Național

MOZAIC NATIONAL Asasinul studentei japoneze, comparat cu Rîmaru

Ziarul de Vrancea
29 aug 2012 1554 vizualizări
Nicolae Vlad, arestat pentru uciderea studentei japoneze, este comparat de criminalişti cu Ion Rîmaru, celebrul criminal în serie care a terorizat Bucureştiul între anii 1970-1971, violând şi ucigând mai multe femei.

În rândul celor care îl cunosc, tânărul zis Comisaru' era perceput drept o persoană liniştită, timidă şi foarte amabilă, chiar dacă se ştia faptul că acesta trăieşte de pe urma unor mici furtişaguri, au precizat sursele. Drept urmare, arestarea lui pentru uciderea studentei din Japonia i-a uimit pe toţi cunoscuţii lui din Baloteşti. Potrivit aceloraşi surse, Nicolae Vlad a fost caracterizat drept un om introvertit, care, în ciuda aparenţelor, nu avea curaj să abordeze o fată. Aşa se explică, spun anchetatorii, faptul că ataca femei bătrâne, lipsite de apărare, pe care le viola şi le tâlhărea. Sursele citate presupun că uciderea tinerei japoneze s-ar putea traduce ca o "răzbunare a bărbatului îndreptată împotriva femeii pe care nu poate să o cucerească", în condiţiile în care suspectul nu fusese văzut, niciodată, cu vreo iubită. Nicolae Vlad provine dintr-o familie numeroasă, cu şapte copii. Dintotdeauna, membrii acestei familii, care fac parte dintr-un clan cunoscut sub numele de "Mielu", şi-au asigurat existenţa de pe urma furturilor.

Vărul său a ucis trei oameni într-o noapte

Cu mai bine de 20 de ani în urmă, când Nicolae Vlad era mic, unul dintre verii săi, cunoscut sub numele de Şampi, a îngrozit Baloteştiul după ce, într-o singură noapte, a comis trei crime. Potrivit surselor citate, acesta obişnuia să spargă locuinţe împreună cu alţi doi tineri. Într-o noapte, în timp ce furau dintr-o locuinţă, proprietarul s-a trezit, iar Şampi şi complicii lui l-au omorât pe loc. Ulterior, cei trei bărbaţi au intrat în alte două case, însă, de fiecare dată, au trezit proprietarii şi s-au dat de gol. Speriaţi că puteau fi daţi pe mâna Poliţiei, cei trei bărbaţi au ucis şi celelalte două persoane care i-au prins în fapt. După ce Şampi s-a dus la închisoare, Nicolae Vlad şi rudele sale au continuat să fure. Unul dintre modurile de operare preferate de aceştia era să-i tâlhărească pe şoferii cate tranzitau DN 1. Copiii se urcau pe pasarelele care travesează şoseaua şi aruncau cu pietricele în parbrizele maşinilor care treceau pe dedesubt. În momentul în care conducătorii auto opreau ca să vadă ce s-a întâmplat, erau atacaţi de rudele mai mari ale puştilor, care îi tâlhăreau în numai câteva zeci de secunde. Atunci când nu era la furat, Nicolae Vlad îşi făcea veacul, spun anchetatorii, în jurul casei şi prin sălile de jocuri de noroc din comună. El mai mergea şi în zona Aeroportului "Henri Coandă", unde unul dintre fraţii săi era hamal. În aeroport, Vlad a învăţat câteva cuvinte uzuale din limba engleză, care să-l ajute în încercările de a găsi străini cărora să le care bagajele până la taxi, pentru un euro, un dolar sau o liră sterlină. Aşa se presupune că a acostat-o şi pe tânăra japoneză. Valeriu Surduleac, şef serviciu al Poliţiei de Transporturi Aeriene, care asigură paza şi în aeroportul din Otopeni, a declarat că suspectul venea în aeroport încă din 2002, unde primea mâncare de la alţi taximetrişti. Potrivit unor taximetrişti de la aeroport, el era "combinator", adică negocia un preţ cu clientul acostat şi îl trimitea către un taximetrist.

Încă o crimă

Nicolae Vlad este suspect în alte şase dosare - un viol, soldat cu uciderea victimei, alte patru violuri, tâlhării şi violări de domiciliu -, motiv pentru care procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au extins cercetările, ieri, în cazul său.
Astfel, există indicii serioase că, anterior uciderii tinerei japoneze, Nicolae Vlad a mai comis un omor, în noaptea de 5 spre 6 august 2012, în localitatea Baloteşti, victima sa fiind Tudora S. Aceasta a fost găsită decedată în locuinţa sa, prezentând urmele unei agresiuni sexuale. În urma autopsiei s-a stabilit că decesul a fost cauzat de o asfixie mecanică, la fel ca în cazul japonezei. Probe îl mai leagă pe Nicolae Vlad de un alt caz, cu autor necunoscut, în care s-a început urmărirea penală in rem pentru viol, tâlhărie, lipsire de libertate şi violare de domiciliu. Concret, în noaptea de 25 spre 26 februarie 2011, o persoană neidentificată a pătruns ilegal în locuinţa Lenuţei N., din Ilfov, pe care a bătut-o, a deposedat-o de mai multe bunuri (o sumă de bani şi un telefon mobil) şi a violat-o. Totodată, înarmat cu un cuţit, agresorul a legat-o pe victimă de mâini şi de picioare.

Putea fi prins din timp

De asemenea, în 29 aprilie 2012, în jurul orei 3.00, Vlad a pătruns prin efacţie în locuinţa unei alte femei, M. M., din Ilfov, pe care a atacat-o şi i-a furat telefonul mobil. Criminaliştii au confirmarea ADN că Nicolae Vlad este cel care a pătruns în locuinţă. Dacă acest test s-ar fi făcut mai devreme, acuzatul ar fi fost arestat şi nu ar mai fi apucat s-o ucidă şi pe japoneză, susţin anchetatorii. Nicolae Vlad este suspectat şi că, în perioada mai - august 2010, ar fi intrat, în mod repetat, în locuinţa victimei S. Popa, din Ilfov, pe care a lovit-o şi cu care a întreţinut acte sexuale neconsimţite.
După tragica situaţie a tinerei japoneze, procurorul general al României a dispus preluarea cauzelor cu femei violate şi tâlhărite în timpul nopţii, eventual şi acele dosare cu violuri soldate cu moarta victimei, respectiv acelea în care autorul şi-a sugrumat victima. Astfel, criminaliştii au reuşit să probeze câteva fapte în care autor este Nicolae Vlad. Deşi le-a declarat anchetatorilor că nu ştie nimic de Ion Rîmaru, Nicolae Vlad este totuşi comparat prin sângele rece de care a dat dovadă, cu celebrul personaj, executat la Jilava în octombrie 1971, pentru uciderea a patru femei şi tentativa de ucidere a altor şase, mai multe violuri şi tâlhării.
Surse judiciare au declarat că Vlad Nicolae urmează a fi internat astăzi într-o clinică pentru a fi expertizat psihiatric pentru a se stabili dacă a avut discernământ sau nu la momentul comiterii faptelor.

Persoanele seropozitive vor fi atenţionate prin sms să-şi ia medicamentele

n în România trăiesc 11.189 pacienţi cu HIV/SIDA

Pacienţii diagnosticaţi cu HIV/SIDA vor fi atenţionaţi prin sms să îşi ia medicamentele şi, de asemenea, vor avea la dispoziţie o linie telefonică specială, pentru consiliere, datorită a două servicii în premieră pentru România, lansate ieri. Prin serviciul de sms-uri, pacienţii seropozitivi pot primi zilnic, gratuit, două mesaje pe telefonul mobil prin care să li se reamintească să-şi administreze medicaţia. Serviciul poate fi utilizat prin completarea unui formular existent pe website-ul programului, www.viatacuhiv.ro, pacienţii alegându-şi astfel orele la care vor să le fie trimis sms-urile, conform calendarului de tratament stabilit de medic, precum şi textul personalizat al mesajului pe care vor să îl primească.
Prin Helpline-ul telefonic, persoanele cu HIV/SIDA care au nevoie de sprijin pot suna gratuit la 0800 800 141 sau pot trimite un e-mail la unopa@unopa.ro, pentru a solicita asistenţă din partea consilierilor Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).
Programul are ca obiectiv susţinerea persoanelor seropozitive în lupta lor de zi cu zi cu boala, în special în două direcţii: atingerea unui nivel cât mai ridicat al aderenţei la tratament (administrarea corectă a tratamentului, pentru eficienţa lui maximă) şi creşterea gradului de informare a acestora.
Potrivit unui studiu realizat de UNOPA în 2011, un pacient din doi cu probleme legate de aderenţa la tratament invocă uitarea ca motiv al ratării administrării unor doze de tratament, iar medicamentele nu au eficienţă maximă dacă sunt administrate incorect.
Conform studiului "Statistica HIV/ SIDA în România la 30 iunie 2012", realizat de Institutul "Matei Balş", în prezent, în România trăiesc 11.189 pacienţi cu HIV/SIDA, cei mai mulţi dintre ei, respectiv 6.726, având vârsta de 20-29 de ani. Acelaşi studiu arată că, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2012, au fost înregistrate 313 cazuri noi de pacienţi cu HIV/SIDA.

Invitaţii nu au voie să facă fotografii la nunta Elenei Băsescu

Invitaţii la nunta Elenei Băsescu au fost anunţaţi, în momentul în care li s-au înmânat invitaţiile, că li se interzice să facă fotografii în timpul petrecerii organizată la Palatul Snagov, susţin surse din anturajul mirilor. Apropiaţi ai Elenei Băsescu şi viitorului ei soţ, Bogdan Ionescu, au declarat că măsurile au fost impuse de Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP). Invitaţii vor putea face fotografii doar cu telefoanele mobile, însă exclusiv cu mirii, iar acest lucru numai cu acordul lor. Sursele citate susţin că în sală vor exista mai mulţi fotografi care vor surprinde cele mai importante momente ale petrecerii. Ulterior, imaginile vor fi imprimate pe CD-uri care vor ajunge, în câteva zile, la toţi cei prezenţi la nuntă.
Petrecerea va avea loc la Palatul Snagov şi sunt aşteptate în jur de 450 de invitaţi. Meniul, sofisticat, este de 74 de euro.
Elena Băsescu, mezina preşedintelui, se căsătoreşte cu Bogdan Ionescu, sâmbătă, la ora 12.00, la Primăria sectorului 2 Bucureşti. Primăria a anunţat, miercuri, că din cauza numărului mare de căsătorii din acest week-end, "edilul Neculai Onţanu a decis amenajarea mai multor săli unde vor fi oficiate simultan festivităţile de către ofiţerii de stare civilă ai administraţiei publice locale a sectorului 2". Ceremonia religioasă se va ţine, sâmbătă după-amiaza, la Biserica Sfântul Spiridon cel Nou din Capitală, după care mirii şi nuntaşii vor merge la Palatul Snagov, unde este organizată petrecerea de nuntă.

Ioan Rus despre succesorul său la Interne: un "şmecheraş de mâna a doua"

Fostul ministru de Interne Ioan Rus l-a caracterizat pe actualul şef al MAI, Radu Stroe, drept un "şmecheraş de mâna a doua" care a făcut un "joc de glezne", dar până la urmă a înaintat Curţii Constituţionale aceleaşi date pe care dorea să le prezinte şi el pe subiectul referendumului din 29 iulie.
De asemenea, Rus l-a catalogat pe Stroe drept "un şmecheraş de Bucureşti" într-un interviu acordat Transilvania Live, comentând momentul demisiei sale de la şefia Ministerului de Interne. El a explicat că nu a dorit să se ascundă în spatele premierului atunci când a susţinut că nu pot fi prezentate date nereale privind numărul celor din listele electorale permanente. "A făcut puţin joc de gleznă la televizor (n.r. – Radu Stroe), cum o să schimbe el la Curte, cu ce date... după care a adus exact aceleaşi date. La sfârşit, pe stradă aşa, la nivel de şmecher de Bucureşti, a fost foarte interesant câteva zile, după care în momentul în care i s-a pus o hârtie pe care să o semneze, ce să semneze altceva decât realitatea.  Atunci practic noi am plecat, domnul ăsta ministru delegat... nu-mi pare rău de mine, doar de Dobre îmi pare rău care este un excepţional specialist în administraţie. Pe domnul Stroe acesta nu-l cunosc decât aşa, când l-am văzut mi s-a părut un şmecheraş de mâna a doua", a declarat Rus

USL scade, PDL creşte

Un sondaj CSOP arată că USL a început să piardă procente ca efect al să guvernării dar şi în urma acţiunii de suspendare a preşedintelui Băsescu. În acelaşi timp PDL pare că îşi revine uşor. Potrivit barometrului CSOP, citat de evz.ro, coaliţia aflată la guvernare a scăzut lent, dar constant, în ultimele patru luni. Astfel, USL ar obţine exact 50% din voturile alegătorilor care vor să participe la alegerile parlamentare şi care au declarat o intenţie de vot. Scorul PDL depinde de procentul celor care se prezintă la urne: 22% dacă prezenţa este mai mică şi 20% la o prezenţă mai mare. Sondajul CSOP indică un trend clar de creştere a PDL, care avea 18% în luna mai, 20% în iunie, 21% în iulie şi 22% în august. În schimb, trendul USL este descrescător: 54% în mai, 52% în iunie, 51% în iulie şi 50% în august.
Potrivit acestei cercetări sociologice, PP-DD, ar obţine între 13% (în descreştere), UDMR - 5%, iar PRM - 4%. Iniţiativa Civică de Centru Dreapta (ICCD), condusă de Mihai Răzvan Ungureanu, colectează 3% din intenţia de vot, în timp ce Noua Republică, partidul lui Mihai Neamţu, ar fi ales de doar 2% din cetăţenii români.
Premierul Victor Ponta este potrivit sondajului politicianul în care românii au cea mai multă încredere (30%). El este urmat de Crin Antonescu – 28%, Mihai Răzvan Ungureanu – 21% şi de Traian Băsescu – 20%. De asemenea, în opinia a 43% din cei chestionaţi, suspendarea lui Băsescu a fost un lucru bun pentru ţară, în timp ce 31% cred că a fost rău.
Sondajul a fost efectuat în intervalul 10-13 august, pe un eşantion de 1002 persoane, intervievate faţă în faţă, la domiciliu. Eroarea de reprezentativitate este de 3%.

Angajaţii TVR ameninţă cu sinuciderea

Proiectul programului de redresare a TVR, care prevede concedierea a 981 de angajaţi, i-a speriat pe salariaţii de la televiziunea publică. Unii dintre aceştia ar fi jurat pe propriii copii că se vor arunca de pe clădirea instituţiei dacă vor fi daţi afară, transmite realitatea.net. Reprezentanţii salariaţilor în CA al TVR critică varianta de redresare propusă. "Există mulţi salariaţi cu credite, cu copii în întreţinere sau cu afecţiuni profesionale. Sunt oameni care au afirmat în faţa colegilor că, dacă vor fi concediaţi, vor ieşi cu ranga în stradă, iar alţii au jurat pe propriii copii că se vor arunca de pe turnul televiziunii. Colegii din CA jubilau că au reuşit să dea afară, printr-un vot politic, aproape 1.000 de oameni. Să ia în calcul că, în anul 1999, când din TVR au fost concediaţi 800 de angajaţi, doar unul dintre cei nouă oameni care s-au ocupat de asta mai trăieşte astăzi", a declarat Sorin Burtea, reprezentant al angajaţilor TVR.  Potrivit unor surse interne, tot marţi CA al TVR a aprobat un credit de 40 de milioane de lei luat pe cinci ani, bani care vor asigura atât plata salariilor compensatorii pentru cei 981 de salariaţi disponibilizaţi, cât şi achitarea eşalonată a datoriilor, cu acordul Ministerului Finanţelor, pe o perioadă de 10 ani. TVR are, în momentul de faţă, o pierdere cumulată de

PNL îl vrea pe Marga pentru şefia ICR

Fostul ministru de Externe Andrei Marga este susţinut de PNL pentru a prelua şefia Institutului Cultural Român. Surse liberale au declarat pentru Mediafax că propunerea PNL urmează să fie înaintată, la începutul sesiunii ordinare a Parlamentului, când Senatul va stabili o nouă conducere a ICR.
Andrei Marga a fost revocat, în 6 august, din funcţia de ministru de Externe, în acest post fiind desemnat Titus Corlăţean. Marga declara, atunci, că a refuzat toate propunerile care i s-au făcut şi că va pleca luna viitoare în Germania, dar nu ca ambasador, ci în mediul ştiinţific. La scurt timp, premierul Victor Ponta că fostul ministru de Externe Andrei Marga va fi numit din nou într-o funcţie publică, fără a preciza care va fi aceasta.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.