Ultima oră

Calvarul ocupatiei germane

Cezar Cherciu
21 iul 2007 2668 vizualizări
In cel de-al patrulea episod al serialului "Pe urmele istoriei" va aratam greutatile prin care au trecut locuitorii judetului in 1917 si 1918 u administratia germana, condusa de generalul von Morgen, a fost cruda si nemiloasa u Comandamentul german de Etapa a executat 789 de arestari si condamnari în judetul Putna si 973 în judetul vecin u au fost trimisi în lagarele din Germania 128 de cetateni din judet pentru o perioada de peste 15 luni

Nemtii au infiintat doua lagare-temnita, la Dragosloveni si Odobesti, pentru prizonierii militari si populatia civila care nu se supunea ordinelor germane

Vrancea este un stravechi pamint, vatra de statornicie romaneasca, despre care marele savant Nicolae Iorga arata ca "el este istoria in mic a poporului nostru". Nu exista eveniment in istoria patriei pe care tara si poporul sa-l fi trait, in care sa nu se regaseasca si contributia vrincenilor. Evenimentele aspre ale Primului Razboi Mondial readuc si astazi in atentia marelui public faptele eroice ale locuitorilor de pe aceste meleaguri, atunci cind frontul se fixa pe aliniamentul de la Zboina Neagra, din Carpatii de Curbura, pina jos in valea Siretului. în acele zile cumplite, paminturile judetului au fost brazdate de santurile de sirma inghimpata ale fronturilor, de sapaturile genistice ale armatelor romane si inamice, a fost ravasit de ofensivele si contraofensivele ce au avut loc. Viata locuitorilor s-a transformat intr-un calvar, ocupantul a fost neiertator, iar bunurile lor au fost mistuite de rechizitiile fortate sau de distrugerile din timpul luptelor. Au fost distruse scoli, biserici, au fost deteriorate un numar impresionant de locuinte particulare. Peste 9.000 de locuitori din comunele aflate pe linia frontului, au fost nevoiti in graba sa-si parasesca satul si locuinta, avutul, fiind trimisi in pribegie in comunele din nordul judetului - "zona libera" - unii ajungind chiar in judetele invecinate Putnei.


Administratia germana - cruda si nemiloasa


Administratia germana, condusa de generalul von Morgen, a fost cruda si nemiloasa; ea infaptuia fara sovaire ordinul dat de inaltul comandament german de a exploata fara mila economia tarii, cit si a populatiei civile. în cei doi ani de ocupatie, nemtii au fost foarte suspiciosi privind actiunile de spionaj si sabotare savirsite de locuitori impotriva lor, fiind preocupati de a innabusi spiritul de protectie acordat prizonierilor fugiti din lagarele germane. Cu brutalitatea specifica prusacilor au fost tratati cei ce detineau arme sau explozibili sau mijloace de comunicare ascunse. în timpul ocupatiei, Comandamentul german de Etapa a executat 789 de arestari si condamnari in judetul Putna si 973 in judetul vecin, Rimnicul Sarat (astazi doua foste plasi Cotesti si Plainesti sint incorporate administrativ in judetul Vrancea). Au fost trimisi in lagarele din Germania 128 de cetateni din judet pentru o perioada de peste 15 luni. Astfel, Ioan Vasile din Focsani care s-a pronuntat public "ca nemtii o sa-si rupa gitul la Marasesti", a executat 18 luni in lagar de munca german. Apostol Radulescu a fost trimis in lagarul de le Landsdorf pentru ca a taiat firele telefonice nemtesti. Nicolae Anghel din Gagesti a fost deportat in Germania pentru ca a conversat in limba franceza cu alti cetateni in prezenta comandantului german. Vasile Ladunca, invatatoarea Coleta Leonard, Ion Vulcan din Paltin, Alexandru Tudose din Dalhauti, Andrei Oancea din Faraoanele, Alexandru Munteanu din Brosteni, Vasile Albu din Focsani au cunoscut lagarele de munca germane pentru ca au hranit si ascuns prizonieri romani, inlesnindu-le trecerea liniei frontului.


Arestati pentru nesupunere la munca


S-a practicat luarea de ostateci pentru nesupunerea la munca. Din comuna Faurei au fost ridicati 17 barbati, 29 din Reghiu, 31 din Gagesti, 17 din Bolotesti si altii despre care documentele de arhiva vorbesc concludent. în anul 1917 in Focsani au fost inchisi intre o zi si 3 luni, 403 persoane pentru neplata amenzilor, iar pina la izgonirea nemtilor, in 1918, au mai patimit alte 351 de persoane. în numai 7 localitati ale plasii Vrancea au fost arestate 130 de persoane care au ajuns sa execute 440 de zile de inchisoare in lagarele de munca de la Nehoiu, Rimnicul Sarat, Sibiu si Germania. Aplicarea taxelor si amenzilor a reprezentat pe toata durata ocupatiei un mijloc eficient de jefuire si intimidare a populatiei. în comuna Patesti a fost aplicata amenda colectiva de 11.000 lei pentru "nelegarea ciinilor", iar in comuna invecinata Cimpeneanca au platit 5.790 lei pentru aceeasi cauza.

Cind consilierii comunali din Focsani au adresat comandantului orasului de Etapa, Killiani, cererea "de a reduce pretul la malai", acesta iritat a spus ca aceasta este o mare indrazneala, caci ei sint invingatorii si daca voieste poate pune o amenda de 1,5 milioane lei pentru populatia orasului.


Lagare pentru vrinceni


Din primele zile ale ocupatiei, nemtii au infiintat doua lagare-temnita, la Dragosloveni si Odobesti, pentru prizonierii militari si populatia civila care nu se supunea ordinelor germane. Cu aceasta forta de munca s-a construit "drumul de lacrimi si singe" Odobesti-Sarba-Cota 1001 unde a fost instalat observatorul militar al lui Mackensen, care insa a urmarit dezastrul armatei germane de la Marasesti. în mod abuziv, fiind incalcate orice norme de proprietate, nemtii au construit cu acesti nefericiti prizonieri doua cai ferate inguste, Odobesti-Burca si Soveja-Panciu. Acestea aveau misiunea de aprovizionare a frontului german, dar si exploatarea lemnului si a cherestelei pentru nevoile germane.

în fruntea operatiunilor de subminare a intereselor inamicului s-a aflat grupul de patrioti vrinceni condus de Vasile T. Chilian, care prin faptele lor au salvat viata a peste 2.000 de soldati, trecuti cu mari sacrificii in liniile romanesti, au asigurat importante informatii pentru armata romana. Despre eroismul si sacrificiul lor in urmatorul articol.


Profesor Cezar Cherciu




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.