Ultima oră

Lectii de la un referendum ratat

Alina Mungiu-Pippidi
29 iul 2012 2087 vizualizări
Au trecut zece ore de la deschiderea urnelor si de abia au votat un pic peste jumătate din cei necesari pentru demiterea lui Traian Basescu.

Au votat la ora asta toţi oamenii săraci, trişti, ca o vecină de a mea de la Sinaia care mi-a spus, plîngînd, că pe lîngă că are mama în spital,  i s-au defectat iremediabil frigiderul si masina de spalat. I se paruse, in acest sir de rele vointe ale destinului, ca a merge la vot si a vota pentru suspendare era singurul lucru care ii era la indemina. Stia si ea ca e o forma de aparare foarte departata, un foc in vint, o lovitura de sabie in apa. Dar altceva nu era la indemina ei. Face parte din acele milioane de oameni care sint carnea de tun a reformelor si care nu au unde pleca. Fac, cu umilinta, curat la unii care lasa bancnotele de euro pe noptiera si umplu terasele in loc sa mearga la vot.

La ora asta stiu deja ca vecina mea si-a pierdut vremea. Si ma intreb daca ii va cere iertare cineva: Basescu, pentru care a votat de doua ori, ca a dezamagit-o? Guvernantii actuali, ca au scos-o din casa si i-au dat iluzii degeaba? Masa de propagandisti, care s-au grabit sa insulte oamenii simpli, ca ea, ca de ce nu stau acasa, cind ei nu faceau decit sa-si exercite un drept? Istericii care au racnit toata ziua ca votul va fi masiv fraudat?

Pina una alta, asteptind - sint sigura, degeaba - ca Basescu sa ceara scuze pentru Elena Udrea, ca Ponta sa ceara scuze pentru plagiat, ca Antonescu sa ceara scuze ca l-a demis pe Avocatul Poporului, eu am apucat sa-i spun vecinei mele ce rau imi pare. Ca oricite clase in plus ai avea, si chiar daca, ironia sortii, ai o carte de vizita ca a mea, pe care scrie profesor de democratie, nu poti spera sa explici vreodata convingator de ce nu doar viata, ci si democratia e atit de teribil de nedreapta si de inutila in a repara lucrurile care s-au stricat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
my self, acum 4305 zile, 10 ore, 43 minute, 58 secunde
-§-Lectii de la un referendum ratat-§-nu ai ce invata de la acest referendum,societatea politica este varza iar populatia manipulata de ei,televiziune si presa-§-SINGURA SOLUTIE PENTRU ROMANIA SUNT citeste integral
Gherardinio, acum 4305 zile, 13 ore, 4 minute, 55 secunde
Interesantule, esti praf! Esti Uselist de cacao, mergi la puscarie!
Interesantul, acum 4305 zile, 19 ore, 59 minute, 46 secunde
Ei bine, ce sa zic, ce mare branza ai facut! Ai votat DNA-ul besescu, justitia basescu, statul basescu... Ai votat ciocoii portocalii reloaded... Ai facut mare act de curaj... Sobolanule!
sorin, acum 4305 zile, 21 ore, 27 minute, 43 secunde
Eu am stat acasa astazi. Ca sa fiu mai explicit, am ales sa votez DNA, statul de drept si o justitie independenta. Sa il vedem acum pe Oprisan cum mai scoate el camasa.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.