Național

MOZAIC STIRI NATIONALE Cine e prins în tren fără bilet va presta muncă în folosul comunităţii

Condurache Rodica
21 oct 2012 941 vizualizări
Pasagerii CFR Călători care sunt prinşi fără bilet ar putea fi obligaţi să presteze muncă în folosul comunităţii, potrivit unui proiect de modificare a Ordonanţei privind regimul juridic al contravenţiilor, proiect publicat de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.

Astfel, noul proiect propune ca, în cazul în care pasagerul care a fost prins călătorind fără a plăti biletul, nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite, organul administraţiei publice locale să sesizeze instanţa de judecată pe a cărei rază teritorială se află domiciliul fiscal al contravenientului, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea obligării contravenientului la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii, ţinându-se seama de partea din amendă care a fost achitată. CFR Călători încearcă astfel să crească atât încasările, dar şi să diminueze fenomenul călătoriei fără bilet, pe lângă controalele derulate de companie împreună cu poliţia. Operatorii de transport pe calea ferată, operatori privaţi plus CFR Călători, au transportat în 2011 doar 61 milioane de pasageri, în scădere puternică faţă de anul 2004, atunci când CFR Călători, singura companie care transporta pe atunci pasageri pe calea ferată, înregistra circa 100 milioane de pasageri anual.

CSM, cu ochii pe cazul dezvăluirii interceptărilor

Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii s-a sesizat din oficiu cu privire la apariţia în mass-media a unor transcrieri provenite din presupuse interceptări ale unor convorbiri telefonice efectuate în dosarul penal în care s-a dispus trimiterea în judecată a fostului şef ANAF Sorin Blejnar. "Ca urmare a apariţiei în mass-media a unor fragmente din presupuse interceptări efectuate în dosarul penal în care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Sorin Blejnar, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu, demarând verificări prealabile potrivit art. 45 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată", se arată într-un comunicat postat pe site-ul CSM. În una dintre interceptări, realizată în septembrie 2010, preşedintele primeşte informări de la Sorin Blejnar, discuţia aflându-se în dosarul în care fostul şef al ANAF a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru favorizarea infractorului. Preşedinţia a confirmat că "este vorba despre trei interceptări telefonice" dintre şeful statului şi Sorin Blejnar şi că discuţiile au vizat recuperarea datoriilor către stat ale companiei Rompetrol, în contextul în care combaterea evaziunii fiscale şi colectarea creanţelor la bugetul de stat au făcut obiectul unei hotărâri CSAT din 28 iunie 2010.

Două victime pe munte: au murit după ce s-au prăbuşit în gol

Alpinistul care a murit în zona Căldarea Caprei din Masivul Făgăraş a căzut de la o înălţime de cateva zeci de metri, cadavrul lui fiind recuperat de salvamontişti dintr-o râpă aflată în afara traseului marcat, au anunţat ieri reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş. Anchetatorii au stabilit că tânărul decedat, un piteştean în vârstă de 29 de ani, participase în urmă cu o zi la o drumeţie montană împreună cu un bărbat de 36 de ani. "În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că cei doi au plecat sâmbătă într-o drumeţie montană, pe traseul Căldarea Capra - Refugiul Fereastra Zmeilor - Vârful Arpăşelu, iar la încheierea drumeţiei s-au despărţit. Bărbatul de 36 de ani a mers sa strângă bagajele, pregătindu-se de plecare, iar însoţitorul său a rămas pe creastă, urmând să se întâlnească la refugiu", a anunţat Biroul de presă al IPJ Argeş. Deoarece tânărul de 29 de ani nu a mai apărut, colegul lui a sunat la 112. Ieri, un alt incident nefericit s-a petrecut în Bucegi, unde o femeie care se afla, la 2.200 metri altitudine, împreună cu un grup de prieteni, a decedat, după ce a căzut într-o rapă.

Ultimul zbor al unui pilot experimentat

Bărbatul decedat în urma accidentului aviatic din localitatea Comana, judeţul Giurgiu, participa la o petrecere organizată de proprietarul aerodromului Comana, iar la un moment dat a dispărut de la eveniment fără să anunţe gazdele. Pilotul avionului de mici dimensiuni care s-a prăbuşit în apropierea aerodromului se numea Gelu Frunză şi avea 51 de ani. Reprezentanţii Clubului Sportiv Moto Fly Ro spun că în momentul în care bărbatul a fost preluat de către ambulanţă, acesta ar fi avut răni uşoare, respectiv o ruptură femurală, însă poliţiştii afirmă că pilotul era în stare gravă. "Pilotul a fost rănit grav, a suferit politraumatisme, şoc traumatic, şoc hemoragic, fracturi la bazin, picioare, gambe, ulterior a decedat la spital", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Giurgiu, Cristian Şuţă. El a spus că pilotul a căzut cu aparatul la aproximativ 30 de metri distanţă de aerodrom. Pentru avioanele ultrauşoare zborul este permis numai ziua şi în condiţii meteorologice normale. Gelu Frunză era managerul unei firme de IT din Capitală, un pilot cu experienţă pe avioane ultrauşoare, având calificativul de pilot instructor. Avionul Zephyr 2000, produs în Cehia, era proprietatea sa.

Vameşi condamnaţi pentru corupţie după şase ani de procese


n între timp, trei dintre cei 15 inculpaţi au fost chemaţi la altă judecată, cea de apoi n decizia luată de Curtea de Appel Ploieşti nu este definitivă

Mai mulţi vameşi din Prahova, trimişi în judecată în urmă cu şase ani şi condamnaţi în mai 2011 la închisoare cu suspendare, au primit pedepse reduse în urma rejudecării procesului la Curtea de Apel Ploieşti, pedepsele fiind mai mici decât durata procesului în timpul căruia trei inculpaţi au murit. Din cei 15 condamnaţi, 13 au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie în timp ce îşi exercitau funcţia de lucrători vamali în cadrul Vămii Prahova, iar alţi doi au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie în timpul exercitării funcţiei de comisionar vamal. Astfel, pentru cei 13 lucrători vamali Curtea de Apel Ploieşti a dispus reducerea pedepselor de la patru ani la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare. Pedeapsa aplicată de Tribunalul Prahova unuia dintre comisionarii vamali judecaţi în acest proces a fost redusă de la doi ani şi două luni la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, iar cel de-al doilea comisionar vamal inculpat în acest proces, care iniţial a primit o pedeapsă de trei ani şi trei luni de închisoare cu suspendare, a primit o reducere a pedepsei cu nouă luni. Sentinţa Curţii de Apel Ploieşti poate fi atacată cu recurs. Această sentinţă a fost pronunţată după ce Curtea de Apel Ploieşti a dispus 15 amânări în acest proces. Înainte de a ajunge la Curtea de Apel Ploieşti, acest proces a stat patru ani şi jumătate pe rolul Tribunalului Prahova, unde a primit 53 de termene şi două amânări ale pronunţării sentinţei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.