Local

VIDEO | În atenția vrâncenilor proprietari de mașini: Modificarea kilometrajului va fi interzisă prin lege

Ionel Sclavone
9 mai 1 1253 vizualizări
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:Pixabay
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:Pixabay

Modificarea kilometrajului este una dintre cele mai des întâlnite operațiuni de cosmetizare a unui autovehicul. Orice samsar auto are pe cineva un băiat priceput care să umble la kilometraj, să-l dea înapoi, astfel încât mașina să pară mai puțin folosită decât este în realitate. Acest lucru nu va mai fi posibil, prin lege.

Un proiect legislativ adoptat zilele acestea interzice modificarea kilometrajului unui autovehciul. Astfel, toate valorile indicate de odometrele mașinilor din România se vor regăsi într-un registru electronic gestionat de Registrul Auto Român (RAR).

Actul normativ stabilește că „este interzisă manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acțiune de natură să influențeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurși de un autovehicul”.

Conform sursei citate, manipularea odometrului reprezintă o practică frauduloasă de modificare voită și neautorizată a kilometrajului real indicat de o mașină.

Mai mult, în cazul în care acest dispozitiv este defect sau nu funcționează corespunzător, proprietarul ori cel care utilizează vehiculul, conform certificatului de înmatriculare, are obligația să-l repare sau să-l înlocuiască de urgență, la un atelier service autorizat.

Pe lângă măsurile amintite, proiectul de lege mai prevede că la vânzarea unui autovehicul, proprietarul va trebuie să prezinte, cumpărătorului și un certificat emis de RAR, ce va conține istoricul citirii odometrului, implicarea mașinii într-un eveniment care a produs avarii grave la sistemul de direcție, sistemul de frânare, structura de rezistență a caroseriei ori a șasiului sau la alte sisteme de siguranță activă ori pasivă.

Acest certificat este eliberat contra cost proprietarului care își scoate mașin a la vânzare și are un termen de valabilitate de 60 de zile de la data eliberării. Atunci când la RAR nu sunt disponibile aceste informații, cu privire la o mașină, vânzătorul va putea transmite cumpărătorului un document prin care se va menționa această situație. Spre deosebire de certificatul RAR, acesta este gratuit.

Legea nu prevede sancțiuni speciale pentru modificarea kilometrajului

Pe de altă parte, trebuie să spunem că proiectul legislativ a ieșit ciopârțit din Parlament. Deputații și senatorii au avut grijă ca cei care o încalcă să nu fie sancționați, totuși. Sancțiunile erau prevăzute, în actul normativ, însă paragraful cu pricina a fost scos. Versiunea inițială a legii prevedea sancțiuni pentru încălcarea acestor reglementări cu amendă sau cu închisoare de la o lună la un an.

Inițiatorii legii au arătat că modificarea odometrului reprezintă o infracțiune de înțelăciune, sancționată de Codul Penal.

Se consideră că nu se impune reglementarea distinctă a unor fapte de natură penală, întrucât conduita este deja incriminată prin prevederile Codului penal (modificarea odometrului poate fi încadrată, în anumite condiții, ca înșelăciune - n. red.)”, iar „identificarea în trafic a unui odometru defect este dificilă, deci aplicarea acestei prevederi în practică nu este posibilă”, și-au motivat deputații decizia de a elimina sancțiunile.

Citiți și vizionați și: VIDEO | Registrul Auto Român va emite documente care să indice câţi kilometri reali au maşinile second hand scoase la vânzare

RAR AUTO PASS va fi eliberat la cererea vânzătorilor şi va cuprinde inclusiv istoricul daunelor. Este un proiect, deocamdată aprobat de Senat, şi care mai stabileşte că modificarea kilometrajului nu este infracţiune.

VIDEO:Stirile TVR Online

 

Cei care vor să îşi vândă maşina veche vor putea demonstra mult mai uşor că informaţiile afişate la bord şi în cartea tehnică sunt reale. La cerere, Registrul Auto va putea elibera un document digital - RAR AUTO PASS - care va atesta istoricul mașinii.

RAR va folosi informaţiile obţinute la fiecare inspecţie auto autorizată sau la orice acţiune în care a fost necesară identificarea vehiculului.

Nu se ştie dacă un astfel de auto pass va fi obligatoriu la vânzarea unei maşini.

Adrian Mitrea, jurnalist auto: Este foarte important să știi ce mașină cumperi, mai ales pentru că vânzătorul nu are întotdeauna cele mai bune interese. Dar, per total, instrumentul așa cum este el gândit mai funcționează și în alte state europene, în Belgia de exemplu, și în momentul în care acesta va funcționa vom avea o piață de mașini rulate mult mai sigură.

RAR AUTO PASS va fi obținut contra cost.

Cristian Bucur, director tehnic, RAR: Primul astfel de document ar trebui să îl emitem într-un an şi jumătate. Legea specifică un termen de un an până la crearea platformei şi încă şase luni cu popularea platformei cu informaţii pertinente.

Potrivit proiectului de lege, modificarea kilometrajului nu este infracțiune. Cei care recurg la astfel de practici pot primi amenzi cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat. Votul final urmează să fie dat în Camera Deputaţilor.

Text finformații + VIDEO:stiri.tvr.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.