Ultima oră

Lipsesc peste 150 ha de vie la Odobesti

Andrei Milcoveanu
16 feb 2008 948 vizualizări
Fostii proprietari carora nu li se va putea reconstitui dreptul de proprietate pe fostul amplasament vor fi despagubiti din Fondul Proprietatea

Aplicarea Legii 247/2005 intimpina probleme la Odobesti din cauza lipsei suprafetelor viticole. Cu alte cuvinte, nu mai este pamint, desi din actele depuse la Comisia Locala rezulta limpede justetea cererilor. Ambiguitatea legilor 18/1991, 169/1997 ºi 1/2000 a facut ca aplicarea Legii 247 din 2005, privind reconstituirea dreptului de proprietate pe fostul amplasament sa nu poata fi incheiata. "In total, au fost depuse 336 de cereri pe Legea 247. Marea problema este lipsa terenurilor pentru a le retroceda fostilor proprietari, asa cum prevede ultimul pachet legislativ privind reconstituirea dreptului de proprietate. Sintem in situatia in care pentru mostenitorii indreptatiti sa fie pusi in posesie pe vechiul amplasament sa nu mai existe disponibile suprafetele revendicate. Principalul motiv este felul in care a fost aplicata legislatia privind retrocedarea incepind cu Legea 18 din 1991 si terminind cu Legea 1 din 2000", ne-a spus Daniel Nicolas, primarul localitatii. Pentru a putea reconstitui dreptul de proprietate ar fi nevoie de peste 150 ha de vie. Insa, pe o parte, din aceasta suprafata au fost eliberate titluri de proprietate avind ca suport juridic legile care au precedat pachetul legislativ din 2005. Pentru cei pentru care nu mai sint suprafete, soluÃia ar fi despagubirea din Fondul Proprietatea. Unii moºtenitori, pe buna dreptate, nu sint de acord si vor merge in instanta, cerind sa fie improprietariti pe fostul amplasament, pentru ca asa spune legea. Exista si cazul delicat al Statiunii de Cercetari Viti-Vinicole din localitate, care deÃine 24 de ha de vie nobila, pentru care Comisia Judeteana a reconstitut deja dreptul de proprietate cetatenilor. Curios, Statiunea s-a opus, atacind in instanta hotarirea Comisiei, preferind sa ocupe in continuare via si sa o dea in concesiune unei societati locale, infiintate dupa anul 2000 si care nu a avut niciodata vie in Odobesti. Exista si cazul in care au fost facute investitii pe aceste terenuri, iar investitorul cere sume fabuloase mostenitorilor pentru a accepta sa paraseasca domeniul. In concluzie, judecata comunista care a stat la elaborarea legilor 18 din 1991, 169 din 1997 si 1 din 2000 a facut ca Legea 247/2005 sa nu poata fi aplicata in totalitate, iar unii mostenitori ai proprietarilor carora statul comunist le-a confiscat viile in anii \'50, sa nu mai poata intra in posesia acestora. (A. M.)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.