Educație

Trei olimpici internaţionali la Olimpiada “Ştiinţele Pămantului” de la Focşani

Silvia Vrînceanu
14 apr 2014 6239 vizualizări
Doi dintre aceştia au luat medalie de argint anul trecut la internaţionala din India u elevii care concurează la Olimpiada naţională interdisciplinară “Ştiinţele Pămantului” de la Focşani află miercuri dacă s-au calificat în lotul lărgit pentru faza internaţională din Spania, miza acestei competiţii

Trei olimpici internaţionali se numără printre cei mai buni 132 de elevi de liceu din ţară care s-au aliniat ieri dimineaţă la startul Olimpiadei naţionale interdisciplinare “Ştiinţele Pămantului”, care a debutat la Focşani cu prima probă din concurs. Trei dintre finalişti nu au mai ajuns la competiţie din diferite motive. Elevii s-au întrecut în probleme la disciplinele biologie, geografie, fizică şi chimie, avand de rezolvat inclusiv probe practice. Printre cei mai buni elevi veniţi să concureze sunt Ionuţ Voinicu din Olt şi Andrei Iliescu din Bucureşti, care au concurat la faza internaţională de anul trecut, din India, de unde s-au întors cu premii. Călin David de la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi" din Iaşi este al treilea performer care îşi testează încă o dată cunoştinţele. Dan Mircea Mirea din Dolj, un alt olimpic internaţional din anii trecuţi, nu a mai venit la Focşani întrucat s-a calificat în lotul lărgit al olimpiadei de biologie şi îşi canalizează eforturile pentru această competiţie. La 16 ani, Ionuţ Voinicu, de la Colegiul Naţional “Ion Minulescu” din Slatina, şi Andrei Iliescu, de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, au obţinut “argintul” la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului de la Mysore-India, care a avut loc între 11-19 septembrie 2013. Elevii romani din lotul olimpic s-au întors acasă cu o medalie de de aur şi trei medalii de argint, rezultate care au urcat Romania pe locul trei în clasamentul pe naţiuni, la egalitate cu Japonia.

Elevii din Top 10 vor beneficia de pregătire intensivă

Chiar dacă nu vor mai avea voie să concureze din nou la faza internaţională, potrivit regulamentului, elevii premianţi au răspuns provocării de a-şi ţine treaz interesul pentru materiile preferate. După cum ne-a declarat profesoara Daniela Bogdan, inspector general în cadrul Ministerului Educaţiei şi preşedinte executiv al olimpiadei de la Focşani, calificarea la International Earth Science Olympiad - IESO, care avea avea loc anul acesta în Spania, este marea miză a acestei competiţii interdisciplinare. Cei mai buni zece participanţi vor fi incluşi în lotul lărgit al Romaniei, aceştia urmand să intre într-un program special de pregătire în Bucureşti, la universităţile de profil. "Primii 10 care au o varstă mai mică de 18 ani pană la data de 1 iulie vor alcătui lotul lărgit al Romaniei. Îi pregătim, dau două probe de selecţie şi cei mai buni patru vor concura la olimpiada internaţională.", a declarat Daniela Bogdan. Atat elevii care au venit la Focşani cat şi profesorii însoţitori ne-au declarat că se simt bine la noi, unde au beneficiat de condiţii bune de concurs şi de cazare. După prima zi a competiţiei, aceştia spun că subiectele nu le-au pus dificultăţi prea mari, dar i-au plimbat prin toată materiile, punandu-le la încercare atat capacitatea de a rezolva probleme, cat şi memoria sau parcurgerea materiei pană la mici amănunte. Elevii se aşteaptă ca probele de astăzi să facă departajarea finală între ei. Laureaţii vor fi aflaţi miercuri, la ora 19,00, la Ateneul Popular. Olimpiada naţională “Ştiinţele Pămantului” a debutat în 1998, iar de şapte ani are şi o etapă internaţională, iniţiată de coreeni.

"Olimpiadele sunt ale copiilor"

 

Pofesoara Daniela Bogdan (foto dreapta), preşedintele executiv al comisiei naţionale a olimpiadei de la Focşani, le recomandă performerilor să se canalizeze pe disciplinele preferate dar să nu neglijeze odihna

Ţinand cont de numărul mare de participanţi, inspectorul general Daniela Bogdan admite că există o presiune pe elevii buni pentru a participa la asemenea competiţii, însă insistă că "olimpiadele aparţin elevilor" şi că aceştia nu au ce căuta la asemenea concursuri dacă nu sunt bine pregătiţi. "La olimpiade vin cei mai buni elevi şi nimeni nu-i poate obliga să vină dacă nu cunosc materia la care concurează. Există însă şi părinţi exageraţi care suprasolicită ei înşişi copilul. Iar copilul - să recunoaştem - e la mijloc între profesor şi părinte, iar părintele ar trebui să spună "stop" cand profesorul are tendinţa spre exagerare. Dar să ştiţi că noi avem reclamaţii la minister de la părinţi, pe motiv că doamna profesoară nu-i stimulează pe copii să meargă la concursuri.", ne-a declarat Daniela Bogdan, care a avut ieri un briefing cu presa locală. Aceasta a recomandat elevilor să se canalizeze pe anumite discipline dacă vor cu adevărat perfoamanţă."Poti să obţii perfomanţe multe şi mărunte sau poti obţine o performanţă ridicată dacă te canalizezi pe ceva anume", a mai spus Daniela Bogdan, adăugand că după un concurs greu, copiii au nevoie şi de relaxare şi odihnă. Aşa că şi olimpicilor de la "Ştiinţele Pămantului" li s-a pregătit o ieşire în judeţ pentru a se elibera de stresul competiţiei. (Silvia VRÎNCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.