Politică

Bacinschi îl contrazice pe Ponta: “Taxele la Focşani vor rămane la nivelul lui 2012”

Iulia Crețu
9 ian 2013 1575 vizualizări
Edilul spune că cei care deja au achitat taxele vor primi diferenţa de bani înapoi sau vor beneficia de compensări u Bacinschi afirmă că va propune Consiliului Local să nu aplice indexarea cu 16,05%, aşa cum a propus Victor Ponta u premierul ameninţă primarii care nu majorează birurile pentru populaţie că nu vor primi bani de la Guvern

Nebunia majorării taxelor şi impozitelor locale datorate de populaţie pe clădiri la Focşani nu încetează. Graţie bulibăşelilor de la nivel înalt, Guvernul a ajuns ieri să anunţe o nouă ordonanţă, prin care autorităţile locale pot indexa sau nu taxele locale, după cum a declarat premierul Victor Ponta. Acesta a atenţionat că aceste taxe reprezintă o sursă de venituri a administraţiei locale, deoarece primarii nu vor primi în compensaţie bani din bugetul central. „Sper să terminăm această dispută sau neînţelegere şi lucrurile să fie foarte clare: prin decizia autorităţii locale, taxele locale fie rămân la nivelul din 2012 - asta e decizia care aparţine primarului şi Consiliului Local - ori se măresc cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani. În acelaşi timp, îmi fac datoria să spun că cei 16%, pe care unii primari vor să-i încaseze merg în bugetul primăriei. Dacă nu se măresc taxele, nici nu vin bani de la bugetul de stat. Nu mai vin cei 16% de la bugetul de stat, că de la bugetul de stat trebuie să plătim salarii, pensii, să facem investiţii publice, să plătim la sănătate ce avem de plătit, la educaţie. E întradevăr autonomie locală. Dacă le ajung banii din 2012 e foarte bine, dacă nu, indexarea doar cu rata inflaţiei e un lucru normal care s-a înfăptuit întotdeauna”, a spus ieri Victor Ponta. De la Focşani, atat primarul Decebal Bacinschi, cat şi reprezentanţii Consiliului Local Focşani susţin că taxele şi impozitele pe 2013 vor reveni la nivelul celor din 2012, iar cei care deja au achitat dările, fie primesc diferenţa înapoi, fie vor beneficia de o compensare pentru anul viitor.

Consiliul Local nu vrea majorarea lui Ponta

Decebal Bacinschi a precizat că, cel tarziu luni se va convoca plenul CL pentru a se vota nivelul taxelor şi impozitelor. “CL va decide, prin şedinţă, nivelul taxelor şi impozitelor. Cum apare OUG în Monitorul Oficial, cum vom face şedinţă. Cei care deja au plătit, fie primesc banii înapoi, fie facem o compensare. Au venit destul de mulţi să achite taxele, în special cei care pleacă în străinătate şi vor să lase totul în ordine, dar şi pensionarii. Gafa majorării taxelor aparţine Guvernului Ungureanu, care în aprilie 2012 trebuia să publice cotele pentru taxe şi impozite, ceea ce nu a făcut. Eu voi propune CL ca taxele să rămană la nivelul lui 2012 pentru că aşa am şi spus, dar cand e vorba de bani nu eu decid, ci membrii CL”, ne-a spus primarul Focşaniului. Reprezentantul PDL din CL, Nicu Tănase, susţine că prima ordonanţă a lui Ponta, de majorare a taxelor cu rata inflaţiei, cu 16,05%, contravine autonomiei locale. “Cred că ordonanţa Guvernului nu i-a displăcut primarului. Dar USL a spus în campanie că nu măreşte taxe, nu face disponibilizări, ori aceste lucruri se întamplă. Cand au dat această OUG de majorare cu 16 procente, s-au gandit să degreveze Guvernul de obligaţia de a trimite bani la primării. Să vedem ce bani dă Guvernul Ponta la Focşani, că USL ţipa în CL că Guvernul Boc n-a făcut, n-a dres. S-a încălcat autonomia locală prin această majorare a taxelor locale. Cel mai probabil, după ce vor da noua OUG, vom vota ca la Focşani să nu se aplice majorarea cu 16,05%. Ce s-a întamplat este o gafă foarte mare a Guvernului Ponta”, a spus şi Nicu Tănase. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.