Clarificare pentru angajații vrânceni din baruri și restaurante: Sumele încasate ca bacșiș nu sunt taxate cu contribuții sociale
Lucrătorii vrânceni care își desfășoară activitatea în restaurante sau cafenele și primesc baccșiș de la clienți nu sunt datori cu contribuții de asigurări de sănătate. Legea impune, în aceste cazuri, pentru cei care își rotunjesc veniturile în acest mod, doar plata impozitului pe venit.
Pentru bacșișurile obținute de angajații localurilor (restaurant, cafenele, baruri etc) se datorează statului doar impozit pe venit. Aceasta, indiferent de valoarea sumei încasate la final de lună. Acești lucrători nu datorează statului contribuții la asigurări sociale și de sănătate, chiar dacă vorbim despre venituri obținute din alte surse pentru care, în mod normal, s-ar datora și contribuții la sănătate, peste un anumit plafon. Pentru veniturile realizate din alte surse se datorează CASS dacă persoana care încasează acestă sume depășește unul dintre plafoanele aferente, 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară.
Regula nu se aplică bacșișurilor, prevederea fiind înscrisă în Legea 376/2022. Actul normativ reglementează în mod expres faptul că veniturilor din bacșișuri li se aplică doar prevederile din Codul fiscal referitoare la impozitul pe venit. Pe cale de consecință, salariații datorează numai impozitul pe venit în cotă de 10%, indiferent de nivelul sumelor pe care le primesc de la clienți sub formă de baccșiș.
„Sumele provenite din încasarea bacșișului de către salariați (...) sunt calificate ca venituri din alte surse și se supun regimului fiscal prevăzut de titlul IV - cap. X din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare (adică li se aplică impozitul pe venit - n. red.), nefiindu-le aplicabile prevederile titlului V - Contribuții sociale obligatorii din același act normativ”, se arată în lege.
Ce reprezintă bacșișul și cui se aplică reglementarea
Bacşişul reprezinta suma de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către o entitate care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN 5610 „Restaurante”; 5630 „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”.
Reglementarea nu se aplică și altor prestatori de servicii precum, spălătoriile auto, saloanele de înfrumusețare etc. Măsura este valabilă doar pentru activitățile de alimentație publică care se desfășoară în baruri și restaurante.
Restaurantele si barurile au obligația, conform legii să evidențieze bacşişul pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia (numerar, card etc.). Prin exceptie, pentru livrarea produselor la domiciliul clienţilor, entitatile nu au obligaţia de a evidenţia bacşişul pe bonul fiscal.
Bacşişul se evidenţiază distinct pe acelaşi bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate şi este introdus în baza de date a caselor de marcat sub formă de articol, cu denumirea „bacşiş”. Daca un client nu dorește să lase bacșiș, acesta nu va apărea pe bonul fiscal.
Cum se virează impozitul pe baccșiș
Pe de altă parte, deși impozitul pe venit pentru bacșișurile încasate, de 10%, este datorat de salariat, angajatorul său este obligat să țină evidența sumelor încasate, să calculeze, să rețină și să achite efectiv impozitul.
Din ianuarie 2023, restaurantele și barurile sunt obligate să adune bacșișurile de la clienți, încasate în numerar sau cu cardul, să le impoziteze și apoi să distribuie sumele nete către salariați.
În aceste împrejurări, este important de știut că impozitul pe veniturile din alte surse trebuie raportat la Fisc prin două formulare distincte. Practic, impozitul reținut va fi declarat de către angajator prin Declarația 100 care se depune pentru luna în care aceste sume au fost împărțite salariaților.
Apoi, acesta virează impozitul către bugetul statului pe data de 25 a lunii următoare când, fiind vorba de venituri din alte surse, sumele reținute vor fi evidențiate în declaratia 205.