Ultima oră

"Dumnezeul maidanezilor" există! Cum a reuşit o belgiancă să salveze 230 de căţei din Focşani

Silvia Vrînceanu
7 mai 2015 6910 vizualizări
O belgiancă din provincia Anvers a reuşit să dea un adevărat exemplu de implicare comunităţii din Focşani: a reuşit să colecteze aproape 9.000 de euro de la oameni aflaţi la mii de kilometri de România, pentru a salva peste 200 de căţei adunaţi de pe străzile oraşului şi care erau ameninţaţi cu eutanasierea.

Ann Holvoet s-a aflat două săptămâni în Focşani, unde a reuşit să organizeze, alături de câţiva voluntari, adăpostul de căţei administrat de Asociaţia "Prietenii Animalelor", să vaccineze animalele împotriva parvovirozei canine şi să le pregătească pentu adopţii. Pentru că, spune Ann, locul căţeilor nu este la adăpost, ci acasă, alături de stăpâni responsabili şi iubitori. Miza acestui proiect a fost finalizarea construcţiei unui nou adăpost pentru căţei, întrucât terenul de sub vechiul padoc a fost retrocedat de Primăria Focşani fostului proprietar, care făcea presiuni pentru a-şi prelua proprietatea. Dacă nu reuşeau ridicarea unui nou adăpost, voluntarii pierdeau custodia asupra căţeilor, iar primăria i-ar fi eutanasiat în termen de 14 zile, potrivit legii. Cum salvarea a venit la timp, după trei luni de muncă asiduă, voluntara din Belgia a avut privilegiul de a boteza "Laika" adăpostul căţeilor maidanezi, după numele primului căţel care a zburat în spaţiu, ales dintre maidanezii care vagabondau la mijlocul secolului trecut pe străzile Moscovei. În plus, ea se declară mândră să arboreze la adăpost drapelele ţărilor de unde provin sponsorii acestui proiect generos. 

La Focşani nu s-a putut, în Belgia da!

În ultimul an, voluntarii Asociaţiei "Prietenii Animalelor" au avut mai multe încercări de a solicita ajutorul comunităţii focşănene, dar fără succes. După modelul occidental, s-au organizat evenimente în zonele aglomerate din oraş, în încercarea de a se strânge bănuţi pentru noul adăpost. Singurul sprijin a fost „de la prieteni”, după cum ne spun voluntarii asociaţiei. Monica Antonache, managerul companiei Rogoblen, sau Sorin Lefter de la compania Lefter Construct au fost printre foarte puţinii care au sprijinit voluntar şi dezinteresat proiectul de salvare a căţeilor". Altfel, "nimeni din Focşani nu ne-a întins o mână de ajutor", după cum spune Valeria Lungu, preşedintele Asociaţiei "Prietenii Animalelor". Aşa că, la finalul anului trecut, pe când se întrebau dacă mai există iubitori de animale în Focşani, voluntarii au început să traducă apelurile în limba engleză şi le posteze pe reţelele de socializare, în speranţa că vor obţine ajutor. În această etapă a intrat în scenă Ann Holvoet. „Dumnezeul căţeilor din Focşani există, a fost găsit în Belgia!”, spun despre ea voluntarii ONG-ului de protecţie a animalelor. Ann Holvoet a reuşit să-şi convingă prietenii, cunoscuţii, dar şi oameni simpli din Europa să doneze bani pentru salvarea căţeilor din Focşani, iar ziarele din Belgia i-au mediatizat campania. "Ajută-mă să salvez 230 de câini maidanezi din Focşani", se intitulează apelul publicat de ea în februarie pe site-ul http://www.gofundme.com/mllffc, dedicat strângerii de fonduri. Apelurile ei au făcut ca 40 de iubitori de animale să doneze bani şi chiar să dorească să adopte căţei vagabonzi de la Focşani. Până acum s-au strâns  8.815 euro pentru această cauză. De asemenea, au obţinut carnet internaţional de sănătate, necesar pentru adopţii, trei căţeluşi, unii chiar cu anumite sechele cauzate de boli sau accidente.

"Ajută-mă să ajut!"

Noul adăpost pentru căţei de la Focşani a fost botezat Laika

De loc din orasul Arendonk, Ane Holvoet are o istorie lungă în ceea ce priveşte lupta pentru drepturile animalelor şi pare hotărâtă să ducă până la capăt acest proiect. Ea spune că oamenii cu inimă bună au donat bani cu care s-a reuşit continuarea lucrărilor la adăpost. Ea nu a reuşit doar să strângă fonduri, ci a venit şi cu idei şi a muncit zilnic, alături de soţul ei şi de ceilalţi voluntari, la finalizarea lucrărilor. „Totul a început ca un basm: Primăria Focşani a dat o bucată de teren organizaţiei de protecţie a animalelor cu scopul de a construi un adăpost. Adăpostul ar fi trebuit să fie terminat până în ianuarie 2015, dar vremea şi lipsa de mijloace au cauzat întârzieri. Cu ajutorul donatorilor noştri s-au reluat lucrările la noul adăpost, dar între timp s-au primit noi termene şi un nou ultimatum de la primărie. S-a lucrat sub presiunea faptului că aceşti câini ar putea fi ucişi, ceea ce era cel mai rău scenariu. Cu ajutorul oamenilor de bine am reuşit să mişcăm lucrurile şi, cu puţine resurse, am reuşit să facem o treabă foarte bună la Focşani. Recunoştinţa mea pentru fiecare donator este imensă! Vă rog să răspândiţi ştiri despre acest adăpost, astfel încât să putem face mai mult pentru aceste animale. Următorul meu pas ar fi crearea unei reţele pentru a găsi case bune pentru aceşti câini. Avem deja câteva exemple că se poate. Avem destui prieteni ai animalelor şi în Belgia, care ne sunt deja de mare ajutor, dar, de asemenea, avem în intenţie să găsim stăpâni pentru animale în Statele Unite, acolo unde câinii sunt trataţi ca membri ai familiei, ca prieteni adevăraţi ai omului”, spune Ann Holvoet. Ea nu a venit în România doar cu bani, ci şi cu o rulotă în care să se adăpostescă paznicul adăpostului. Ea promite să se întoarcă la prietenii ei cu lăbuţe în luna iulie pentru a încerca să facă mai multe pentru ei. 

 

DJ Bakker din Olanda a donat peste 3.000 de euro

Pe lângă cele 13 căsuţe construite deja, botezate cu numele donatorilor, Ann Holvoet vrea să mai construiască încă patru dar la adăpostul Laika este nevoie şi de o mică sală de tratamente şi de un loc unde să fie stocate în siguranţă medicamentele. Ea povesteşte că a rămas şocată atunci când la adăpost a fost adus un căţel, căruia stăpânul, un om fără minte, i-a dat foc de viu după ce l-a închis în cuşcă. Animalul este "o rană vie", iar voluntarii încearcă să-l salveze. De asemenea, la adăpost mai sunt căţei loviţi de maşini care au nevoie de operaţii. O altă căţea a fost alungată de acasă de stăpânul ei pentru ca era gestantă. Şi ea a ajuns la adăpost, după ce a fost găsită pe câmp. Cel mai bătrân este "Colonelul", un maidanez de 14 ani, aflat de mai mult de cinci ani în adăpost. Pentru aceşti "pensionari" a fost rezervat un loc special în azilul de căţei. "Ei sunt băbuţele şi moşuleţii noştri", spun cei de la adăpost. La ora actuală, toţi câinii aflaţi în adăpostul Asociaţiei "Prietenii Animalelor" sunt înregistraţi într-o bază de date, un pas necesar în vederea creării unei reţele virtuale de adopţii. Pentru a mişca lucrurile, Ann le-a cerut donatorilor să-i ofere şansa financiară de a-i ajuta, urmând să-i ţină la curent cu modul în care se cheltuiesc banii. De exemplu, DJ Bakker din Olanda a donat nu mai puţin de 3.250 de euro cu ajutorul cărora s-au confecţionat cuşti şi s-au cumpărat medicamente şi vaccinuri pentru căţei. Drept mulţumire, Ann i-a transmis că va pune cu mândrie nu doar un steag belgian ci şi unul olandez la adăpost ... Pentru a sensibiliza comunitatea, voluntarii vor să organizeze chiar tururi pentru copii la adăpost, în speranţa că cei mici se vor ataşa de un câine şi îi vor deveni prieten sau stăpân de la distanţă. „Dacă le vom da doar de mâncare, atunci nu rezolvăm problema pe termen lung”, spun ei. 

Dacă nu donezi, poţi să cumperi

Cei care vor să doneze pentru căţei sunt invitaţi să acceseze pagina http://www.gofundme.com/mllffc sau măcar să dea un share evenimentului, crossposting-ul fiind tot o formă de ajutor. Asociaţia nu şi-a permis să achite costurile racordării adăpostului la reţeaua de electricitate, respectiv 6.000 de lei, aşa că orice ajutor ar fi binevenit. Deocamdată s-a cumpărat un generator din banii obţinuţi în urma vânzării de fier vechi de la fostele cuşti. De asemenea, s-a înfiinţat şi un magazin virtual. http://www.laikaglobal.com/ este un magazin second – hand, parte a proiectului de caritate pentru câini. „Fiecare bănuţ câştigat se duce la crearea de adăposturi pentru câini fără stăpân din România”, spune Ann, fondatoarea magazinului. 

"În Focşani nu prea ne-a ajutat nimeni"

Valeria Lungu, preşedintele Asociaţiei „Prietenii Animalelor”, spune că fără ajutorul voluntarei Ann Holvoet şi al soţului ei Mircea Monac, originar din oraşul Panciu, nu se ştie care ar fi fost soarta căţeilor. „Din păcate, în Focşani nu prea ne-a ajutat nimeni, dar uitaţi că vine cineva din afară care a făcut multe şi vrea să facă bine în continuare pentru căţeii acestui oraş. Doamna din Belgia a pus mult suflet, a adus bani şi a muncit din greu  alături de noi. La acest moment, câinii din adăpostul nostru stau mai bine decât cei de la adăpostul public al oraşului. Au spaţiu mai mare, au mâncare, au condiţii excelente. O parte din hrană le este asigurată chiar de fundaţia Brigitte Bardot, care ne trimite hrană de bună calitate prin intermediul Extru-Can Bucureşti. De asemenea, doamna Ann ne trimite lunar o mie de kilograme de hrană solidă pentru căţei", ne-a spus Valeria Lungu. Intenţia celor din asociaţie este să găsească stăpâni pentru aceşti căţei, aşa încât să poată adopta la rândul lor animale din adăpostul primăriei, care altfel ar fi eutanasiate. În condiţiile în care câinii vagabonzi sunt o problemă a întregului oraş, voluntarii cer sprijinul comunităţii. "Viaţa acestor câini nu este pe stradă, dar nu înseamnă nici să stea încarceraţi într-un adăpost, ci să ajungă într-o familie şi să fie integraţi. Din păcate fondurile noastre sunt puţine, suntem strâmtoraţi cu hrana şi nu ne permitem să avem grijă de mai mulţi căţei...", spun cei de la Asociaţia "Prietenii Animalelor" Focşani. La rândul său, Ann Holvoet spune că cel mai bun prieten al omului îmbătrâneşte repede, aşa că el ne poate fi alături doar o parte din viaţă... Îndemnul ei este să iubim mai mult câinii. (Silvia VRÎNCEANU)

În nenumărate ţări ale lumii civilizate, neglijarea unui căţel constituie un delict, iar cei care vor să adopte un animăluţ trebuie să se înscrie pe liste de aşteptare şi să-şi dovedească responsabilitatea de a îngriji un animal de companie. În România, însă, de zeci de ani autorităţile se dovedesc iresponsabile în gestionarea problemei câinilor fără stăpân. În ţara noastră, Legea privind câinii fără stăpân stabileşte un termen de 14 zile în care câinii sunt ţinuţi în adăposturile publice, după care, dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, să fie eutanasiaţi, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea dacă dispun de resurse pentru a mai păstra animalele în padocuri. Cei care luptă pentru drepturile animalelor susţin că legea nu face diferenţa între căţelul bolnav şi cel sănătos şi spun că este o crimă să ucizi un animal fără boli, în condiţiile în care pot fi găsite soluţii alternative cu puţină bunăvoinţă. Iar proiectul de la Focşani este o dovadă că se poate. La ora actuală, mii de câini umblă liberi pe străzile oraşelor, iar unii dintre aceştia ajung să atace oameni, aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Ionuţ Anghel, băieţelul sfâşiat de câini într-un parc din Bucureşti, pe 2 septembrie 2013.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
gina, acum 3292 zile, 16 ore, 30 minute, 17 secunde
Sincer nu prea e adevarat am ajutat si noi din focsani cu ce am putut......si doamnele resposabile stiu ce spun ....
cetateanu'', acum 3300 zile, 8 ore, 41 minute
D-na Ann nu a stiut la cine sa se adreseze privind adoptiile de caini.Politicienii sunt cei mai amatori in privinta adoptiilor.Dupa primul tur castigat prima data asi adopta o amanta si dupa aceea are citeste integral
iulia, acum 3300 zile, 10 ore, 56 minute, 32 secunde
Bravoo! Unii dintre noi suntem prea saraci sa ajutam material dar macr nu i maltratam. Sa oferi o coaja de paine unui animal parasit este cea mai buna fapta, toti am fost lasati de dzeu , nu noi citeste integral
hasan-hasan@yahoo.com, acum 3300 zile, 14 ore, 25 minute, 14 secunde
Dumnezeu sa-i daruiasac sanatate acestei persoane si sa o fereasac de rele!Acestea suntem noi romanii din pacate,ne gendim doar la sufletul noastru,nu si la sufletul unor animale nevinovate.Sunt citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.