Ultima oră

Fostul Schit Căpătanu adus în memoria contemporanilor

Valentin Muscă
30 mai 2013 3196 vizualizări
Schitul se găsea pe întinsa Moşie răzăşească a Odobeştilor şi a fost fondat de preotul Apostol Căpătan

La un secol şi jumătate de la închiderea Schitului Căpătanu şi transformarea lăcaşului monahal în biserică de mir, Parohia Căpătanu şi Primăria Broşteni vor organiza duminică un eveniment pentru a marca această dată. Puţin cunoscut în zilele noastre chiar de proprii locuitori ai satului cu acelaşi nume, cu veacuri în urmă, la umbra pădurilor de sub Dealul Şarba, a existat Schitul ”Sfântul Nicolae”, fondat de preotul Apostol Căpătan, după 1750 prin transformarea bisericii de mir în aşezământ monahal. Prima atestare documentară a numelui Căpătan/Căpătanu este din 1649, când se vorbeşte despre Ion, căpitan de Odobeşti. Având proprietăţi până la apele Milcovului, familia Căpătan/Căpitan/Căpătanu a defrişat pădurea şi a plantat vie, formând o mică Podgorie. Cu timpul a ridicat la intrarea pe Valea Milcovului o reşedinţă, în jurul căreia s-a format un cătun, iar mai târziu satul Căpătanu, care se întindea de sub poalele Şarbei până la vărsarea pârâului Arva în Milcov. Pentru că nu mai puteau susţine Schitul, în pe 20 iulie 1797, obştea satului de răzeşi Căpătanu şi urmaşii preotului Căpătan au închinat aşezământul cu toate proprietăţile sale Episcopiei Romanului. În 1863 Schitul s-a desfiinţat, iar proprietăţile au fost vândute de stat căpătănenilor. În 1886 biserica a fost sfinţită, dar cutremurele din 1894 şi 1912 au pricinuit din nou mari pagube. Abia reparată, în timpul Primului Război Mondial lăcaşul a fost bombardat de Armata Germană. Pentru istoria sa şi arhitectura deosebită a fost trecută în Lista Monumentelor Istorice. Din nefecire, la scurt timp după restaurarea din anii 30 biserica a fost din nou distrusă de cutremurul din 1940. În timpul regimului comunist a fost scoasă abuziv din Lista Monumentelor Istorice, iar cutremurele din 1977, 1986 şi 1990 i-au afectat structura de rezistenţă. Lăcaşul a fost consolidat şi restaurat în primii ani ai sec. XXI. În ciuda mutilărilor suferite prin intervenţiile constructorilor, astăzi este cel mai important obiectiv istoric din comuna Broşteni, păstrând ca prin minune câteva elemente de arhitectură originală, care aduc ceva din atmosfera epocii când sătenii veneau seara şi ascultau Vecernia cântată de călugării trimişi de Episcopia Romanului. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
adevarul, acum 4005 zile, 23 ore, 44 minute, 52 secunde
Articolul ar fi trebuit sa contina si cateva aprecieri cu privire la stradania preotului Mihai MArius IOrdache care s a implicat in mod constant, atat material, cat si sufleteste la reconstruirea citeste integral
viorel i. iancu, acum 4007 zile, 11 ore, 45 minute
Interesant articolul, dar ar fi bine de stiut cand se face aniversarea.
Capatanu, acum 4006 zile, 13 ore, 16 minute, 42 secunde
Duminica 02.06.2013 incepand cu ora 09.00
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.