Local

Important! Normele pe care trebuie să le cunoască toți proprietarii vrânceni de vehicule. Cine le încalcă își poate pierde mașina

Ionel Sclavone
3 mar 2023 4769 vizualizări

Vrâncenii care dețin mașini ce nu pot fi puse în circulație, care ocupă spațiul public, trebuie să ia cunoștință de noile norme metodologice care definesc vehiculele abandonate. Actul normativ stabilește caracteristicile de care trebuie să țină cont autoritățile atunci când stabilesc dacă un autovehicul aflat pe spațiul public este abandonat sau fără stăpân.

Noile norme metodologice prin care este reglementată situația juridică vehiculelor fără stăpân și a celor abandonate pe spațiul public sunt în vigoare și se aplică deja, conform HG 152/2023. Actul normativ reglementează criteriile de care trebuie să țină cont autoritățile, primăriile sau poliția locală, atunci când stabilesc dacă o mașină este fără stăpân sau abandonată și decid să o ridice de pe spațiul public.

Potrivit noii hotărâri, vrâncenii pot face sesizări cu privire la un vehicul abandonat pe spațiul public și online, prin e-mail sau, dacă este posibil prin completarea unui formular online. Pe lângă aceste mijloace de comunicare mai pot trimite sesizările în scris, prin poștă sau curier, adresate primarului ori poliției locale, dar și prin viu grai. În acest din urmă caz trebuie să se deplaseze la sediul instituțiilor respective.

Pe de altă parte, normele metodologice stabilesc aspectele pe care autoritățile trebuie să le aibă în vedere când stabilesc dacă un vehicul este abandonat. Acestea sunt bazate pe starea fizică sau pe situația juridică a vehiculului.

Cum sunt definite vehiculele abandonate sau fără stăpân

Un vehicul abandonat este orice vehicul aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale de cel puțin șase luni. Reglementarea se aplică indiferent dacă proprietarul sau deținător legal este cunoscut, dacă există indicii temeinice că acesta nu respectă condițiile legale pentru a circula pe drumurile publice. Astfel, conform legii, un vehicul este considerat abandonat dacă:

-gradul de uzură ridicat nu permite punerea sa în circulație, conform destinațieii;

-îi lipsesc mai multe părți componente;

-este radiat din circulație;

-nu există o poliță de asigurare obligatorii de răspundere civilă auto (RCA);

-a expirat termenul de valabilitate al inspecției tehnice periodice (ITP).

Potrivit Codului rutier, în cazul în care ITP-ul unei mașini expiră, înmatricularea acesteia este suspendată automat.

Un vehicul este considerat fără stăpân dacă nu are o plăcuță de înmatriculare sau alte marcaje oficiale autohtone, ori a fost înmatriculat în străinătate, al cărui proprietar sau deținător legal este necunoscut, dacă este staționat pe domeniul public sau privat al statului ori al localităților.

Ca regulă generală, mașinile abandonate sau fără stăpân sunt ridicate de autorități de pe domeniul public. Începând din anul 2020, legislația în vigoare stabilește că un vehicul abandonat poate fi ridicat de autorități după șase luni.

Procedura legală de ridicare a vehiculelor

Legea stabilește că în astfel de situații, dacă există indicii temeinice că vehiculul este abandonat ori fără stăpân, agenții constatatori din aparatul propriu al consiliului local, împuterniciți de primar, precum și agenții aparținând organelor de poliție vor întocmi procese-verbale de constatare.

Procesul-verbal de constatare trebuie semnat de un martor, alterantiv cu fotografierea vehiculului. Din imagini trebuie să rezulte situația vehiculului și, în mod obligatoriu, data și ora la care au fost realizate fotografiile.

În prima fază, după întocmirea procesului-verbal, agenții constatatori vor afișa o somație pe caroseria autovehiculului, prin care solicită ridicarea de pe terenul aparținând domeniului public în termen de zece zile.

Dacă proprietarul sau deținătorul legale nu se conformează în acest interval de timp, la expirarea celor 10 zile, primarul dispune inventarierea, expertizarea, ridicarea, transportarea și depozitarea autovehiculului și a bunurilor aflate în interiorul acestuia într-un loc special amenajat.

Pentru a identifica proprietarul, Primăria aduce la cunoștința publică caracteristicile tehnice ale vehiculului și locul de unde a fost ridicat, printr-un anunț publicat într-un cotidian local. Lista vehiculelor fără stăpân se afișează și la primărie, într-un loc special amenajat.

Procedura prevede că, în termen de zece zile de la data publicării anunțului, proprietarul trebuie să se prezinte la autorități să-ți revendice autovehiculul. Dacă nu o face, acesta va intra în proprietatea primăriei, va fi vândut sau scos din circulație și casat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.