Local

VIDEO | Cu activitatea blocată de la ultimele alegeri, circa 200 de localnici au cerut fostei conduceri de la Obștea Nereju „să se ducă”!

Gabriel Sava
8 sep 2022 3562 vizualizări

Activitatea obștii Nereju este blocată de anul trecut, lucru care a determinat nemulțumirea membrilor obșteni din localitate. Circa 200 dintre ei au organizat un protest spontan în fața sediului obștii după ce s-au întâlnit și au discutat despre problemele comunității. Oamenii sunt nemulțumiți că în ultimii ani nu au primit nici bani și nici lemn, așa cum se întâmpla în mod normal. Alegerile organizate pentru conducerea obștii au fost contestate de fosta conducere și procesul se află pe rolul instanțelor de judecată. Primarul Toader Gemănaș a făcut un apel la fosta conducere a obștii și la membrii fostului Consiliu de Administrație să deblocheze situația în folosul oamenilor din localitate.

Luați mâinile de pe obștea Nereju!” sau ”Lăsați-ne să ne gospodărim singuri pădurile!” au fost doar câteva dintre nemulțumirile strigate în fața sediului obștii de la Nereju, săptămâna trecută, de aproape 200 de membri obșteni nemulțumiți de actuala situație. Totul pleacă de la momentul când au fost organizate ultimele alegeri pentru desemnarea unei noi conduceri, când, deși câștigătorii susțin că Adunarea Generală a fost organizată statutar, a fost îndeplinit cvorumul și condițiile desfășurării alegerilor au fost respectate, vechea conducere a contestat în instanță rezultatele. Ca urmare, activitatea este blocată iar procesul începe abia din toamna aceasta.

Situația de la Obștea Nereju creează o mulțime de tensiuni la nivelul comunei. Nu vreau să discut în calitate de primar ci de membru obștean, care are aceleași drepturi ca oricare altul. Din anul 2013, de când au fost alegeri la Obștea Nereju și până azi, când vorbim, suntem cu același președinte. În 2018, conform statutului, ar fi trebuit organizate alegeri, la cinci ani. În 2019, am încercat să organizăm din nou alegeri, după ce au venit la primărie mai mulți cetățeni nemulțumiți trimiși de fostul și actualul președinte al obștii, Șerban Popa. Nu s-a reușit așa că am ajuns în 2021, când au fost organizate, într-un final, alegeri,  cu 1700 de membri obșteni prezenți, mai ales că toată lumea era nemulțumită că nu se dau cote, lemne, agenții economici că nu puteau exploata. Chiar dacă au fost organizate alegeri, chiar dacă au fost statutare, acum suntem în proces pentru că rezultatele corecte au fost contestate în instanță. De ce atâta ură și înverșunare?”, a declarat primarul comunei Nereju despre situația de la obște.

Situația a fost confirmată și de cel care, conform votului exprimat anul trecut, a fost ales în calitate de președinte: Costel Glăvan. „La alegeri am avut totul filmat, cu afișare, am avut convocare anunțată la ziar. După alegeri am mers la validare și când ajuns la Registrul Fundațiilor, actualul președinte Popa Șerban împreună cu Vasile Căluianu au contestat alegerile. Ei vor să ne anuleze hotărârea adunării generale. Mai sunt două luni și oamenii nu au cum să își ia lemn de foc ca să se încălzească la iarnă. Sunt oameni bătrâni care depind de această cotă. Activitatea la Obște este blocată, au conturile blocate din cauza lor, pentru că potrivit statutului, la trei ani trebuie o hotărâre a Adunării generale validă pentru actualizarea bazei de date și nu au făcut asta. Noi nu avem nicio legătură cu blocarea conturilor la Obște”, a spus Costel Glăvan. Imagini de la protestul din fața obștii și declarații despre acest subiect puteți urmări în secțiunea video a Ziarului de Vrancea.

Cum se apără fosta conducere a obștii rămasă în funcție

Fostul președinte al obștii, Șerban Popa, ocupă în continuare funcția de conducere după ce a contestat rezultatele alegerilor desfășurate anul trecut. ”Eu am vrut să organizez alegeri, am trimis adresă însă a respins-o (n.a.- primarul comunei) și cei de la DSP la fel, nu ne-au permis”, a spus Șerban Popa fără a fi foarte clar la ce moment se referă. Acuzat că vrea să transfere serviciile silvice de la Ocolul Silvic Zăbala Nereju din localitate către o altă structură silvică, Șerban Popa a invocat faptul că i s-au imputat servicii de peste 400.000 lei când acestea ar fi trebuit să fie în jurul valorii de 240.000 lei.În apărarea lui Șerban Popa a intervenut și Vasile Căluianu, membru al fostului consiliu de administrație al Obștii. ”Ați făcut Adunare Generală pentru care încă, justiția se pronunță. Și atunci, de ce mai incităm lumea?! Așteptăm verdictul justiției și dacă veniți cu hârtia, vă dăm drumul la obște”, a spus acesta.

Conform portalului instanțelor de judecată, dosarul care ar putea tranșa această situație, în care președintele ales Costel Glăvan a cerut recunoașterea alegerilor și a rezultatelor obținute în Adunarea Generală de anul trecut are termen pe data de 16 septembrie. O acțiune similară, tot în regim de ordonanță președințială, a fost respinsă în luna martie a acestui an la Judecătoria Focșani. Un alt dosar privind fondul acestor probleme se află pe rolul instanței și a primit un nou termen în luna octombrie a acestui an.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.