Local

Curiozități legislative și pentru vrânceni. Știai că ai dreptul să ceri acest lucru la examenul pentru permis?

Ionel Sclavone
22 aug 2023 1562 vizualizări

Legislația românească permite ca doritorii să susțină examenul teoretic pentru obținerea permisului de conducere într-o limbă străină, de circulație internațională. Doar că legea este aplicată românește. Cei interesați pot cere să fie examinați într-o limbă străină, însă acest lucru nu le folosește la nimic, dacă nu cunosc și româna.

Teoretic, chestionarul de examinare la testul obținerea permisului de conducere poate fi completat și într-o limbă de circulație internațională. Această reglementare este valabilă pentru străinii care s-au stabilit pe teritoriul României și doresc să obțină un permis de conducere.

Pe de altă parte această reglementare le este total nefolositoare celor interesați, așa cum se întâmplă cu multe legi și reguli românești. Sunt făcute doar pentru a bifa un jalon sau pentru a alinia legislația cu cea europeană.

Codul Rutier prevede că „în cazul cetăţenilor străini şi al cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene care îşi stabilesc domiciliul ori reşedinţa în România sau, după caz, se află la studii în România, examinarea la proba teoretică pentru obţinerea permisului de conducere se poate efectua, la cerere, într-o limbă de circulaţie internaţională”.

Pe teritoriul Uniunii Europene sunt vorbite 24 de limbi oficiale, însă MInisterul Afacerilor Interne (MAI) a stabilit, prin Ordinul nr. 268/2010, că doar în cinci dintre acestea poate fi susținut examenul teoretic pentru obținerea permisului de conducere: româna, maghiara, germana, engleza și franceza. Din cele cinci, doar trei sunt de circulație internațională.

Același lucru este valabil și în cazul candidaților aparținând minorităților naționale. Proba teoretică se poate susține, la cerere, în limba maternă, așa cum precizează Ordinul MAI 268/2010 privind procedura de examinare pentru obținerea permisului de conducere.

Cei care vor să opteze pentru o astfel de variantă nu au la dispoziție și chestionare de învățare sau de testare după care să se pregătească. Statul nu este interesat să le ofere și condițiile de pregătire, iar școlile de șoferi nici atât.

Chestionarele de învățare și testare a cunoștințelor sunt disponibile oficial numai în română, cu excepția celor de examinare. Iar numărul școlilor de șoferi care oferă posibilitatea susținerii cursurilor într-o altă limbă decât cea română este foarte redus, În aceste condiții, obținerea permisului de conducere de către un străin care nu cunoaște limba română ține foarte mult de noroc.

Condiții pentru străinii care vor să obțină permis în România

Cetățenii străini care doresc să urmeze cursurile de pregătire teoretică și practică a unei școli de șoferi trebuie să îndeplinească mai multe condiții, conform legislației românești.

În primul rând condiția de vârstă. Ca să se poată înscrie la o școală de șoferi trebuie să aibă cel puțin vârsta de 17 ani și nouă luni. Aceasta pentru a putea susține examenul de obținere a permisului auto la împlinirea vârstei de 18 ani.

În al doilea, rând, la fel ca și cetățenii români, aceștia trebuie să prezinte o adeverință de cazier judiciar eliberată de IGPR. Apoi, trebuie să treacă de examinarea medicală și psihologică, care să ateste că sunt apți pentru a urma cursurile unei școli de șoferi.

La fel de important este să dețină un document valabil care atestă, la momentul înregistrării în aplicația informatică de examinare, dreptul de ședere legală pe teritoriul României.

În plus, cetățenii străini trebuie să mai prezinte și o declarație notarială că nu dețin permis de conducere în altă țară și că nu le-a fost suspendat de a conduce în urma unei hotărâri judecătorești.

Ca să poată da examen pentru obținerea permisului, cetățenii străini trebuie să declare pe propria răspundere că locuiesc în mod obișnuit cel puțin 185 de zile într-un an calendaristic la o adresă din România.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.