Economic

Isărescu: Creşterea economică de 4% atinge limita de potenţial

Ziarul de Vrancea
18 aug 2015 708 vizualizări
"Nu trebuie să stimulăm con¬su¬mul în proporţii care periclitează toate echilibrele macro¬eco¬nomice atât de greu obţinute”, arată guvernatorul BNR

Creşterea economică de 4% se îndreaptă spre limita potenţialului economic actual, iar stimularea consumului în proporţii mari, prin reducerea masivă de taxe în acelaşi timp, pune în pericol echilibrele macroeconomice, atrage atenţia guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care pune accent pe investiţii. "Nu trebuie să stimulăm con¬su¬mul în proporţii care periclitează toate echilibrele macro¬eco¬nomice atât de greu obţinute. În interpretarea noas¬tră, la Banca Naţională, creşterea economică de 4% este spre limita potenţialului economic al momentului. A sti¬mu¬la doar pe latura consumului o economie aflată în creş¬tere spre limita de potenţial înseamnă a o dopa şi as¬ta nu o face să crească sănătos, puternic şi durabil", a declarat Isărescu într-un interviu publicat marţi în Revista 22. El a punctat că economia românească a primit în ultimii doi ani o sui¬tă de stimuli, precum TVA redusă pentru produsele de panificaţie, care a fost extinsă ulterior la toate alimentele, reducerea CAS, dar şi dobânzile care au coborât "masiv" şi finanţarea ieftină, măsuri care au avut efecte benefice. "Mai este nevoie de stimulente suplimentare? Trebuie să ne gân¬dim dacă în perioada următoare creşterea economică depinde doar de stimularea cererii, şi nu de stimularea ofertei. PIB-ul potenţial al României, în jurul căruia se dis¬cută foarte mult, nu este, într-adevăr, o dimensiune uşor de evaluat, dar mai precis că majorarea lui depinde de crearea de locuri de muncă, de creşterea pro¬duc¬ti¬vi¬tă¬ţii, care la rândul lor depind de investiţii de capital, ino¬vaţie, spirit antreprenorial, calificarea forţei de muncă etc", a precizat guvernatorul. Isărescu a explicat că avansul eco¬nomi¬c nu depinde decât în anumite situaţii de stimularea ce¬re¬rii prin majorarea deficitelor fiscale. Astfel, în anumite faze ale ciclului economic, creşterea PIB se poate obţine prin im¬pulsuri fiscale care să stimuleze cererea, dar numai când economia este în recesiune, nu când creşte la un nivel aproape de potenţial. "Acum probabil că ar trebui stimulaţi, cu măsură şi după ana¬lize atente de impact, factorii care duc la creşterea in¬vestiţiilor, la creşterea productivităţii, la crearea de lo¬curi de muncă", a mai spus şeful băncii centrale. El a reiterat ideea că dimenisunea pachetului de măsuri fiscale prevăzute în Codul Fiscal este de proporţii prea mari, mai ales dacă sunt aplicate în acelaşi timp, cu impact major asupra economiei din perspectiva deficitului creat.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.