Local

În atenția șoferilor vrânceni: Cresc amenzile pentru lipsa rovinietei. Au mai rămas câteva zile!

Ionel Sclavone
19 aug 2022 2207 vizualizări

Șoferii vor plăti amenzi mai mari pentru lipsa rovinietei, începând de la finalul acestei săptămâni. Un act normativ care intră în vigoare sâmbătă, 20 august stabilește noi limite pentru valoarea amenzilor pe care le vor primi șoferii care nu au rovininete. Modificările vizează atât mașinile mari de transport persoane și marfă, cât și pe cele mici, autoturismele.

Legea 241/2022 modifică anexa nr. 2 la Ordonanța Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România. Amenzile pentru lipsa rovinietei nu au mai fost majorate de 12 ani, din 2010. Aceasta în vreme ce cuantumul valorii taxei de drum – a rovinietei – a crescut cu 20%.

Conform reglementărilor valoarea amenzilor contravenționale a fost stabilită să pornească de la dublul tarifului anual de folosire a drumurilor naționale și să ajungă până la un maxim calculate la de patru ori tariful anual de utilizare a drumurilor.

„Din anul 2010 și până în prezent cuantumul amenzilor a rămas la același nivel, în timp ce cuantumul tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România exprimat în lei a crescut cu aproape 20%. Astfel, valoarea amenzilor contravenționale s-a calculat ca fiind de două ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, pentru amenda minimă și de patru ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, pentru amenda maximă”, se arată în documentul prin care a fost motivată noua majorare a amenzilor.

Nu este prima oară când se încearcă o majorare a amenzilor pentru lipsa rovinietei. În 2019, un astfel de proiect a fost pus în dezbatere publică la guvern, însă a fost abandonat.

Noile amenzi pentru autoturisme și mașini de transport marfă

Acum, autoritățile și-au dus planul până la capăt și au stabilit noile amenzi. Mai exact, începând cu ziua de sâmbătă, 20 august, vrâncenii care vor circula fără rovinetă vor plăti amenzi cuprinse între 275 și 550 de lei. În prezent cuantumul acestora este cuprins între 250 și 500 de lei.

De asemenea, pentru vehiculele de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone, noile amenzi vor fi cuprinse între 950 și 1.900 de lei, față de 750 până la 1.250 de lei, cât sunt acum.

În cazul vehiculelor de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 7,5 tone noile tarife vor fi cuprinse între 1.550 și 3.100 de de lei. Valoarea acestora este în prezent cuprinsă între 1.250 de lei și 1.750 lei.

Pentru vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone și mai mică decât 12,0 tone amenzile vor fi cuprinse între 2.750 și 5.500 de lei, față de 1.750 - 2.250 lei, cât e acum.

Șoferii vehiculelor de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 3 axe (inclusiv) vor fi sancționați cu sume cuprinse între 3.550 lei și 7.100 de lei. În prezent acestea sunt cuprinse între 2.750 lei și 3.000 de lei.

Pentru vehiculele de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv) noile tarife vor fi cuprinse între 5.950 - 11.900 de lei. În prezent acestea sunt de 3.000 până la 4.000 de lei.

Noile tarife pentru vehicule de transport persoane

Pentru vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, noile tarife vor fi de 1. 550 lei până la 3.100 de lei, comparativ cu cele din prezent, cuprinse între 1.250 și 1.750 de lei.

Noile valori pentru vehiculele de transport persoane cu mai mult de 23 locuri pe scaune vor fi cuprinse între 2.750 și 5.500 de lei. Acestea vor crește de la 1.750 până la 2.250 lei, cât sunt în prezent.

Ce trebuie să știți despre rovinietă

Rovinieta, mai precis taxa de plătit pentru a putea circula pe drumurile publice din afara localității de domiciliu, poate fi achiziționată din benzinării, online sau prin SMS la numărul de telefon 7500. În cazul în care aleg să plătească online, șoferii trebuie să-și facă un cont pe platforma electronică ce permite cumpărarea unei roviniete, iar plata se face cu cardul bancar.

De principiu, rovinieta poate avea valabilitate de o zi, de șapte zile, de 30 de zile,de  90 de zile sau de un an. Excepție de la această regulă fac autoturismele și mașinile de marfă cu masa de până la 3,5 tone. Pentru acestea se pot cumpăra roviniete doar cu o valabilitate de minimum șapte zile.

Prețul taxei de drum este calculate în funcție de categoria vehiculului, așa cum am arătat mai sus, și de perioada de valabilitate. Mai exact, este cuprins între trei euro – în cazul unei mașini mici pentru o valabilitate de șapte zile și de 1.210 euro – în cazul camioanelor de peste 12 tone, cu minimum patru axe (inclusiv), pentru o perioadă de un an.

Pentru un autoturism, cea mai întâlnită categorie de vehicule pentru care se plătește rovinieta, aceasta costă trei euro pentru șapte zile, șapte euro pentru 30 de zile, 13 euro pentru 90 de zile și 28 de euro pentru un an. De menționat că plata se face în lei la cursul BNR din ziua  respectivă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.