Local

Recomandări pentru vrâncenii care vor să-și cumpere o casă nouă

Ionel Sclavone
31 ian 2024 2449 vizualizări

Achiziția unei locuințe nu este un demers deloc simplu, dat fiind că presupune costuri foarte ridicate. Cum majoritatea vrâncenilor, cu excepția celor care lucreaxă în domeniul imobiliar, nu fac astfel de tranzacții zilnic, este normal să nu aibă experiență în domeniu.

Pentru majoritatea vrâncenilor, cumpărarea unei case este un lucru foarte important, care necesită o planificare atentă. Sumele puse în joc sunt consistente, iar în multe cazuri cumpărătorii apelează la credite bancare. Or, este normal să se asigure că investiția lor este protejată și nu sunt victimele unei escrocherii.

Și în Vrancea au fost situații în care cumpărători de bună credință și-au pierdut banii după ce au plătit pentru case aflate în diferite stadii de construcții. Dezvoltatorii imobiliari au intrat în faliment, iar băncile care au asigurat finanțarea proiectelor le-au vândut fără să țină cont și de interesele cumpărătorilor. Drept care aceștia și-au pierdut banii sau, în cel mai bun caz au recuperate doar un mic procent din cee ace au plătit.

Într-un astfel de context este bine ca fiecare vrâncean interesat să cumpere o locuință nouă, în special dintre cele nefinalizate sau în fază de proiect, să-și ia măsuri de precauție și să nu se arunce cu capul înainte. Să-și facă propriile cercetări și dacă observă ceva suspect să se retragă înainte de a-și pune resursele financiare în pericol.

Nimeni nu-și dorește – în cazul celor care contractează credite bancare – să plătească rate pentru ceva ce nu-i aparține.

Recomandări pentru cumpărătorii de locuințe

Cea mai bună soluție, atunci când vine vorba despre achiziția unei locuințe noi este să apelați la consultarea unor specialiști, poate a unor avocați specializați în afaceri imobiliare. Însă și aceștia trebuie aleși cu atenție dat fiind că au fost multe situații în care aveau interese comune cu dezvoltatori imobiliari escroci, iar sfaturile pe care le dădeau urmăreau, în realitate, protejarea intereselor acestora, iar nu a celor care îi angajaseră.

Atunci când apelați la serviciile unui expert imobiliar, este bine să vă asigurați, în primul rând, de profesionalismul lor, iar în al doilea rând că nu au legături cu vânzătorii de case. Focșaniul nu este un oraș foarte mare, iar fiecare se cam știe cu fiecare, deci nu poate fi greu să verificați dacă un astfel de consultant imobiliar are expertiza și buna credință să vă ajute.

Expertul la care apelați va face verificările asupra vânzătorului, a clădirii și a documentațiilor tehnice pe care orice dezvoltator imobiliar este obligat să vi le pună la dispoziție înainte de a semna un contract.

Dacă nu aveți posibilitatea să apelați la un astfel de expert, ar fi bine, totuși, înainte să vă implicați într-o tranzacție imobiliară să vă faceți propriile verificări. Este important să aveți în vedere o serie de aspecte esențiale, legat de situația financiară și judiciară a constructorului sau vânzătorului, de starea construcției și de calitatea lucrărilor și a materialelor efectuate, dar și a documentației aferente unei astfel de tranzacții.

Verificați situația dezvoltatorului imobiliar

Înainte de a semna un antecontract pentru achiziția unei locuințe și de a plăti un avans, este bine să vă interesați de situația legală și financiară a vânzătorului, dar și a imobilului. Verificați extrasele de carte funciară cu privire la terenuri și construcții, datele despre situația financiară a constructorului sau vânzătorului, precum și eventualele litigii în care este implicat acesta, mai ales legat de proiectul imobiliar pe care îl vizați.

Există situații în care dezvoltatorii imobiliari sunt în litigiu, fie pentru terenurile pe care au construit, fie pentru încălcarea reglementărilor legale sau nerespectarea autorizațiilor. Or, nimeni nu și-ar dori să cumpere o locuință pentru un anumit preț, iar ulterior să fie obligat, în instanță, să plătească sume suplimentare ori să suporte costuri pentru corectarea unor lucrări făcute ilegal. Or, și mai grav, să constate că imobilul a fost construit ilegal, fără autorizațiile cerute de autorități, și trebuie demolat.

De asemenea, nimeni nu-și dorește ca dezvoltatorul să intre în faliment, iar locuința pentru care a plătit avans să fie preluată de creditori.

O verificare prealabilă a situației juridice și financiare a dezvoltatorului ajută pe un eventual cumpărător să evite surprizele neplăcute.

Riscuri legate de achiziția locuințelor aflate în proiect

Riscurile enumerate mai sus sunt mult mai mari atunci când vorbim de achiziția unei locuințe aflată în fază de proiect sau de construcție. Semnarea unui antecontract și plata unui avans pentru un imobil aflat într-o astfel de situație implică riscuri ulterioare semnificative pentru care cumpărătorul, de cele mai multe ori, nu este protejat.

Pe lângă eventualele probleme judiciare sau financiare ale dezvoltatorului, pot apărea și altele. Unul dintre riscurile cel mai des întâlnite în astfel de situații este legat de termenele de recepție. Lucrările pot fi întârziate, din diferite motive, de către constructor, uneori pentru lungi perioade de timp. Or, nu cred că există cineva, care și-a planificat să se mute într-o casă nouă într-un an sau doi, dispus să aștepte ani buni până când locuința este finalizată.

Prin comparație, achiziția unui imobil finalizat este mai sigură deoarece nu implică întârzieri.

Totuși, cei care optează pentru o astfel de variantă – achiziția unei locuințe în fază de proiect – este bine să-și negocieze plata unui avans mai mic, să-i fie plătite penalități de întârziere și chiar garanții personale din partea administratorului societății dezvoltatoare. Aceste lucruri pot fi negociate direct sau prin intermediul unei instituții bancare.

O altă formă de securizare a investiției este de a utiliza conturi escrow. Cumpărătorul solicită deschiderea unui astfel de cont în care depune avansul și ratele bancare. Banii sunt eliberați dezvoltatorului, de bancă, după prezentarea documentelor justificative de finalizare a construcției.

Antecontractul trebuie notat în cartea funciară

O astfel de opțiune nu are nici o consecință juridică în cazul unui faliment al dezvoltatorului și preluarea proiectului de un al constructor. Notarea contractului în cartea funciară este o măsură de precauție recomandată, care garantează că locuința contractată nu va fi revândută ori nu a mai fost vândută anterior. Cel care notează antecontractul în cartea funciară este considerat proprietar în cazul vânzărilor multiple.

Pe de altă parte, este bine ca, înainte de semnarea unui contract să apelați la serviciile unor specialiști constructori, arhitecți, notari sau avocați care să verifice situația imobilului sau a documentației.

Sunt mulți dezvoltatori care, din lăcomie, folosesc materiale de calitate inferioară sau omit anumite lucrări care nu sunt observate de un amator. În astfel de cazuri, un cumpărător se poate trezi, după semnarea contractului, că trebuie să cheltuie bani în plus pentru a remedia astfel de situații.

Unui dezvoltator imobiliar i s-a dus vestea că nu pune buiandrugi. Este vorba de elemente de construcție alcătuite dintr-o grindă de beton armat, de zidărie, de metal sau de lemn, așezate deasupra ușilor sau ferestrelor pentru a susține porțiunea de zidărie de deasupra. Prețul unui astfel de element este foarte mic. Dar, adunat la nivelul unui bloc, vorbim de o sumă foarte mare pe care dezvoltatorul o bagă în buzunar. Unde mai pui că și nivelul de rezistență a construcției este mai mic.

De asemenea, înainte de a semna un contract imobiliar, viitorul cumpărător trebuie să se intereseze dacă imobilulo este racordat la rețelele de utilități publice, apă, electricitate, gaze, canalizare. În cazul în care nu există branșamente, costurile realizării lor ulterioare, intră în sarcina celor care au cumpărat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.