Local

Loteria Română Vrancea, o speranță în vremurile de azi și de mâine

Florin Marian Dîrdală
25 mai 2021 2613 vizualizări

Se vorbește că norocul vine de la Sarsailă și sănătatea de la Dumnezeu. Cu toată această prejudecată, românii - și bineînțeles că și focșănenii - au jucat, încearcă încă și probabil că-și vor mai căuta norocul pentru mult timp de acum înainte, până când fie compania se va reprofila, fie toți vom deveni bogați și fericiți, așa încât să nu ne mai pese de câștigurile peste noapte oferite de această instituție.

Dar până atunci să aflăm cum a luat ființă această roată oficială a norocului, măcar la noi în județul Vrancea, pentru că la București, poate verifica oricine, instituția a fost creată în anul 1906, din dorința marelui nostru Rege CAROL I, care a vrut să pună astfel capăt fraudelor ce aveau loc cu ocazia diferite tombole și loterii particulare ce mai mult înșelau cetățenii decât ofereau câștiguri corecte. Pe lângă acest lucru, s-a mai urmărit un aspect deloc de neglijat și anume acela de a împiedica scurgerea banilor românilor, care, neavând la ei acasă un astfel de joc de noroc, își riscau averile pe la diferite loterii din străinătate sau își jucau toți banii până și casele sau moșiile ori uneori și nevestele la partide maraton de cărți. 

Revenind la vremurile de dinaintea înființării loteriei, putem afla din diferite surse cum o loterie privată organizată de Vasile Alecsandri l-a salvat de la mizerie pe Dimitrie Bolintineanu și tot așa putem citi în mediul electronic despre multe asemenea exemple. Aceste activități asemănătoare loteriei au continuat și după înființarea celei naționale, dar au fost mult diminuate sau cel puțin nu mai aveau parte de doritorii de altădată care găseau în Loteria Națională o șansă și o garanție că nu vor fi trași pe sfoară. În fine, lucrurile în acest domeniu au mers cam așa ani de zile, cu toate că un sediu propriu la Focșani nu s-a deschis prea curând.

La instalarea regimului comunist, Loteria nu a fost nicidecum desființată, ci susținută din plin, așa că activitatea ei s-a desfășurat și mai înfloritor, cu atât mai mult cu cât nu mai erau permise niciun alt fel de concursuri, cu excepția CEC-ului care oferea și acesta niște câștiguri tentante la livretele de economie. În mod excepțional, și la bâlciurile din perioada comunistă  mai puteai să-ți încerci norocul la roata plină de promisiuni deșarte (sticle de șampanie, ceasuri, portmonee etc), dar pe care nu prea le câștiga nimeni. 

Dar a venit anul 1968. Partidul a schimbat din fundații organizarea administrativă a țării, a început mărețul plan comunist civil și industrial de construire din temelii a tuturor localităților, dar și dezvoltarea tuturor instituțiilor. A fost înființat la Focșani Loto Pronosport care a fost pus să funcționeze în tandem cu Oficiul Național de Turism filiala Vrancea. Așa începea Darea de seamă a acestora din anul 1972:

”Înaintarea țării noastre pe drumul făuririi societății socialiste multilateral dezvoltate, transformările care au loc în baza tehnico materială, în întreaga viață economică și socială impun îmbunătățirea continuă a formelor și metodelor de conducere și organizare a economiei pentru ca ele să contribuie din plin la utilizarea superioara a resurselor materiale și umane, la punerea în valoarea a avantajelor noii orânduiri ș.a.m.d.”

Practic, pe lângă sporovăială, pentru regim era prioritar ca surplusul de bani al populației să nu se împrăștie aiurea, ci să se adune în mod organizat înt- un loc precum Direcția Județeană Vrancea Loto Pronosport care doar în primele 9 luni ale anului 1972 adunase din pariurile populației aproape 16 milioane de lei și care, doar în parte, s-a întors sub formă de câștiguri. Așa că cine a câștigat la loz în plic o Dacia 1300 își poate aminti cu plăcere de acele zile. 

Florin Marian Dîrdală, cercetător la Serviciul Județean Vrancea al Arhivelor Naționale

Florin Marian Dîrdală este colaborator al Ziarului de Vrancea

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.