Educație

Scriitoarea Olga Caba, profesorul uitat de la Liceul Unirea

Ziarul de Vrancea
6 mar 2014 5890 vizualizări
Remarcabila scriitoare Olga Caba s-a născut în Ucraina, la 23 mai 1913 în localitatea Volovoje - Podkarpa - Ko. Tatăl, Augustin Caba, era inspector şcolar, iar mama, Maria Kadar, învăţătoare.

Îndrumată de părinţi, a urmat cursurile Liceului Comercial de Fete, din Oradea, apoi facultatea de  Litere şi Filozofie din Cluj, unde s-a specializat în limba engleză. Prima repartizare, ca profesor, a primit-o în oraşul Botoşani, după care au urmat  Liceul Unirea, din Focşani, Oradea, Bucureşti, Sebeş - Alba.
Debutul literar şi l-a făcut în 1933, în Abecedarul, din oraşul Turda. Scrie poezie, dar nu apare în „Antologia poeţilor tineri” a scriitorului Zaharia Stancu, publicată în 1934. În schimb, Olga Caba va fi apreciată ca o prozatoare remarcabilă. De altfel, debutul editorial, în anul 1944, îl face cu volumul „Vacanţă sentimentală în Scoţia”, rodul unei călătorii pe ruta Bucureşti-Edimburg-St. Andrews-Stirling.      
„Calitatea esenţiala a Olgăi Caba este, fără îndoială, cea de povestitor, scriitoarea construind în permanenţă pretexte pentru a mai spune încă o poveste. Opera ei se distribuie pe versanţii celor două tipologii, remarcându-se o alunecare care se produce, în genere, unidirecţional, dinspre realism spre fantastic. Creaţia scriitoarei s-ar cantona, aşadar, cu terminologia Marthei Robert, la liziera dintre mitul Bastardului care a proliferat prin Balzac şi opera savant dezorganizată sau fantezia debordantă a Copilului găsit. Asemenea nenumăratelor uşi care se multiplică în şorţul chinezului şi a cutiei de ceai, creaţiile Olgăi Caba corespund unor matrioşti nesfârşite, încât, după ce ai sfârşit un roman de-al său, afli că nu ştii cum s-a terminat...", scria Ligia Dimitriu în Monografia dedicată autoarei.
Mărturisirile Olgăi Caba, jurnalele de călătorie, corespondenţa, experienţele trăite şi imaginile care au marcat-o, au creat scriitoarea din ea şi au generat „text". Aşa au apărut Jurnal de călătorie în China, un studiu despre Lucian Blaga, vasta corespondenţă  cu I.D. Sârbu, Eta Boeriu, Nicu Caranica, I.Negoiţescu, Wolf von Aichelburg, Laurenţiu Fulga, Miron Radu Paraschivescu, Ion Maxim, dar şi piesa Zugravii, memorialistica (Victor Papilian şi cenaclul său) „Între prezenţe - Pavel Dan”, la care se adaugă un grup de poeme englezeşti, scrise în toamna lui 1965. E „altceva” şi altcineva în fiecare dintre demersurile sale, dar aparţine unui timp al dez-limitării şi al marginalizării celei mai brutale, în perioada 1950-1970. Două întâmplări par să tulbure, amuzant oarecum, această existenţă deosebită, plină de creativitate susţinută, ordonată, căsătoria cu criticul de artă Raul Şorban, mai mare cu un singur an decât ea, născut şi crescut în Ardeal, căruia avea să-i devină soţie, cu o singură condiţie, să-i redea libertatea atunci când i-o va cere. Şi Raul Şorban s-a ţinut de cuvânt. El însuşi a înaintat divorţul după aproximativ un an şi jumătate de căsnicie, la cererea expresă a soţiei. „Într-o scrisoare din străinătate, mi-a scris, Raoul, divorţăm!, mărturisea  Şorban. Cel de-al doilea moment  s-a petrecut în 1938, la Focşani, în cadrul unei şezători literare când, în prezenţa gazdelor:  Al. Călinescu, Pavel Nedelcu ş.a. şi al oaspeţilor veniţi dela Bucureşti: Ion Minulescu, Camil Petrescu, Ion Marin Sadoveanu, i-au fost „dedicate” câteva epigrame, cam pipărate, care au supărat-o pe doamna profesor de la Liceul Unirea, povestea Vlaicu Bârna, prezent la întâlnirea literară. Cea care a scris minunatele cărţi: Vacantă sentimentală în Scoţia, Poezii, Cumpăna din cetate, Pasul alăturea, Totaliter aliter, Nuvele fantastice, Zodia Vărsătorului de Apă, se stinge din viaţa la 20 iulie 1995, la Sebeş, în Alba. Cu toate că a lucrat şi creat la Focşani, vrancenii cunosc prea puţine despre această doamnă a literelor. (Janine Vadislav )



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Alexandru Ursu-Bukowina, acum 2705 zile, 23 ore, 14 minute
Este greșit spus că s-a născut în Ucraina! Corect este: S-a născut în satul Valeva de lângă Coțmani(Cozmeni), Ducatul Bucovinei, Imperiul Austro-Ungar.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.