Local

Foto | Dorințe mari în domeniul sanitar vrâncean, la împlinirea unei jumătăți de veac de la construirea Spitalului județean Focșani

Florin Marian Dîrdală
24 iul 2022 2854 vizualizări

Anul acesta s-a împlinit jumătate de veac de când la Focșani s-a construit Spitalul județean care, din 2006, se numește ”Spitalul județean de Urgență <<Sfântul Pantelimon>> Focsani”. Și ca o coincidență, tot în anul de grație 2022 s-a validat de către Consiliul Local al Municipiului Focșani hotărârea nr 15/2022 referitoare la aprobarea ”Raportului Informării și Consultării Publicului nr. 112496/15.11.2021 privind documentaţia P.U.Z, şi aprobarea Planului Urbanistic Zonal «Elaborare PUZ pentru introducerea în intravilan și reglementare urbanistică și Studiu de Fezabilitate. în vederea construirii Spitalului Județean de Urgență Focșani – județul Vrancea» - municipiul Focșani, T. 80, P. 422/2, 424/1, număr cadastral 67775, pe terenul în suprafață de 172 829 mp situat peste drumul de ocolire  oraș  Focșani (centura),în prelungirea străzii Revoluției din cartierul Sud”. 

Este vorba despre viitorul, cel mai mare spital, dacă nu din Moldova, măcar din regiunea noastră, un proiect ambițios al autorităților județene, poate realizabil, deși la noi aceste demersuri durează mulți ani, chiar decenii. Nu la fel s-a întâmplat și în urmă cu 50 de ani și acest lucru îl aflăm de la răposatul  medic, publicist, memoralist dr.Virgil Paragină care, alături de farmacistul Valeria Paragină, au consemnat următoarele în lucrarea  ”Medicina și farmacia din ținutul Putnei-Vrancea

Încă din anul 1968 doctorii de la acea vreme au concluzionat că, având în vedere situația medicală județeană, adică doar cele 120 de paturi de la Focșani (aflate în două spitale-”Profetul Samoil” si cel vechi  județean), plus alte trei spitale din Vrancea: Panciu, Vidra și Năruja, trebuie acționat cu hotărâre și au direcționat către Ministerul Sănătății numeroase cereri și adrese bine documentate, insistându -se asupra creșterii consumului de sănătate, nevoia aplicării tuturor normelor de asigurare a sănătății populației, scoțându-se în evidență lipsa posibilităților de cazare, a numărului de paturi necesare, lipsa condițiilor de muncă și exercitare a profesiunii de medic în sprijinul bolnavului.

Între Directia sanitară Vrancea si minister s-au dat atunci ”lupte grele” care până la urmă au fost câștigate de județ.Și astfel s-a primit aprobare, conform doctorului Virgil Paragină, pentru un spital tip de 400 de paturi.Peste puțin timp, acesta a fost construit cu 700 de paturi, cuplat cu policlinică și stație de salvare si care a fost dat în folosință în luna mai a anului 1972. Deci de la prima idee, în sensul construirii acestui edificiu sanitar nou, până la ultima cărămidă necesară au fost suficienți  4-5 ani.

Locul amplasării lui este cunoscut și de ultimul vrâncean, fiind vorba de terenul din str Cuza Vodă, colț cu strada Comisia Centrală, unde înainte de 1972 se aflase de fapt fostul Spital militar din Focșani aflat în subordinea Ministerului Forțelor Armate. Clădirile acestui Spital militar au fost demolate fără multe discuții, iar terenul, astfel degajat, a fost atribuit în vederea construirii a ceea ce noi cunoaștem azi că se cheamă ”Spitalul judetean de Urgență <<Sfântul Pantelimon>> Focșani.”

Chiar și așa a rămas ca unele secții să funcționeze după cum urmează: Bolile contagioase în clădirea de pe strada Cuza Vodă nr 2-4; Dermatologia pe str Cuza Vodă nr 6 ;T B C pe str Caraiman nr 23; Psihiatria pe str Cuza Vodă nr 50 în locul secției de ORL etc.

Dar din documentele arhivistice constituite în cadrul Organizatiei de Bază a PCR-Spital-an 1972 - rezultă că lucrurile la acel moment din trecut au stat în felul următor:”Prin construirea noului spital dotat cu utilaje și aparatură modernă s-au creat condițiile care să ducă la o ridicare a asistenței medicale din punct de vedere calitativ, pentru păstrarea întregii capacități de muncă a populației și redarea în producție și familie, cât mai grabnică, a bolnavilor. Capacitatea spitalului a crescut de la 610 paturi la 1095. De asemenea au apărut sectii noi: cardiologie, terapie intensivă, psihiatrie” .....și concluzionează respectiva organizație de partid în cel mai pur stil socialist:”Dacă ar fi să tragem o concluzieconsiderăm că s-a muncit mult, cu rezultate bune, dar se putea munci și mai bine, înlăturându-se anumite lipsuri ce au existat în trecut și mai persistă și azi (1972). Întârzieri, absențe sau plecări nemotivate, prezentarea cu întârziere la gardă și plecarea înainte de terminarea gărzii , lipsa de interes a unora în păstrarea curățeniei, neinstruirea personalului și mai ales neurmărirea lui, dacă-și execută conștiincios sarcinile, zgomotele din spital prin trântirea ușilor, vorbirea cu glas tare, lipsa de educare a bolnavilor internați, adică ceea ce le este permis să facă și cum trebuie să se comporte etc .În ceea ce privește pregătirea profesională a cadrelor s-a obținut în 1972, experiență suficientă și rezultate în general bune, multe surori și asistente și-au trecut examenele de grad cu succes. Cu toate acestea, controalele efectuate în spital (1972) arată că pe alocuri bolnavii nu sunt bine îngrijiți, că nu li se acordă la timp și cu atenție tratamentele prescrise, infirmierele, mai ales cele nou încadrate, nu-și cunosc îndatoririle, nu știu ce au de făcut, iar cele care mai știu câte ceva nu sunt pătrunse de importanța muncii și rosturile lor. Considerăm necesar ca surorile șefe și medicii să se ocupe mai mult de pregătirea și de nivelul de conștiință al acestor categorii de salariați.”

 Iar ca o picanterie de la acea vreme se povestește că tătucul județului nostru, fostul  prim secretar al Unității Administrativ Teritoriale Vrancea, tovarășul Simion Dobrovici (1968-1979), când își făcea câte o electrocardiogramă la spitalul cel nou, efectua această investigație medicală chiar în biroul directorului de spital.Iar acesta aducea aparatul în brațe, mai multe etaje, tocmai de la secția deținătoare. Dar poate povestea aceasta este doar o legendă! 

În final să le urăm succes autorităților din județ pentru intenția lor onorabilă de a construi un spital și mai mare și mai dotat. Și de sperat, cât mai repede realizat. Asta ca să nu se transforme și acest proiect într-un basm  frumos și doar atât.

Florin Marian Dîrdală, cercetător la Serviciul Județean Vrancea al Arhivelor Naționale

Florin Marian Dîrdală este colaborator al Ziarului de Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.