Ultima oră

Avocatii, lasati cu ochii in soare de Tribunal

Daniel Garleanu
16 sep 2010 1568 vizualizări
Onorariile avocatilor nu au fost platite pe cele trei luni de vara

Tribunalul Vrancea are o datorie catre Baroul de Avocati Vrancea de 74.240 de lei, reprezentind onorariile din oficiu. Conform datelor comunicate de Tribunal, aceasta suma s-a strins in urma neachitarii onorariilor catre avocati pe lunile iunie, iulie si august. Nici pentru lunile care urmeaza nu sint bani de ajuns, astfel ca "salariile" avocatilor din oficiu nu vor putea fi platite pina la finele acestui an. In urma calculelor facute de Tribunal rezulta ca mai sint ceva bani in buget pentru plata onorarii, insa 43.430 de lei nu vor putea fi platiti pentru ca bugetul este insuficient. Decanul Baroului Vrancea spune ca in aceste situatii avocatii se vad pusi in postura sa nu mai reprezinte in proces partile implicate. "Ei au sa ne dea, dar nu stiu daca au banii. Situatia este foarte proasta pentru ca avocatii sint nemultumiti pentru ca nu au mai primit bani de mult. Se gindesc daca sa se mai prezinte la procese, in acest fel, gratuit. I-am sfatuit pe avocati sa fie ingaduitori, poate situatia se va imbunatati. Datoriile se acumuleaza din ce in ce mai mult si nu stiu daca vor mai avea capacitatea sa achite", ne-a declarat avocatul Ticu Burca, decanul Baroului Vrancea. Acesta ameninta ca in cazul in care Tribunalul nu se va achita de datorii va sista eliberarea de delegatii din oficiu. "Nu am discutat inca de un protest al avocatilor. Au mai fost situatii cind am avut si proteste prin neparticipare la procese decit in cazuri grave, pe o perioada de citeva zile", a adaugat av. Burca. Tribunalul Vrancea recunoaste ca a ramas restant la plata onorariilor, insa arunca vina pe Ministerul Justitiei in calitate de ordonator principal. "Avem restante pe perioada verii. Ne-a fost aprobata inca de la inceputul anului o suma insuficienta. In masura in care vom primi de la Ministerul Justitiei in cuantumul solicitat de noi vom achita. Pina acum toate solicitarile de deschideri de credite ale Tribunalului Vrancea au fost satisfacute in proportie de 60-70% maxim, de unde si intirzierile. Din octombrie-noiembrie vom avea nevoie de rectificare bugetara pozitiva in sensul maririi sumelor cuprinse pentru ajutor public judiciar", spune jud. Adrian Toni Neacsu. Situatia este cu atit mai descurajanta pentru avocatii la inceput care sint nevoiti sa practice diverse metode pentru a-si realiza lunar un venit minim. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.