Local

Vești bune pentru pacienții vrânceni: Investigațiile de tip PET-CT se vor face după noi reguli, mai repede și mai ușor

Ionel Sclavone
10 mai 2023 2297 vizualizări

Vești bune pentru bolnavii vrânceni care au nevoie de investigații de tip PET-CT. Aceștia vor avea acces mai ușor la astfel de tomografii speciale, utilizate, de regulă în oncologie. În prezent, aceste examinări medicale – ale căror costuri sunt destul de ridicate – se pot realiza, prin sistemul public de sănătate doar cu aprobarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în urma unor proceduri destul de complexe.

Investigația de tip PET-CT este considerată una dintre cele mai avansate metode de diagnosticare imagistică folosită în special în cazul afecțiunilor oncologice, dar și în cardiologie ori neurologie. Este vorba despre o combinație între tomografia cu emisie de pozitroni (PET) și examinarea cu computer-tomograf (CT) care permite vizualizarea activităţii metabolice a ţesuturilor şi relevă modificările funcţionale care apar, în multe cazuri, înainte ca modificările anatomice, structurale să se producă.

Pe scurt, această investigaţie poate indica locul afecţiunii, atunci când examinarea RMN sau CT este neconcludentă sau negativă, motiv pentru care se recomandă, în special, în cazul pacienților oncologici. Examinarea permite diagnosticarea timpurie şi identificarea precisă a cancerului, precum şi extinderea acestuia (metastaze, ganglioni limfatici) și arată dacă terapia a avut succes.

PET-CT este foarte util în evaluarea pacienților care au trecut prin intervenţii chirurgicale sau ședințe de radioterapie. Investigația furnizează medicului informaţii despre localizarea tumorii şi extinderea acesteia, permiţându-i astfel să se concentreze asupra unui tratament potrivit.

Investigația este gratuită în cazul acelor pacienți care se încadrează în Subprogramul de Monitorizare activă a terapiilor specifice oncologice din Programul Naţional de Oncologie și se decontează prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

În prezent, însă, accesul bolnavilor, prin programul național este dificil și de durată, dat fiind că este nevoie de analiza și aprobarea unui număr foarte mare de dosare. Regulile în vigoare prevăd că investigație se face doar în baza unei aprobări emisă de o comisie de experţi de pe lângă CNAS, iar acest lucru duce la întârzieri mari în ceea ce privește diagnosticarea și, implicit aplicarea tratamentelor corespunzătoare pentru afecțiunile depistate.

Întârzierile sunt generate de faptul că aprobările depind de data la care se întunește comisia de experți, iar ședințele acesteia nu sunt tocmai dese.

Modificările pe care le propune CNAS

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) propune, însă, printr-un proiect de hotărâre, ca procedurile de aprobare a dosarelor să fie simplificată, începând cu luna viitoare. Astfel, în urma acestor modificări, accesul pacienților la acest tip de investigații va fi mai rapid și mai ușor.

În vederea simplificării și urgentării accesului bolnavilor care îndeplinesc criteriile de eligibilitate la pentru examinarea de tip PET-CT, se propune ca, de la 1 iunie, această investigaţie să se facă doar în baza confirmării de înregistrare a formularului specific. Documentul va avea o valabilitate de 30 zile calendaristice de la data emiterii.

Astfel, HG 423/2022 privind aprobarea programelor naționale de sănătate se va modifica stabilind că furnizorii de servicii medicale paraclinice vor avea obligația de a face investigația de tip PET-CT „numai în baza confirmării de înregistrare a formularului specific în Platforma informatică din asigurările sociale (…) în perioada de valabilitatea a acesteia, care este de 30 de zile calendaristice de la data emiterii”.

Atât formularele specifice pentru realizarea investigaţiei PET-CT, cât şi metodologia de transmitere a acestora în platforma informatică vor fi aprobate, prin ordin al CNAS, după ce proiectul de act normativ va intra în vigoare.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.