Ultima oră

Vor poşircă! USL este groparul viticulturii: a dat drumul la fabrica de BFL

Iulia Crețu
3 nov 2013 5166 vizualizări
Acciza de 10 euro/hectolitru la BFL-uri este oficială după ce Camera Deputaţilor a decis să respingă solicitarea preşedintelui Traian Băsescu de a reexamina legea de modificare a Codului Fiscal u producătorii de vin spun că dacă nu se vor adopta urgent norme metodologice atunci producătorii de BFL vor putea orice în sticle şi să inducă în eroare consumatorii, ca să creadă că e vin u practic, niciunul din argumentele pe care le invocă susţinătorii USL ai reducerii accizei nu stă în picioare şi nu se poate trage decat concluzia că la baza votului a stat un “lobby” puternic al producătorilor de BFL

Deputaţii vranceni din USL au pus umărul la şedinţa de marţea trecută la îngroparea viticulturii alături de ceilalţi parlamentari liberali şi social – democraţi. În timp ce producătorii de vin susţin că reducerea accizei la BFL îi bagă în faliment, liberalul Nini Săpunaru tot spune că Romania riscă să fie sancţionată de UE dacă nu scade acciza, deşi nimeni nu a auzit de acest lucru. Astfel, viticultura a ajuns ca în 2010: în concurenţă cu BFL-uri  realizate la costuri foarte mici, din apă, alcool şi arome, cu etichete care induc consumatorii în eroare că este vorba de vin. Mai mult, producătorii de vin spun că trebuie adoptate urgent norme metodologice, pentru că în sticle se poate pune practic orice în condiţiile actuale. În timp ce USL-iştii  spun că Romania trebuie să procedeze ca în alte ţări UE, Georgel Costache, directorul general al Vincon şi un reputat oenolog, spune că în Franţa nu este posibil ca BFL-urile să imite vinurile şi că accizele sunt destul de mari.

Acciza la BFL este de 10 euro/hectolitru, după ce Camera Deputaţilor nu a fost de acord să menţină vechea taxă de 100 de euro la şedinţa care a avut loc marţi. Într-o primă fază, OUG 117/2010 a fost aprobată cu modificarea ca acciza să scadă de la 100 de euro la 10 euro la 100 de litri de băutură fermentată liniştit. Preşedintele Traian Băsescu nu a fost de acord cu această scădere şi a trimis legea la reexaminare. Pe rand, Senatul şi Camera Deputaţilor au respins solicitarea preşedintelui, iar legea a fost adoptată în forma cu 10 euro. Acest cuantum al accizei a fost propus de deputaţii liberali din comisia de buget finanţe. Reprezentanţii USL au susţinut în plen menţinerea unor accize reduse la BFL. Deputatul PSD Mircea Dobre a arătat că scăderea taxelor a redus producţia gri a micilor gospodării, iar o cotă ridicată a accizei duce la o evaziune fiscală ridicată. De menţionat că în Vrancea, cel mai puternic bazin viticol al ţării, viticultorii nu fac BFL în curte. În replică, deputatul Gheorghe Ialomiţianu (PDL) a susţinut că reexaminarea cerută de preşedintele Traian Băsescu este justificată şi că ar fi “nişte interese” în reducerea accizelor, deoarece la ţuică acciza a crescut. De asemenea, deputatul PDL Constantin Dascălu a arătat că prin reducerea accizelor la BFL “piaţa va fi invadată de băuturi falsificate, făcute din apă, alte substanţe şi puţin alcool, vor fi falimentaţi producătorii de vinuri şi sănătatea populaţie va fi pusă în pericol”.


Cum a băgat Romania în infringement

Deşi oficial nu s-a spus nicăieri, cel puţin în presă, că Romania ar putea fi sancţionată în vreun fel dacă nu scade acciza la BFL, deputatul PNL Nini Săpunaru susţine că ţara a fost “ameninţată” cu procedura de infringement. Mai mult acesta a declarat presei că între acciza la BFL şi consumul de vinuri nu ar exista nicio legătură, deoarece după creşterea taxei, nu s-ar fi băut mai mult vin şi nici încasările la bugetul de stat nu au crescut. “Şeful” său, preşedintele PNL Crin Antonescu, nu a fost familiarizat cu subiectul în declaraţiile făcute la finalul şedinţei de alegeri de duminică din PNL Vrancea, limitandu-se să spună că interesele vrancenilor sunt apărate de Nini Săpunaru şi că liberalii nu lucrează doar în folosul vrancenilor, ci şi al locuitorilor din alte judeţe. În timp ce reprezentanţii puterii s-au grăbit să introducă heirupist o acciză redusă la BFL, nu există o legislaţie care să reglementeze aceste băuturi, adică norme metodologice, modalităţi de controlare a acestora.

Ce sunt BFL-urile: “În sticlă se poate pune orice”

„Fără norme metodologice, există riscul să se pună orice în sticle”, spune oenologul Georgel Costache, directorul Vincon, specialist care cere Ministerului Agriculturii să ia măsuri

Reprezentanţii producătorilor de vin desfiinţează decizia actualei de puteri de a scade acciza la BFL şi susţin că efectele asupra viticulturii vor fi dezastruoase. Aceştia contrazic toate argumentele care ar putea fi invocate pentru a reduce taxele. “Asemenea băuturi se produc doar în ţările în care nu există vin. Din păcate, la noi în Romania s-a redus acciza la 10 euro. Ele sunt făcute din apă, alcool, cu diferite arome şi zahăr. Din păcate, fiind la preţ foarte mic, mai puţin jumătate din preţul vinului, mulţi dintre consumatori consideră că este vin”, spune Georgel Costache, directorul Vincon. Acesta adaugă că reprezentanţii producătorilor de vin cer de mulţi ani norme metodologice care să reglemente băuturile fermentate liniştit, numai că Ministerul Agriculturii nu se grăbeşte deloc să le adopte. Acesta în ciuda faptului că şi reprezentanţii Comisiei Europene au cerut acest lucru, la o întalnire care a avut loc vinerea trecută cu producătorii de vin din ţara noastră. “Dacă tot s-a aprobat această scădere, aş dori să se urgenteze foarte rapid şi adoptarea normelor metodologice privind aceste produse. Atat timp cat nu apar urgent, există riscul să se pună orice în sticle. Nefiind aceste norme, fiecare etichetează băuturile cum vrea, pune un butoi, o frunză, un strugure şi induce în eroare cumpărătorul. Din punctul meu de vedere, aceste bături sunt chiar nocive pentru sănătate şi este păcat în Romania, care este ţară viticolă, se acceptă astfel de produse. Lucrul acesta va fi în dezavantajul producătorilor de vinuri, proprietarilor de vii, pentru că automat mulţi  consumatori se vor orienta către aceste produse, pentru că au preţul foarte mic şi vor renunţa la vin”, mai spune directorul general al Vincon.

USL bagă viticultura în faliment în loc să o protejeze

În timp ce producătorii mari de vin probabil că vor rezista, chiar dacă ar putea să le scadă vanzările, pericolul mare este pentru micii producători şi proprietarii de vin. Mulţi dintre aceştia au accesat programe europene de finanţare, au contractat credite, iar diminuarea vanzărilor i-ar putea băga în faliment. “E păcat ca în loc să ne protejăm proprietarii de vii şi producătorii de vin, apariţia acestor produse va duce multe societăţi la faliment şi la dispariţia unor suprafeţe de viţă de vie. Sunt costuri destul de mari la un hectar de viţă de vie, de 7.000 – 8.000 lei, iar atata timp cat producătorul nu reuşeşte să îşi vandă vinurile atunci nu va mai putea să susţină financiar lucrările agricole. E păcat, vor dispărea viile, mai ales că s-au făcut nişte eforturi prin programul de reconversie şi s-au înfiinţat platanţii noi”, a declarat Georgel Costache. Acesta spune că în alte ţări consacrate în producţia de vinuri nu există o situaţie ca la noi, ca pe piaţă să existe băuturi care imită vinurile. Un exemplu în acest sens este Franţa. “În Franţa astfel de produse sunt accizate şi cu sume destul de mari. Pe de altă parte, sunt norme metodologice care spun clar că BFL-urile se obţin din mere, din alte fructe, nu din struguri, iar legislaţia este foarte bine reglementată. Pe cand la noi, se pune apă, alcool şi arome. În Franţa nu se permite ca în Romania să pună pe etichete care să permită crearea de confuzie, să se creadă că BFL-urile sunt vin”, a mai spus directorul general al Vincon. Acesta spune că decizia de a creşte acciza la 100 de euro/hectolitru în anul 2010 a avut un impact benefic asupra pieţei vinurilor, deoarece BFL-urile au dispărut, iar consumul de vinuri a crescut. (Mihai BOICU)

Ce deputaţi de Vrancea au votat pentru accize mai mici la vinul din pastile

La proiectul “BFL-urile omoară vinul” a fost o prezenţă de 324 de deputaţi, dintre care 249 au votat “pentru”, 51 “împotrivă” şi 23 s-au abţinut. Potrivit raportării electronice, în favoarea BFL-urilor s-au pronunţat aleşii USL, în timp ce PDL a fost împotrivă, iar PP-DD s-a abţinut. Dintre deputaţii de Vrancea, pentru o acciză mai mică la vinurile din pastile s-au pronunţat, paradoxal, chiar cei care se băteau cu pumnul în piept că reprezintă interesele viticultorilor în Parlamentul Romaniei. Este vorba, în principal, de Nini Săpunaru, deputat PNL de Dumitreşti, care este şi preşedintele Comisiei pentru agricultură în Camera Deputaţilor. Alături de el, cu “Da” au votat şi al doilea deputat liberal de Vrancea, Laurenţiu Ţigăeru Roşca, dar şi cei al PSD, Angel Talvăr şi Miron Mitrea. Restul deputaţilor, Ciprian Nica şi Victor Roman de la PSD, Neagu Murgu de la PP-DD şi Florin Mihail Secară de la PDL, nu a participat la vot, unii intenţionat ieşind de la discuţii, în timp ce alţii sunt plecaţi peste hotare. (I. C.)

Săpunaru spune că Ministerul de Finanţe vrea bani din BFL-uri

Deputatul Nini Săpunaru şi-a motivat votul “pentru” în privinţa accizei mai mici pentru BFL-uri: “Am votat pentru Codul fiscal, nu pentru BFL-uri. Nu va fi nicio lovitură pentru viticultorii vranceni. În acest moment lucrăm la stabilirea unor norme foarte clare despre cum vor circula aceste BFL-uri. Dar nici eu, în calitate de preşedinte al Comisiei de Agricultură, nu mă pot băga peste Ministerul de Finanţe, care a intrat în procedură de infringement. Problema este că nimeni în Uniunea Europeană nu se gandeşte că la noi se beau BFL-uri cu gust de struguri. Am discutat cu Ministerul de Finanţe şi mi-au închis gura că nu a crescut vanzarea de vinuri absolut deloc. Nu se poate să iei un pet de doi litri de la raft cu 8 lei şi să fie vin. S-a vandut în continuare vin la negru. Avem de gand ca la Comisie să lucrăm la un proiect de lege pentru controlarea acestor băuturi. Vrem să interzicem să scrie vin pe sicle sau să folosească pe etichete desene cu struguri sau butoaie, care ar putea trimite la vin. De asemenea, vrem un control strict al BFL-urilor”, ne-a spus Nini Săpunaru. (I. C.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.