Local

În atenția notarilor vrânceni: Tranzacțiile imobiliare sub 450.000 lei nu mai sunt raportate la ANAF

Ionel Sclavone
11 ian 2023 2708 vizualizări

Notarii publici din Vrancea nu vor mai fi obligați să raporteze la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) tranzacțiile imobiliare ale căror valori sunt mai mici de 450.000 de lei, aproximativ 90.000 de euro. Măsura a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023, după ce anul trecut s-a stabilit, prin lege, că toate tranzacțiile vor trebui raportate la Fisc.

Astfel, în anul 2022, notarii publici aveau obligația, prin OG 11/2022, să transmită periodic, către ANAF, informații cu privire la tranzacțiile imobiliare din patrimoniul personal aflate sub plafonul de neimpozabil de 450.000 de lei.

Notarii transmit, prin formularul fiscal 208, informații ce țin de tranzacțiile cu proprietăți imobiliare din patrimoniul personal. Prin această informare, la Fisc, se urmărește, impozitarea corectă tranzacțiilor, unde persoanele fizice și cele autorizate nu plătesc așa cum ar trebui impozitul pe veniturile din activități independente.

O nouă ordonanță, OG 16/2022, a eliminat acest plafon, astfel că nici notarii nu mai au obligația să raporteze tranzacțiile sub 450.000 de lei. Conform regulilor în vigoare, notarii sunt obligați să depună semestrial, la Fisc, o declarație informativă privind transferurile de proprietăți imobiliare care conține o serie de informații: părțile contractante; valoarea înscrisă în documentul de transfer; impozitul pe venitul din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal; taxele notariale aferente transferului.

Conform OG 16/2022, la tranzacțiile cu construcții și terenuri, contribuabilii datorează, de la 1 ianuarie 2023, un impozit calculat la valoarea tranzacției prin aplicarea unor cote de impozitare:

3% pentru construcțiile de orice fel și terenurile aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, deținute o perioadă de până la trei ani;

1% pentru imobilele deținute o perioadă mai mare de trei ani.

Până la începutul acestui an, persoanele care obțineau venituri din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal datorau un impozit calculate prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Acesta se stabilea prin deducerea din valoarea tranzacţiei a sumei neimpozabile de 450.000 de lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.