Ultima oră

Eclipsa parţială de Soare se vede şi de la Focşani

Silvia Vrînceanu
19 mar 2015 2441 vizualizări
Eclipsa va avea un maxim de vizibilitate la ora 11.58

Vineri vom putea vedea o eclipsă parţială de Soare. Eclipsa începe în jurul orei 10:45, are maximul în jurul orei 11:55 şi se termină la 13:05, după cum a anunţat Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu". Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcţie de locul observaţiei, fiind mai scăzută în sudul ţării şi mai ridicată în nord. "Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat între 40 şi 55%.", informează Adrian Şonka  de la Observatorul Astronomic din Bucureşti. La Focşani, eclipsa va începe la ora 10.50, cu un maxim de vizibilitate la 11.58, soarele fiind acoperit în proporţie de 45,2%. Elipsa se va încheia la 13.07. Eclipsa totală se va vedea de la Polul Nord şi regiunile învecinate. Locuitorii din jumătatea de nord a Marii Britanii vor avea o acoperire de peste 90% a  Soarelui, condiţii similare întâlnindu-se şi în nordul Norvegiei. Practic din toată Europa se poate vedea eclipsa. Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din România se produce pe 21 iunie 2020.

Atenţie la ochi

Eclipsele de soare ne pot orbi. Specialiştii spun că observarea soarelui fără filtre adecvate produce vătămarea vederii şi chiar orbirea. Un filtru special se găseşte în magazinele de specialitate la preţul de 50 de lei, în vreme ce o pereche de ochelari pentru eclipsă, cu folie securizată, costă 16 lei. Cei care nu au asemenea ochelari sau vreun filtru special, folosit de sudori, pot apela la metoda proiecţiei, foarte simplu de făcut, cu ajutorul a două coli de hârtie. "Se face o gaură minusculă, cu un ac, într-o foaie şi se proiectează pe alta. Practic, avem două coli A4, pe una o găurim cu un ac şi pe cealaltă o ţinem în spatele ei. Colile se ţin în mână, soarele intră prin cea găurită şi se proiectează pe a doua. În mod normal, când nu este eclipsă, se vede un cerc, discul soarelui. Când e eclipsă se vede un Soare acoperit", ne-a explicat Mihai Dascălu, specialist la Observatorul Astronomic. Pentru protecţia ochilor, se priveşte proiecţia pe coala negăurită. Totuşi, pentru o vizibiliate optimă, specialiştii recomandă  ochelarii speciali sau folosirea unui geam-filtru de sudură. Cei care mai au ochelarii de la eclipsa din august 1999 îi pot refolosi. (Silvia Vrînceanu)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.