Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Un fostul deputat PDL a fost ales membru în CA al SIF Moldova

Ziarul de Vrancea
10 feb 2015 765 vizualizări
Fostul deputat PDL Gheorghe Albu a fost ales membru în Consiliul de Administraţie (CA) al SIF) Moldova (SIF2, pe locul lăsat vacant în luna decembrie de Andrei Hrebenciuc, arestat preventiv în perioada octombrie-decembrie într-un dosar privind retrocedarea ilegală a peste 40.000 hectare de pădure.

Pentru postul de membru în CA a candidat şi Aurelian Mircea Radu Trifa, manager al unui fond de investiţii şi membru în CA la mai multe companii. Albu a fost numit administrator pană în 2017, cand expiră mandatul actualului CA, ales în 2013, se arată într-un anunţ transmis de SIF Moldova Bursei de Valori Bucureşti (SIF2). Albu a fost ales cu 80% din voturile acţionarilor reprezentaţi la AGA. La AGA au participat acţionari care controlează cumulat 19,4% din titlurile SIF Moldova. Poziţia ocupată de Andrei Hrebenciuc în CA al SIF Moldova a rămas vacantă în luna decembrie după ce Autoritatea de Supravghere Financiară i-a revocat avizul pentru poziţia de administrator. Andrei Hrebenciuc a fost arestat preventiv pe 24 octombrie într-un dosar privind retrocedarea ilegală a peste 40.000 de hectare de pădure. În acest dosar au mai fost arestaţi preventiv şi tatăl lui Andrei Hrebenciuc, fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, Paltin Sturdza, beneficiarul celor peste 43.000 de hectare pădure, şi deputatul Ioan Adam. Instanţa a descis pe 22 decembrie înlocuirea măsurii arestului preventiv cu arest la domiciliu în cazul lui Andrei Hrebenciuc. Gheorghe Albu, doctor în economie, este în prezent lector la ASE şi consilier parlamentar. El se numără printre fondatorii Partidului Democrat (PD), iar din 1990 şi pană în 2012 a fost deputat în Parlament din partea PD şi ulterior a PDL, cu o pauză în intervalul 1992-1996, cand a ocupat posturile de secretar de stat şi şef al Departamentului de Comerţ şi Turism - în 1992, dar şi consilier parlamentar ulterior, pană în 1996. Între 2012 şi februarie 2014, Albu a ocupat funcţii de comisar în cadrul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, membru neexecutiv şi consultant la ASF.


Topul celor mai reclamate companii de telecom

Autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) a primit anul trecut 1.684 de plangeri de la utilizatorii de comunicaţii, cu 46% mai mult faţă de 2013, aproape jumătate vizand aspecte privind derularea contractelor încheiate în scris sau la distanţă cu operatorii, a anunţat instituţia. Datele ANCOM arată că cele mai multe reclamaţii formulate de utilizatori s-au referit la serviciile de comunicaţii electronice furnizate de RCS&RDS - 18%, Telekom Romania Mobile Communications (fosta Cosmote Romania) - 15%, Vodafone Romania - 13%, Orange Romania - 12% şi Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) - 12%. În 2013, dintr-un total de 1.155 de plangeri, cele mai multe reclamaţii formulate de utilizatori s-au referit la serviciile de comunicaţii furnizate de Orange Romania - 17%, Telekom Romania Communications - 16%, RCS&RDS - 14%, Vodafone Romania - 12% şi Telekom Romania Mobile Communications - 12%. "Aproape jumătate dintre reclamaţii au vizat aspecte privind derularea contractelor încheiate în scris sau la distanţă cu operatorii, în timp ce nemulţumirile legate de calitatea serviciilor de comunicaţii s-au dublat comparativ cu anul 2013", se arată într-un comunicat al ANCOM. Și în anul 2014 principala nemulţumire a utilizatorilor de comunicaţii din Romania a fost relaţia contractuală cu furnizorii de servicii de comunicaţii electronice - 45% din totalul reclamaţiilor primite de ANCOM au reprezentat sesizări privind derularea relaţiei contractuale. "Aspectele reclamate au vizat derularea, prelungirea şi încetarea contractelor sau neincluderea anumitor clauze minime obligatorii în contracte, dar şi faptul că furnizorii nu au răspuns la reclamaţiile sau cererile utilizatorilor de reziliere a contractelor", se mai spune în comunicat. Calitatea serviciilor de comunicaţii electronice a fost un subiect reclamat tot mai des la ANCOM, sesizările clienţilor cu privire la acest subiect fiind de peste două ori mai numeroase decat cele primite în anul 2013.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

FMI: Romania se menţine vulnerabilă la şocuri externe

Romania se menţine vulnerabilă la şocuri externe, iar remedierea bilanţurilor nu este încă finalizată, potrivit FMI, care arată în acelaşi timp că economia romanească a corectat în mare parte dezechilibrele interne şi externe prin intermediul unui mix de politici macroeconomice solide. "Ȋn urma crizei mondiale, economia romanească a corectat în mare parte dezechilibrele interne şi externe prin intermediul unui mix de politici macroeconomice solide. Cu toate acestea, convergenţa a stagnat şi infrastructura publică precară s-a dovedit a fi o piedică principală pentru o traiectorie de creştere mai puternică. Ȋn acelaşi timp, Romania se menţine vulnerabilă la şocuri externe, iar remedierea bilanţurilor nu este încă finalizată. Pe mai departe, politicile macroeconomice sustenabile trebuie combinate cu măsuri de eficientizare a cheltuielilor publice – în mod special accelerarea absorbţiei de fonduri UE pentru modernizarea infrastructurii publice – de revigorare a reformelor ce trenează în sectorul întreprinderilor ce stat şi rezolvarea moştenirilor lăsate de criză în sectorul financiar", se arată într-o declaraţie a misiunii FMI privind consultările periodice potrivit articolulului IV din statutul instituţiei.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Afacerile din comerţ sunt în creştere

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor a crescut anul trecut cu 1,7% faţă de 2013, ca serie brută, în timp ce serviciile de piaţă prestate populaţiei au consemnat afaceri mai mari cu 0,9%, potrivit INS. Astfel, comerţul cu autovehicule a înregistrat un avans al afacerilor de 2,4%, iar cel cu piese şi accesorii pentru autovehicule de 1,6%. În schimb, activitǎţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor au avut o scădere de 0,8%, iar afacerile din comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor au fost mai mici cu 0,7%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei a înregistrat afaceri în urcare cu 0,9% faţă de 2013, creştere provenită de la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (3,8%) şi activităţi ale hotelurilor şi restaurantelor (3,1%). Scăderi au fost consemnate la jocurile de noroc şi alte activităţi recreative (-2,5%), activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-1,5%) şi cele de spǎlare, curǎţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (-1,1%).


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Grecia căută surse de finanţate alternative

Grecia ar putea împrumuta fonduri din "altă sursă" în cazul în care Guvernul condus de premierul de extremă-stanga Alexis Tsipras nu va ajunge la un acord cu partenerii din zona euro, afirmă ministrul grec al Apărării, Panos Kammenos, citat de site-ul publicaţiei Ekathimerini. "Noi vrem un acord cu partenerii europeni. Dar, dacă nu se va ajunge la un acord şi dacă Germania va rămane neclintită şi va vrea destrămarea Europei, atunci avem obligaţia de a trece la Planul B. Iar planul B este să obţinem finanţare din altă sursă", a declarat Kammenos, liderul formaţiunii de extremă-dreapta Grecii Independenţi. Kammenos a precizat că Grecia ar putea solicita finanţare din partea Statelor Unite, Chinei sau Rusiei. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat luni grecii să nu se aştepte ca zona euro să se încline în faţa cererilor premierului Alexis Tsipras. Premierul Greciei a prezentat duminică planuri de renunţare la programul "crud" de austeritate, a exclus orice prelungire a programului de asistenţă de 240 de miliarde de dolari, care se încheie la sfarşitul acestei luni, şi s-a angajat să încerce să obţină compensaţii de la Germania, legate de ocupaţia nazistă din al II-lea Război Mondial.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.