Reţeta zilei: Pasca cu branză şi smantană
Ingrediente aluat: 300 g faină, 75 g zahăr pudră, 2 ouă, o linguriţă praf copt, 100 g unt moale, 2 linguri esenţă vanilie, coajă de la o jumătate de lămaie, cateva linguri lapte (dacă aluatul este prea tare), un varf cutit sare.
Ingrediente uplutură: 1 kg branza vaci, 100 g unt (margarină) moale, 200 g smantană, 4 gălbenuşuri, 4 albuşuri bătute spumă, 300 g zahăr, 2 plicuri zahăr vanilat, o budincă de vanilie, un ou pentru uns, 100 g stafide (pot să lipsească), coajă de la o jumătate de lămaie, un varf cuţit sare.
Mod de preparare: Se amestecă toate ingredientele pentru aluat şi se framantă un aluat omogen. Se pune într-o folie şi se dă la rece pană e gata umplutura. Se omogenizează toate ingredientele mai puţin albuşurile bătute spumă şi stafidele. Se adaugă albuşurile şi stafidele. Se unge o formă de tort cu pereţii detaşabili (diametru 26 cm) cu unt şi se îmbracă cu 3/4 din cantitatea de aluat. De obicei aluatul se întinde cu mana, cat să fie acoperiţi cam 3/4 din pereţi. Se adaugă branza. Din restul de aluat se fac suluri subţiri care se pun peste branză în forma dorită. Se dă la cuptor (preîncalzit 185 grade) pentru 20 minute apoi se unge cu oul batut. Se mai lasa încă 50 minute la cuptor la aceeaşi temperatură. Cand e gata se lasă la răcit în forma deoarece este cald şi sunt toate şansele ca pasca să se rupă apoi se mută pe un platou potrivit. Pasca este delicioasă. Să aveţi pofta!
Sursa: www.bucatariairinei.ro