Local

Zeci de polițiști vrânceni vor fi afectați. Decizie obligatorie în cazul celor cu credite pentru locuințe

Ionel Sclavone
22 iun 2023 1612 vizualizări

Polițiștii vrânceni care și-au achiziționat locuințe cu credite bancare luate înainte de 9 decembrie 2018 primesc o veste proastă. Ei nu au dreptul al compensațiile lunare pentru achitarea ratelor bancare, așa cum au colegii lor care au contractat împrumuturi ulterior. Nu este vorba despre un act normativ adoptat de Parlament sau de guvern, ci de o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Polițiștii care au încheiat contracte de credit ipotecar ori imobiliar înainte de 9 decembrie 2018 nu au dreptul la compensaţii pentru plata ratelor. Decizia a fost pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție și va deveni obligatorie imediat ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

Decizia judecătorilor clarifică faptul că „dreptul la compensaţia lunară pentru chirie, pentru plata ratelor de credit, nu poate fi recunoscut poliţiştilor care au încheiat contracte de credit ipotecar/ imobiliar anterior intrării în vigoare a Legii nr. 288/2018”.

Prin legea la care facem referire, a fost introdus în Statutul polițistului (Legea 360/2002) un mecanism de recompensare a polițiștilor. Actul de reglementare prevede că „polițistul care îndeplinește condițiile de acordare a compensației lunare pentru chirie (…) și care contractează un credit ipotecar/ imobiliar destinat achiziționării unei locuințe beneficiază de compensația lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăși durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă creditului”.

De menționat că, deși legea 288/2018 se aplică și militarilor, decizia adoptată de completul Înaltei Curți de Casație și Justiție nu îi vizează și pe ei.

Legea nr. 288/2018, la care se face referire modifică și completează o serie de acte normative și a introdus o nouă procedură de compensație financiară de care beneficiază militarii și polițiștii. Actul normativ a intrat în vigoare pe 9 decembrie 2018, iar conform regulilor constituționale nu poate opera retroactiv.

Drept urmare, polițiștii din Vrancea care au contractat împrumuturui bancare ipotecare ori imobiliare, care au fost perfectate înainte de această dată nu pot beneficia de bani acordați de stat pentru plata creditelor.

Compensația pentru chirie poate fi de până la 50% din salariul lunar, dar nu poate depăși rata lunară plătită pentru creditul ipotecar/ imobiliar.

Odată cu publicarea în Monitorul Oficlal, decizia ÎCCJ va deveni obligatorie pentru orice instanță de judecată care va judeca o speță pe acest subiect.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.