Local

Traian Basescu cunoaste situatia Ziarului de Vrancea

Sebastian Oancea
7 sep 2005 1020 vizualizări
Presedintele Romaniei a declarat ca este la curent cu atacurile pe care le-a suportat Ziarul de Vrancea, timp de 3 ani, din partea fostei puteri

Reprezentantii Ziarului de Vrancea au fost prezenti, in urma cu doua zile, la intilnirea intre presa locala si Presedintele Romaniei - Traian Basescu. La intilnire, Traian Basescu a "facut cunostinta" cu problemele presei locale nesubordonate nici unei puteri locale sau centrale, cit si cu consecintele pe care presa independenta vrinceana le-a suportat tocmai pentru ca doreste sa-si informeze corect cititorii. Presedintele tarii a spus ca stie in amanunt problemele intimpinate de presa locala care nu face "sluj" in fata unui reprezentant al puterii. Cotidianul nostru a fost reprezentat la intilnirea de virf de catre directorul Ziarului de Vrancea, Corneliu Condurache, care este si vicepresedinte al Asociatiei Patronale a Editorilor de Presa din Romania. Publicam discutia purtata de reprezentantul ziarului nostru cu Presedintele Romaniei, Traian Basescu:


Cornel Condurache: Nu stiu in ce masura, dvs aveti cunostinta de ce s-a petrecut in acesti ani in Vrancea, vis - a vis de libertatea presei ...

Traian Basescu: Am vorbit cu redactorul sef de acolo ... de patru cinci ori, deci stiu foarte bine ...

C.C. Da, eu insa, totusi, ma simt dator si in acest cadru sa aduc la cunostinta ca ceea ce s-a petrecut in Vrancea in acesti ani. Este un lucru care merita analizat din toate punctele de vedere si numai datorita faptului ca, de obicei, aberatiile istoriei care ramin nedecontate se pot repeta. Domnule presedinte, noi putem fi subiectivi si probabil ca chiar sintem uneori subiectivi la ce am indurat in acesti ani, insa cred ca nu de acelasi lucru ar putea fi suspectati "Reporters sans frontieres", Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul de Jurnalism Independent, care, in aceasta perioada, au venit, au vazut si s-au crucit de ce-au constatat in Vrancea. S-au intimplat aberatii greu de povestit pentru care avem dovezi si cine vrea sa le vada - si eu zic ca ar trebui sa le vada - le putem pune la dispozitie. Am avut comisari ai Garzii Financiare care ne-au furat avizul de insotire a ziarelor - unul dintre cei trei este seful Garzii Financiare, domnule Presedinte, am avut, in aceasta perioada, si dvs. stiti foarte bine ce inseamna sa fii hartuit in procese - am avut peste 200 de procese, am avut zile in care am avut 60 de citatii intr-o zi si numai sa le tii evidenta iti trebuie eforturi deosebite, plus costuri pentru toate acestea, deci un ziar care este lovit din aproape toate punctele posibile care ii asigura existenta, in aceasta perioada a putut fi gasit in Vrancea. Domnule Presedinte Traian Basescu, nimeni nu raspunde pentru acest lucru. Nu se va repeta, oare, indiferent de cine va fi la putere, daca un exemplu cum a fost Vrancea ramine neanalizat, nu exista, oare, pericolul sa se repete? Dumneavoastra spuneati despre afaceri axate numai pe presa. Eu am pretentia sa o spun, si o poate analiza oricine, am avut o afacere construita numai pe presa, pe principiile cele mai solide, am avut o societate de difuzare a presei, privata, care era cea mai puternica din zona aceasta de tara, vreau sa va spun ca cel care detinea puterea absoluta in judet si inca, din pacate, o mai detine, intr-o saptamina mi-a distrus aceasta societate si acum am o hotarire judecatoreasca ramasa definitiva care atesta ca a fost un abuz grosolan, insa eu am si acum chioscurile de difuzare a presei undeva prin cimp, la Golesti, si nu am dreptul inca sa le pun in Focsani. In toata aceasta perioada am avut aproape 100 de salariati care au vindut ziarul la colt de strada, pe care au fost pusi ciini sa-i atace pentru ca vindeau Ziarul de Vrancea ... Acestea s-au petrecut in Romania anilor 2002 - 2004, domnule Presedinte ! Deci, chiar daca par absurde, ele s-au petrecut in Romania.

Traian Basescu: Dvs. stiti ca eu cunosc situatia de la Vrancea.

C.C. Eu atrag atentia asupra unui singur aspect si va repet: daca nu plateste nimeni pentru ce s-a intimplat in Vrancea, in mod sigur se va repeta. Deja persoanjul, caruia nu vreau sa-i spun numele, pina in 2005, toata lumea spera: "lasa ca se schimba puterea si o sa plateasca el. Au trecut 9 luni de zile si deja incepe sa capete aripi".

Basescu: Eu am facut o mare deosebire intre cei care au facut din presa o afacere si intre cei care si-au facut trusturi media ca sa-si apere o afacere.

C.C. Domnule Presedinte, vreau sa inchei numai intr-o fraza: noi sintem dintre cei din presa locala care, in aceasta perioada, cu niste preturi considerabile, am cautat sa aparam libertatea de expresie. Si, va repet, acest lucru poate fi verificat si sintem la dispozitia oricui cu orice fel de document.


Comunicarea cu cititorii este distorsionata


Problemele economice care afecteaza presa locala, declinul de credibilitate, presiunile si hartuirile la care sint supusi ziaristii sau conditia jurnalistului care de multe ori este pus sa scrie impotriva propriei sale constiinte, functionarea schioapa a justitiei si lipsa de reactie in identificarea si sanctionarea celor vinovati de hartuirea presei si de impiedicarea functionarii ei pe baze sanatoase. Despre toate acestea a aflat alaltaieri presedintele Traian Basescu la Brasov, in intilnirea pe care a avut-o cu reprezentantii asociatiilor jurnalistilor din presa locala membre ale Conventiei Organizatiilor de Media (COM). La intrunire au participat peste 40 de jurnalisti, editori si directori de presa, membri ai COM, printre care si Asociatia Patronala a Editorilor Locali din Romania (APEL) din care face parte si cotidianul Ziarul de Vrancea. La intilnirea au mai participat directorul Centrului pentru Jurnalism Independent - Ioana Avadani, Mircea Toma - directorul Agentiei de Monitorizare a Presei "Academia Catavencu", Paul Radu, reprezentnatul Centrului Roman de Jurnalism de Investigatie, precum si Mihai Miron, de la Uniunea Ziaristilor Profesionisti. Presedintele Traian Basescu s-a aratat “extrem de impresionat” de modul deschis in care s-au purtat discutiile si nu crede ca “presa locala este mai aservita decit cea centrala”. Participantii au fost de acord ca, in prezent, comunicarea cu marele public este distorsionata din cauza intereselor economice ale unor proprietari media. Pe de alta parte, nu poate fi negata existenta ziaristilor care accepta statutul de mercenar.


Traian Basescu vrea sa stie cum se finanteaza ziarele


“M-a impresionat dorinta de profesionalizare a presei locale. în acelasi timp, am luat nota de insatisfactiile presei locale, in mod deosebit in ceea ce priveste lipsa efectului investigatiilor corect facute. Iar o chestiune pusa in discutie, valabila pina acum doar pentru partide, pe care o aud pentru prima data legata de presa, se refera la declararea transparenta a surselor de finantare. Va marturisesc ca nu m-am asteptat ca din partea presei locale sa vina o astfel de abordare matura, serioasa, si care arata dorinta presei locale de a se indrepta catre o solutie care sa-i permita sa stea pe picioarele ei”, a declarat la finalul intilnirii resedintele Traian Basescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.