Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Bucureştiul, prima capitală din Europa privind riscul seismic

Ziarul de Vrancea
27 feb 2015 634 vizualizări
Bucureştiul este capitala cu cea mai mare expunere seismică din Europa şi ocupă locul zece mondial, a declarat, vineri, primarul general Sorin Oprescu, precizând că nu vrea să creeze panică.

"Vreau să aveţi informaţii cât mai corecte şi complete, pentru a înţelege situaţia reală a Bucureştiului, care este extrem de serioasă. Doresc să evit speculaţiile, scenariile fie catastrofice, fie superficiale şi să sesizez toţi factorii implicaţi, dar şi opinia publică, pentru a ne uni eforturile şi a lucra împreună, constructiv, concret pentru diminuarea efectelor. Este unanim considerat, de către specialişti, că Bucureştiul este clasat ca a zecea capitală la nivel mondial, în termeni de risc seismic şi Capitala cu cea mai mare expunere seismică din Europa. În mod evident, în acest context, oraşul Bucureşti concentrează cel mai înalt risc seismic din România", a spus Oprescu.
Primarul general al Capitalei a vorbit şi despre principalele cauze identificate de către experţi privind riscul ridicat de seism din Capitală. Majoritatea specialiştilor consideră că cele mai vulnerabile clădiri sunt cele construite înainte de intrarea în vigoare a codului de proiectare seismică din 1978 şi se împart în clădiri înalte sau de înălţime medie, construite înainte de 1945 şi clădiri înalte sau de înălţime medie, construite după 45, dar înainte de cutremurul din 77.


Dorin şi Alin Cocoş au recunoscut faptele din dosarul "Bica 2"

Omul de afaceri Dorin Cocoş şi fiul acestuia, Alin Cocoş, şi-au recunoscut faptele pentru care au fost trimişi în judecată în cel de-al doilea dosar al fostei şefe a DIICOT Alina Bica, a declarat vineri, la ieşirea din sala de judecată de la ICCJ, unul dintre avocaţii acestora. Apărătorul nu a dorit să ofere alte amănunte legat de declaraţiile date de cei doi în faţa instanţei.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a luat în discuţie, vineri, măsurile preventive dispuse de procurori în dosarul disjuns din cel al despăgubirii ilegale acordate lui Gheorghe Stelian, pentru un teren supraevaluat.
Alina Bica este judecată în al doilea dosar pentru că a luat mită un teren, în schimbul intervenţiilor pentru despăgubirile acordate lui Gheorghe Stelian, pentru că l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender în dosarul în care este judecat şi pentru abuz în serviciu în cazul lui Videanu. În acelaşi dosar sunt judecaţi omul de afaceri Dorin Cocoş, pentru trafic de influenţă (două fapte) şi dare de mită, şi fiul acestuia Alin Cocoş, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită.
Procurorii DNA i-au trimis în judecată şi pe Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost consilier al lui Alinei Bica, persoană apropiată lui Alin Cocoş, pentru complicitate la luare de mită (două fapte), şi Adriean Videanu, la data faptelor acţionar la o societate comercială, pentru complicitate la abuz în serviciu, Videanu fiind sub control judiciar.

O parte din averea Elenei Udrea, pusă sub sechestru

Procurorii DNA au pus sechestru asigurător pe mai multe imobile şi pe câteva milioane de lei din averea Elenei Udrea, aceeaşi măsură fiind luată şi în cazul celorlalţi inculapţi din dosarul "Gala Bute", a declarat, vineri, avocatul Marius Striblea. Întrebat dacă între bunurile imobile se află şi moşia de la Nana a Elenei Udrea, avocatul a spus că nu a văzut ca în documentul procurorilor să fie specificat acel teren. Marius Striblea a precizat că Udrea nu a dat şi o declaraţie în faţa anchetatorilor, nefiind necesară în cazul luării măsurii sechestrului. Avocatul a adăugat că Elena Udrea se aştepta la luarea unei astfel de măsuri în cazul său. Întrebat dacă şi în dosarul "Microsoft" a luat o astfel de măsură, avocatul a spus că nu are cunoştinţă de o astfel de situaţie.
La DNA au fost duşi vineri, din arest, fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea şi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja. De asemenea, la DNA a venit şi fostul ministru al Economiei Ion Ariton, cercetat sub control judiciar.
Elena Udrea a fost arestată preventiv miercuri, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis pe numele ei mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, în dosarul "Gala Bute".

Bulgaria a luat Romania ca model în lupta anticorupţie

Cel puţin 30 de politicieni şi oficiali din cadrul administraţiei din Bulgaria, implicaţi în cazuri de corupţie, ar trebui trimişi la închisoare, potrivit unei noi strategii anticorupţie elaborate după modelul României, Poloniei, Lituaniei şi Letoniei. O unitate specială, care urma să fie înfiinţată vineri şi menită să lupte împotriva corupţiei, îşi va concentra eforturile în acest scop, potrivit cotidianului 24 Ceasa. Unitatea va fi firmată din cel puţin 200 de procurori, anchetatori, inspectori şi alţi angajaţi şi va avea ca model instituţii din România, Polonia, Lituania şi Letonia.
În ultimele luni, vicepremierul bulgar Meglena Kuneva a promis că Bulgaria va depune eforturi pentru a urma exemplul României, care a înregistrat progrese remarcabile comparativ cu Bulgaria, în condamnarea şi închiderea unor politicieni proeminenţi implicaţi în scandaluri de corupţie.
Kuneva şi alţi oficiali au avertizat în mod repetat că Bulgaria riscă să fie decuplată de România în Mecanismul de Cooperare şi Verificare al UE, folosit pentru monitorizarea celor două state membre.

Cutremur de 4,2 grade în Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter s-a produs vineri, la ora 08.11, în zona Vrancea, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP). Seismul s-a produs la adâncimea de 129 de kilometri şi a avut intensitatea II în zona epicentrală. Oraşele cele mai apropiate de epicentrul cutremurului sunt Focşani (40 de kilometri), Covasna (41 de kilometri), Mărăşeşti (46 de kilometri), Râmnicu Sărat (49 de kilometri) şi Târgu Secuiesc (51 de kilometri). Cel mai mare cutremur din acest an, cu magnitudinea de 4,6 grade, s-a produs în 24 ianuarie, în zona seismică Vrancea.
În 22 noiembrie 2014, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,7 grade, fiind cel mai mare ca magnitudine înregistrat în România în ultimii 10 ani.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.