Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Investitorii în aur ar putea caştiga pană la 55%

Ziarul de Vrancea
12 apr 2016 960 vizualizări
"Intr-un plan istoric mai larg, cotaţiile de peste 1.200 USD/uncie la care aurul poate fi cumpărat acum răman atractive: pană la maximul de 1.900 USD/uncie atins în 2011, metalul galben ar trebui să se aprecieze cu circa 55%", arată un studiu al Tradeville

Aurul a încheiat recent cel mai bun trimestru din ultimii 30 de ani, avansand cu 16% faţă de sfarşitul lui 2015, pe fondul reorientării investitorilor către activele de refugiu şi al celui mai dificil debut de an din istoria burselor de acţiuni. "Într-un plan istoric mai larg, cotaţiile de peste 1.200 USD/uncie la care aurul poate fi cumpărat acum răman atractive: pană la maximul de 1.900 USD/uncie atins în 2011, metalul galben ar trebui să se aprecieze cu circa 55%, dar chiar şi pană la o ţintă mai modestă, respectiv nivelul de 1.500 USD/uncie atins în 2013, există spaţiu pentru o apreciere de 22%", se arată într-o analiză realizată de Tradeville. Astfel, investitorii care doresc să-şi adauge o componentă defensivă la portofoliu pot replica evoluţia aurului printr-un ETF (fond de investiţii tranzactionabil) listat pe bursa americană sau pe cele vest-europene. Un exemplu în acest sens este SPDR Gold Trust (GLD), cel mai mare astfel de instrument din lume după mărimea activului net. Pentru investitorii de la BVB, o alternativă este certificatul index Gold – Raiffeisen (RCGLD). Ambele instrumente sunt denominate în dolari americani, ceea ce înseamnă că randamentul total pentru un investitor roman va fluctua şi în funcţie de cursul de schimb USD/RON. Analiştii spun că după atingerea minimelor la începutul lui februarie, pieţele şi-au revenit puternic. Întoarcerea la optimism a investitorilor ar fi trebuit să fie însoţită de retragerea din activele de refugiu, însă acest lucru nu s-a întamplat, iar aurul nu a pierdut din valoare. "Cu alte cuvinte, investitorii au cumpărat atat risc, cat şi protecţie pentru risc.Poziţionarea mai defensivă are sens dacă ne gandim că principalele probleme care au afectat pieţele la începutul anului încă nu s-au rezolvat", se mai arată în analiză. În acelaşi timp, capacitatea marilor bănci centrale de a promova politici monetare chiar mai relaxate decat în prezent este probabil infinită, dar disponibilitatea nu mai este la fel de mare ca în trecut. "Cele mai recente măsuri anunţate nu au fost tocmai bine primite de investitori: dobanzile negative introduse de anumite bănci au avut mai degrabă efectul opus celui dorit asupra valutelor aferente. Percepţia generală pare să fie că muniţia băncile centrale şi-a epuizat efectele", se spune în analiza Tradeville. Potrivit Tradeviile, 2016 are ingredientele pentru un an turbulent. Într-un context în care riscurile globale revin în atenţia investitorilor, dobanzile reale răman aproape de zero (un indice global al randamentelor pentru obligaţiuni tocmai a scăzut la minime record), iar aprecierea dolarului american ia o pauză, aurul poate continua să urce.

Legea care creşte indemnizaţiile pentru mame este în pericol

Legea care majorează indemnizaţiile pentru mame nu se va aplica dacă nu vor fi găsite sursele de finanţare, a afirmat premierul Dacian Cioloş, el precizand totodată că actul normativ se poate proroga dacă bugetul de stat nu va permite efectuarea acestei cheltuieli în limitele de deficit stabilite. "Nu atacăm la Curtea Constituţională legea care majorează indemnizaţiile pentru mame. Dacă găsim surse financiare ne-o asumăm noi ca Guvern, dar o să vedem la rectificare. Pană atunci, dacă nu o să găsim finanţare, nu o aplicăm", a spus Cioloş în cadrul unei întalniri cu jurnaliştii, la Palatul Victoria, ieri. Reprezentanţii mass-media l-au întrebat cum va evita neaplicarea legii, iar premierul a menţionat forma juridică care face posibil aceasta. "Se poate proroga. Orice decizie se poate proroga aşa cum, în fiecare an, sunt legi care sunt prorogate", a spus Dacian Cioloş. El a reiterat ideea că bugetul de stat a fost aprobat de Parlament cu un anume nivel al deficitului, iar Guvernul nu va ieşi din cadrul bugetar.

Wizz Air reduce cu 50% preţul la fiecare al doilea bilet cumpărat online

Operatorul low-cost Wizz Air încearcă să atragă pasageri cu o nouă promoţie, reducand cu 50% tariful pentru al doilea bilet cumpărat de un călător pe site-ul companiei. "Fiecare client care achiziţionează online un bilet pe 12 aprilie, poate cumpăra un al doilea bilet la jumătate de preţ, pană la maximum şase bilete. Promoţia a început la ora 00:00 şi se va încheia la miezul nopţii. Fiecare bilet include un loc alocat şi un bagaj mic de cabină. Alte servicii, cum ar fi bagajul mare de cabină sau de cală ori prioritatea la îmbarcare nu sunt incluse în promoţie, însă pot fi adăugate pe parcursul rezervării sau mai tarziu", potrivit oficialilor Wizz Air. Compania a transportat 4,5 milioane de pasageri anul trecut în şi dinspre Romania. Discountul nu se aplică următoarelor zboruri: Budapesta – Bordeaux – Budapesta de pe 14 iunie; Budapesta – Marseille – Budapesta pe 18 iunie; Budapesta – Lyon –Budapesta pe 22 iunie. Wizz Air este listată la London Stock Exchange cu abrevierea WIZZ şi este inclusă în calculul indicilor FTSE 250 şi FTSE All-Shares.

Financial Times susţine că Romania este pe drumul cel bun

Demisia unui premier sub acuzaţii de corupţie, rezultate foarte stranse la alegeri şi un conflict armat într-o ţară vecină nu sunt premise care să atragă investitorii, însă Romania a reuşit să depăşească aceste dificultăţi în ultimul an şi a avut o creştere economică de 3,7%, scrie Financial Times. Potrivit Financial Times, Romania are unul dintre cele mai accelerate rimturi de creştere din Europa. Aceasta a dus la revenirea sectorului imobiliar, lovit puternic de criza din 2009, scrie Financial Times. FT scrie despre Romania, care a intrat în UE din 2007, că deşi nu face parte din zona euro, a reuşit să impresioneze investitorii străini cu modul în care s-a redresat din punct de vedere economic. ”Romania şi-a făcut temele. Datele fundamentale ale economiei sunt stabile, Bucureştiul duce o luptă determinată împotriva corupţiei şi perspectivele sunt promiţătoare”, a spus Fredrich Wachernig, membru al board-ului S Immo, un investitor imobiliar austriac care activează pe piaţa romanească din 2004. Campania anti-corupţie a dus la acuzarea a peste 1.250 de oficiali numai anul trecut, inclusiv a fostului premier Victor Ponta, care şi-a dat demisia în noiembrie. Investitorii au primit cu braţele deschise această campanie, şi au văzut-o ca o dovadă că Romania începe să îşi rezolve problemele serioase din administraţia publică. Tranzacţiile imobiliare au scăzut anul trecut la 650 de milioane de euro, faţă de 1,17 miliarde de euro în 2014, un an în care rezultatele au fost distorsionate de afaceri majore în real-estate. Totuşi, randamentele sunt atractive şi ”piaţa rămane lichidă şi îşi păstrează avantul”, conform unor consultanţi de la JLL. Proprietăţile industriale au avut un an record în 2015, contabilizand 41% din tranzacţii, urmat de spaţiile de birouri, cu 38%. Printre cele mai importante tranzacţii încheiate se numără şi achiziţia a şase proprietăţi industriale, printre care şi parcul logistic Prologis de langă Bucureşti, de către dezvoltatorul ceh CTP, pentru mai bine de 130 de milioane de euro. Sectorul auto, una dintre cele mai mari surse de cerere printre clienţii industriali, a fost impulsionat de succesul Dacia. Vanzările Dacia ar putea urca anul acesta la 600.000 de unităţi, raportat la vanzările înregistrate în 2015.

ANAF a cerut CRJI baza de date privind Panama Papers

Preşedintele ANAF, Dragoş Doroş, a declarat, ieri, că a cerut Centrului Roman pentru Jurnalism de Investigaţie baza de date privind Panama Papers, afirmand că prelucrarea datelor se va face cu respectarea confidenţialităţii specifice secretului fiscal. "ANAF a iniţiat demersuri pentru obţinerea datelor şi acestea vor fi analizate. (...) Prelucrarea acestor date se va face cu respectarea confidenţialităţii specifice secretului fiscal. Încercăm să obţinem sprijinul şi altor instituţii din Romania. (…) La nivelul ANAF suntem în situaţia în care avem un grup de lucru care are atribuţii pe verificarea, analizarea şi coordonarea unitară la nivelul Agenţiei. Se evaluează necesarul logistic avand în vedere cantitatea datelor. Am făcut o cerere oficială către Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigaţie să ne fie pusă la dispoziţie baza de date. În acelaşi timp investigăm toate sursele de pe internet sau din alte surse. Avem în vedere implicaţiile fiscale şi de altă natură", a declarat preşedintele ANAF, Dragoş Doroş, în decursul audierii din Comisia de buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor. Doroş a afirmat că va pune la dispoziţia tuturor instituţiilor cu atribuţii legale rezultatele analizelor care vor fi realizate pe acestă temă.

Prada lansează o gamă de genţi ieftine

Producătorul italian de lux Prada, listat pe bursa din Hong Kong, vrea să introducă noi modele mai ieftine de genţi şi să îşi dubleze afacerea online, în condiţiile în care vrea să treacă peste doi ani stagnare a vanzărilor, scrie Bloomberg. Compania din Milano de asemenea îşi va închide din magazine şi îşi va îngusta diferenţele de preţuri la noile produse între regiuni cu pană la 10%, a anunţat directorul de marketing Stefano Cantino. Prada are nevoie să revină pe creştere după ce a declarat cele mai slabe venituri din ultimii cinci ani. În timp ce toate companiile care vand produse de lux au fost lovite de cererea slabă din China, dolarul puternic şi atacurile teroriste din Europa, Prada a fost lovită mai puternic decat majoritatea. Asta se datorează preţurilor ridicate şi lipsa unei investiţii solide în online. "Lucrăm din greu pentru a putea acoperi toate gamele de preţ. Este o cerere majoră pentru noutate”, a anunţat Prada. Compania a mai spus că vrea să introducă noi genţi care vor costa între 1200 de euro şi 1400 de euro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.