , dar nu mai merită atenția , cel puțin nu  a oamenilor onești. Mai potrivit ar fi ca în conformitate cu evidențele de arhivă  ale  celor demolați la Tișita și în alte numeroase puncte ale județului, pentru bunul mers al agriculturii centralizate,aceștia  să fie despăgubiți așa cum trebuie măcar în prezent , dacă acest lucru nu s-a putut face timp de 30 de ani .

Florin Marian Dîrdală

Florin Marian Dîrdală este cercetător la Serviciul Județean Vrancea al Arhivelor Naționale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.