Local

Polițele de asigurare obligatorii în caz de dezastre. Cum își pot proteja vrâncenii locuințele în caz de cutremur

Ionel Sclavone
22 feb 2023 1532 vizualizări

Cutremurele din ultima vreme stârnesc îngrijorare în rândul vrâncenilor, având în vedere că județul nostru este considerat epicentrul unei zone seismice active. Cele mai mari cutremure de pământ, care au provocat daune importante, au pornit din Vrancea. Cel mai devastator a fost cutremurul din 4 martie 1977.

Seismologii avertizează că în orice moment s-ar putea produce un cutremur important cu magnitudine mai mare de 7 în zona seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km. Chiar dacă specialiștii susțin că nu poate fi estimată data exactă a unui cutremur, conform statisticilor este posibil ca un seism major să se producă oricând. În aceste condiții, mai ales că multe clădiri sunt vechi, cu structura de rezistență ieșită din garanția de 50 de ani, este bine ca fiecare să se gândească să-și protejeze agoniseala.

Fiecare proprietar este obligat prin lege să-și asigure imobilul pe care îl deține, pentru dezastre. Astfel, pot obține despăgubiri pentru eventualele prejudicii pe care le-ar putea înregistra. Însă, cu toate că legea este în vigoare, iar amenințarea unui dezastru este cât se poate de reală, nu sunt mulți vrâncenii care și-au făcut asigurare obligatorie pentru locuințe. Doar cei care își achiziționează locuințe prin credit bancar sunt condiționați să încheie o astfel de poliță de asgurare, de către bancă.

Polița de asigurare a locuințelor împotriva dezastrelor (PAD) este definită prin Legea nr. 260/ 2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor. În baza acestui document, asigurătorul se obligă să plătească o despăgubire totală sau parțială pentru daunele materiale suferite de locuință ca urmare a producerii unui dezastru.

Conform legii, asigurarea obligatorie de tip PAD poate proteja un asigurat în caz de daune aduse locuinței doar în urma unor cutremure, alunecări de teren sau inundații

Cine poate încheia o poliță de asigurare

Beneficiarii ai acestor polițe de asigurare pot fi toate persoanele fizice sau juridice care dețin în proprietate o locuință, cu condiția ca imobilul să nu fie încadrat în categoria de risc seismic ridicat clasa I. Locuințele asigurate se încadrează în două categorii, A și B, în funcție de care se stabilește valoarea despăgubirilor acordate. Aceste sume sunt cuprinse între între 10.000 de euro și 20.000 de euro.

Locuinţele de tip A sunt cele construite din beton armat, metal, lemn, cărămidă, piatră, în vreme ce locuințele de tip B sunt cele specifice localităților din mediul rural, construite din paiantă sau chirpici, mai puțin rezistente la dezastre.

Prin lege se stabilește că proprietarii unei locuințe trebuie să încheie o poliță obligatorie în termen de cinci zile de la dobândirea acesteia. În caz contrar, primăria poate aplica amenzivariind între 100 și 500 lei.

Aici trebuie spus că asigurarea poate fi făcută, însă, chiar dacă termenul obligatoriu a expirat, fără ca asiguratul să fie nevoit să achite costuri suplimentare.

Asigurarea trebuie încheiată la una din firmele de asigurare - reasigurare acreditate să încheie astfel de polițe. Contractul de asigurare este considerat încheiat în momentul în care proprietarul (beneficiarul poliției) achită prima de asigurare obligatorie, în valoare de 20 de euro pentru locuințele de tip A și de 10 euro pentru locuințele de tip B. Plata se face în lei, la cursul de schimb valutar al BNR din ziua încheierii poliței. 

Suma se plătește anual, cu cel mult 24 de ore înainte de expirarea PAD din anul anterior.

În ce condiții se acordă despăgubirile

În cazul unui dezastru, dacă locuința a fost afectată de cutremur, alunecare de teren sau inundație, beneficiarul poliției trebuie să se adreseze asiguratorului în cel mult 60 de zile pentru a anunța daunele suferite.

Aici este bine de știut că beneficiarii asigurării care au adus modificări locuinței, precum construirea, lărgirea sau orice altă acțiune, fără autorizație de construire sau cu încălcarea prevederilor acesteia, afectând, astfel, structura de rezistență a construcției, nu vor primi despăgubiri.

Pot solicita despăgubiri doar persoanele înscrise în polița de asigurare ca beneficiari. Este vorba despre proprietarii construcțiilor, persoanele desemnate expres ca beneficiari, succesorii legali si/sau testamentari ai proprietarilor, în cazul în care aceștia au decedat, sau persoanele desemnate ca administratori ai locuinței, în cazul persoanelor juridice.

Constatarea si evaluarea daunelor, precum și estimarea sumei de plată se vor face de către asiguratorul care a emis polița de asigurare împotriva dezastrelor, iar banii se virează în contul beneficiarilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.