Viața satului

Academicianul Valeriu V. Cotea va prezida juriul Concursului Național de Vinuri ”Bachus 2017”

Dana Lepădatu
1 oct 2017 2677 vizualizări

Concursul Național de Vinuri ”Bachus 2017”, va fi prezidat în acest an de o personalitate marcantă în domeniu, profesorul universitar doctor Valeriu V. Cotea, fiul celebrului academician vrâncean Valeriu D. Cotea. Valeriu V. Cotea are o carieră universitară impresionantă: este profesor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, este preşedintele Patronatului Român al Viei şi Vinului, preşedintele Grupului de Experţi „Specificaţii ale produselor enologice” al OIV (International Organisation of Vine and Wine), degustător de elită, membru titular al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice a României (A.S.A.S.), membru corespondent al Academiei Elveţiene a Vinului, membru corespondent al Academiei Italiene a Vinului.

De asemenea, deține numeroase specializări în enologie la instituții de prestigiu din străinătate:  Bordeaux (Franţa), Londra (Marea Britanie), Geisenheim (Germania, ca bursier DAAD), Israel, Beaune (Franţa) și a primit peste 20 de premii și distincții pentru activitatea prodigioasă desfășurată în domeniul vinificației. Este autor sau coautor pentru 22 de manuale, tratate şi carţi de specialitate, cu peste 300 de articole ştiinţifice publicate, atât în ţară, cât şi peste hotare (peste 70 dintre ele fiind indexate în baze de date internaţionale), cu activitate de inovare brevetată, Valeriu V. Cotea a primit în anul 2003 Ordinul Naţional Serviciul Credincios în rang de Cavaler.

Dincolo de titlurile deținute, Valeriu V. Cotea este un om care are o poveste de viață în care via şi vinul se regăsesc aproape la fiecare pas. „Pot spune că am copilărit în vie. Şi continui să trăiesc acolo. Şi la bunici, la Vidra, aveam vie, e drept, mai puţină, că acolo se cam termina arealul, e mai în munte”, a mărturisit Valeriu Cotea într-un interviu acordat revistei Vinul.ro. Viile l-au înconjurat şi în perioada în care a urmat şcoala elementară, la Jidvei. Învățase multe despre vin, asistase la campanii, la toate etapele vinificației și participa, de multe ori activ, la recoltare. Părinții, ambii specialiști, i-au oferit toată educația în vin de care ar fi avut nevoie.

În perioada 5-8 octombrie 2017 Vrancea va deveni capitala viei și vinului, cu ocazia desfășurării celei de-a XXV-a ediții a Festivalului ”Bachus”. (D.L.)

 

Citiți în documentul atașat în întregime Comunicatul Consiliului Județean Vrancea referitor la acest subiect


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.