Orașul Odobești

Protoieria Odobesti, rodul amorului dintre Epifanie si Nicolas

Andrei Milcoveanu
10 ian 2008 5112 vizualizări
Este pentru prima data cind la Odobesti este infiintata o Protoierie u aceasta va coordona activitatea parohiilor din Podgoria Odobestilor si din Tara Vrancei u decizia infiintarii acestei Protoierii a luat-o Episcopul Epifanie Norocel u nu intimplator, Episcopul a fost facut Cetatean de Onoare al Orasului, la "Zilele Orasului - 2007" u protoiereu este preotul Stefan Maftei u pe locul actualului oras a existat in secolul al XIII-lea Episcopia Catolica a Cumanilor

Episcopul Epifanie Norocel a infiintat o Protoierie la Odobesti. De la 1 ianuarie 2008, orasul de sub Magura a devenit capitala religioasa a Vrancei istorice, avind in subordine parohiile din Podgoria Odobestilor si o parte din parohiile din Tara Vrancei. Pentru prima data, resedinta religioasa a Vrancei arhaice se gaseste la Odobesti. Pina la 1948, sediul religios al Tarii Vrancei s-a aflat la Vidra, unde a functionat mai bine de un secol Protoieria "Vrancea". Dupa reorganizarea bisericeasca de dupa razboi o parte din parohiile Vrancei istorice au fost transferate, impreuna cu parohiile de la fosta Protoierie Marasesti, la nou infiintata Protoierie Panciu si la Protoieria Focsani. Prin infiintarea Protoieriei de la Odobesti, practic a fost reactivata fosta Protoierie "Vrancea", de la Vidra. Odobestiul are astfel a doua Protoierie pe care Episcopia Buzaului si Vrancei a infiintat-o de la inceputul acestui an, dupa cea de la Adjud. La ora actuala, in Vrancea sint doua Protoierii in Focsani, una la Panciu, una la Adjud si una la Odobesti. Reorganizarea administrativ bisericeasca a Vrancei face parte din politica Episcopului Epifanie, care incearca din 2002 sa transforme Episcopia Buzaului si Vrancei in Arhiepiscopie. Pentru acest lucru are nevoie de o Episcopie in Vrancea si de un Episcop vicar la Focsani. Este posibil sa avem in curind si o a sasea Protoierie pentru Valea Rimnicului, pentru ca cererea pe care Episcopia a inaintat-o Sfintului Sinod sa fie aprobata si Epifanie sa-si vada visul cu ochii, adica sa ajunga arhiepiscop. Daca acest lucru se va intimpla, potrivit unor informatii vehculate in mediile bisericesti, atunci cladirea fostei Prefecturi din Focsani ar putea deveni sediul Episcopului de Vrancea, iar conflictul dintre Paraschiv Puiu Usturoi si Marian Oprisan se va incheia, Prefectura neajungind nici Palat al Culturii, nici Palat al Justitiei, ci Palat Episcopal (sic!).


Preotul Maftei, Protoiereu de Odobesti


Protoiereul acestei noi unitati administrative este preotul iconom stavrofor Stefan Maftei, paroh al bisericii "Inaltarea Sfintei Cruci" din localitate. De numele sau se leaga mai multe realizari in localitatea de pe Milcov, din care amintim consolidarea, restaurarea si pictarea bisericilor "Sfinta Cruce" si "Sfintii Imparati Constantin si Elena" din oras, amenajarea unei Capele la Spitalul Orasenesc, a unei cantine pentru saraci si alte opere caritative. Nu intimplator, la sfintirea bisericii "Sfintii Imparati", pe 14 octombrie, Episcopul l-a felicitat in mod deosebit pe slujitor. "Preotul Stefan Maftei este un slujitor serios, care face cinste Bisericii noastre, prin munca sa in plan administrativ, dar si in plan duhovnicesc. Pentru activitatea sa misionara ii acordam parintelui Maftei Crucea Episcopala", a spus P. S. Epifanie. "Am fost numit Protoiereu cu delegatie de Prea Sfintitul Epifanie, pentru Protoieria Odobesti, care este compusa din 57 de parohii si trei manastiri, Buluc, Tarnita si Valea Neagra. In grija Protoieriei Odobesti se afla parohiile de pe Valea Milcovului si localitatile Jaristea, Bolotesti, Valea Sarii, Vidra, Paltin si Nereju. Pentru moment sintem in proces de organizare. Sediul provizoriu este la Biserica «Sfinta Cruce». Facem eforturi pentru orgaizarea Protoieriei cu tot ceea ce este necesar, respectiv secretar, contabil etc", ne-a spus preotul Maftei. Ca urmare a acestei aprecieri din partea Episcopului, preotul Maftei, originar din Andreiasu de Jos, a fost numit Protoiereu de Odobesti. Infiintarea Protoieriei a dus si la o serie de miscari in plan administrativ. Primele dintre acestea au fost infiintarea a doua noi parohii la Odobesti, prin divizarea celor deja existente. Astfel, au fost infiintate parohiile "Sfinti Imparati" in centrul localitatii si "Sfintul Ilie", la Unirea.


Odobestiul, la inima lui Epifanie


Judecind dupa decizia prin care orasul Galbenei a fost ales ca resedinta pentru reinfiintata Protoierie "Vrancea" si nu Vidra, locul unde a fiintat aceasta Protoierie mai bine de un secol, rezulta ca Odobestiul este la inima Episcopului. Legaturile dintre odobesteni si Episcopie dateaza de dinainte de 1989, cind in localitate au inceput lucrarile de restaurare si consolidare a bisericilor abandonate dupa cutremurul din anul 1940. Dar "marea dragoste" intre Episcopie si Odobesti a inceput la inundatiile din iulie 2005, cind forul bisericesc a construit in citeva luni sapte locuinte pentru sinistrati in cartierul "Mihai Sturza" si a pus bazele unui parteneriat cu Primaria. "Episcopia Buzaului a fost printre primele institutii care au venit in ajutorul odobestenilor si intr-un timp record a ridicat locuinte pentru sinistrati, inainte chiar sa fie construite drumurile interioare ale amplasamentului. Asa s-a nascut o legatura de suflet intre oras si Episcopul Buzaului. Tot Episcopia va aduce si o biserica de lemn pentru acest cartier, iar daca P. S. Epifanie a decis sa infiinteze o Protoierie la Odobesti a facut-o pentru ca a gasit la rindul sau sprijin in administratia orasului. Acum functioneaza provizoriu intr-o cladire a Bisericii, dar pregatim un Proiect de Hotarire de Guvern fie pentru constructia unei cladiri, fie pentru amenajarea unui imobil deja existent", ne-a spus primarul social-democrat al Odobestiului, Daniel Nicolas. Marele amor a culminat cu acordarea titlului de Cetatean de Onoare al Orasului Odobesti Episcopului, in octombrie 2007 de catre primarul orasului. Intr-o perioada in care mass-media din Romania tragea din toate directiile in Episcopul de la Buzau, acuzindu-l de colaborare cu fosta Securitate, distinctia acordata de autoritatile odobestene a fost, credem noi, ca un balsam pentru episcop, iar alegerea Odobestiului ca sediu nu a fost asa o intimplare.


Asociatia Parohiilor din Odobesti


Inaintea deschiderii acestei Protoierii la Odobesti au inceput demersurile pentru infiintarea unei asociatii a parohiilor din oras, un demers unic in Vrancea prin care toate parohiile din localitate vor forma o asociatie, sub forma unui ONG. "Pentru ca exista cadrul juridic prin care parohiile pot infiinta asociatii pentru sustinerea activitatii filantropice, parohiile din oras vor pune bazele unei Asociatii. Speram ca prin aceasta sa putem finanta lucrarile de amenajare de camine pentru batrini, centre de zi pentru batrini si copii si activitati de ordin misionar. In felul acesta dorim sa accesam fonduri europene pentru reparatia si restaurarea bisericilor. De asemenea, vrem ca prin aceasta asociatie sa aparam drepturile preotilor si implicit ale parohiei in relatiile cu alte institutii", ne-a spus preotul Sergiu Maftei, parohul parohiei "Adormirea Maicii Domnului" din Unirea si membru fondator. Initiativa preotilor din Odobesti raspunde acordului incheiat intre Guvernul Romaniei si Patriarhul Daniel, prin care statul roman se obliga sa sustina activitatea Patriarhiei Romane si sa implice mai mult Biserica Ortodoxa Romana in activitati caritabile. Asociatia Parohiilor Ortodoxe din Odobesti nu va fi in subordinea Protoieriei, ci va avea un sediu propriu, un presedinte laic si va incheia un parteneriat cu Primaria. Privit din alt unghi, infiintarea Protoieriei la Odobesti este un mare cistig pentru administratia locala, care urmareste dinamizarea vietii din urbe si atragerea de investitii. (Andrei MILCOVEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.